INFOGRAFIE 97 de ani de la naşterea lui John F. Kennedy, Superman-ul la Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joi, 29 mai 2014, se împlinesc 97 de ani de la naştere legendarului JFK, al 35–lea preşedinte al SUA (1961–1963), asasinat la 22 noiembrie 1963
Joi, 29 mai 2014, se împlinesc 97 de ani de la naştere legendarului JFK, al 35–lea preşedinte al SUA (1961–1963), asasinat la 22 noiembrie 1963

La 97 de ani de la naşterea sa (29 mai 1917), John F. Kennedy rămâne cel mai iubit preşedinte american din istorie. Americanii îl ţin pe JFK pe un piedestal înalt datorită ţelurilor la fel de înalte pe care acesta le-a trasat: trimiterea unui om pe Lună, eradicarea sărăciei, dezarmare nucleară. Obiective care trebuie atinse „nu pentru că sunt uşoare, ci tocmai pentru că sunt grele”, după cum obişnuia să spună.

„Din fericire, au subestimat durabilitatea unui Kennedy”, îi scria soldatul John F. Kennedy, în vârstă 26 de ani, tatălui său, la scurt timp după ce vaporul pe care se afla fusese atacat de un crucişător japonez, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Numele soldatului care a devenit între timp preşedintele Statelor Unite ale Americii dovedeşte şi astăzi că, într-adevăr, nimeni nu a ştiut să judece corect „durabilitatea” unui Kennedy. „Băiatul de Aur” al Americii rămâne şi în prezent asociat de generaţia baby-boom şi urmaşii ei cu o perioadă prosperă, plină de speranţă, iar asta în ciuda crizelor acuta din timpul celor trei ani de mandat. 

A căpătat această poreclă datorită bronzului natural care, la televizoarele alb-negru, l-a făcut să pară „de aur” în dezbaterile pre-electorale cu contracandidatul său, Richard Nixon. A câştigat în faţa republicanului cu un scor atât de strâns încât, dacă ar fi fost în lumea atletismului, ar fi fost consultată fotografia de la finiş: 49,72% Kennedy – 49,55% Nixon. Diferenţă de 119.000 voturi. 

Cu toate acestea, Kennedy a ajuns să aibă o rată de aprobare de 85% în timpul preşedinţiei, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetări Gallup. Niciun alt lider de la Casa Albă n-a mai înregistrat această performanţă. Comparativ, pe a doua poziţie se află Ronald Reagan, cu o rată de aprobare de 74%. Astăzi, gradul de sprijin de care se bucură Barack Obama în rândul electoratului nu depăşeşte 42%.

Vineri, pe 22 noiembrie, se împlinesc 50 de ani de la asasinarea lui Kennedy - „momentul în care America şi-a pierdut inocenţa”, îl numesc unii. Momentul în care liderul politic care a adus un suflu nou într-o scenă rigidă, veteranul chipeş de război, bărbatul carismatic de familie cu o soţie-simbol pentru bunul gust, care dădea tonul în modă, preşedintele care a întors lumea din pragul războiului nuclear, a murit. Şi astăzi, 61% dintre americani consideră că a fost asasinat în urma unei conspiraţii, potrivit aceleiaşi firme de cercetări. 

În ciuda scandalurilor în care au fost implicate ulterior numele său şi al soţiei sale, Jackie, americanii îl ţin pe JFK pe un piedestal înalt datorită ţelurilor la fel de înalte pe care acesta le-a trasat: trimiterea unui om pe Lună, eradicarea sărăciei, dezarmare nucleară. Obiective care trebuie atinse „nu pentru că sunt uşoare, ci tocmai pentru că sunt grele”, după cum obişnuia să spună. 

image

CITEŞTE MAI MULT

Peste 100 de obiecte ale fostului preşedinte american John F. Kennedy vor fi scoase la licitaţie

Fotoliul pe care l-a folosit John F. Kennedy şi alte ă sută de suveniruri vor fi scoase la licitaţie luna viitoare, pentru a marca 50 de ani de la moartea sa, a anunţat Casa Heritage din New York, informează AFP.

Preşedintele american John F. Kennedy a fost un admirator al lui Hitler?

Fostul preşedinte american John F. Kennedy l-a admirat pe Hitler, considerând că mişcarea fascistă era benefică Germaniei, potrivit unei cărţi publicate în limba germană, care extrage pasaje din jurnalul intim al lui JFK.

Stephen King şi JFK, combinaţie irezistibilă

Anunţată încă din 2007, cartea prin care celebrul scriitor se întoarce la America anilor ’60 şi la un asasinat care a schimbat istoria secolului va apărea la toamnă. Intitulat simplu „11/22/63“, romanul de peste o mie de pagini al lui Stephen King îmbină un conţinut specific literaturii SF cu elemente tipice cronicii de epocă.

Dedesubturile asasinatului care a schimbat lumea

Cum ar fi arătat anul 2012, dacă J.F. Kennedy n-ar fi fost ucis? Iată o întrebare pentru care romanul „JFK. 11.22.63" de Stephen King, publicat la Editura Nemira, ar putea oferi piste pentru un răspuns. 

Carte: Amanta lui JFK, asasinată de CIA pentru că ştia prea multe despre uciderea preşedintelui

În cartea intitulată "Mozaicul lui Mary: Conspiraţia CIA de asasinare a lui John F. Kennedy, Mary Pinchot Meyer şi viziunea lor despre pace", autorul Peter Janney susţine că femeia, care şi-a continuat investigaţiile personale după asasinarea lui JFK, ar fi ajuns atât de aproape de adevăr, încât CIA a considerat că a devenit o ameninţare.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite