FOTO Războiul civil din Grecia, prima confruntare postbelică dintre Vest şi Est pe pământ european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, în Europa s-a instaurat o tensiune brutală între Occident şi lumea comunistă. În Grecia, această încleştare a dus la vărsare de sânge, într-un război civil devastator, ce a durat din 1946 până în 1949 şi a opus Partidul Comunist Grec (KKE) – ce abia ieşise cu o imagine curată din mişcarea de rezistenţă împotriva ocupaţiei germane – guvernului regalist, restaurat prin plebiscit în 1946.

Statististicile arată că războiul a luat peste 80.000 de vieţi şi a lăsat pe drumuri aproximativ 700.000 de oameni. Acest război civil a cauzat mai multe daune Greciei decât războiul mondial abia încheiat: atât de profunde au fost rănile, încât nici măcar până în anii 1990 acestea nu s-au vindecat complet.

Braţul armat al comuniştilor era aşa numita Armata Democratică a Greciei, organizată în zona muntoasă nordică de un fost lider al rezistenţei, Markos Vafiadis. Într-o mişcare puţin inspirată, acesta îi captura pe sătenii din împrejurimi – bărbaţi şi femei erau recrutaţi cu forţa şi mii de copii erau sechestraţi şi trimişi în state comuniste pentru a primi educaţia marxist-leninistă. Markos Vafiadis a primit sprijin substanţial din partea regimurilor comuniste din Iugoslavia, Albania şi Bulgaria, în vreme ce oponenţii săi, guvernul regalist, era ajutat cu arme, echipament şi orice alt fel de asistenţă era nevoie de către americani şi englezi, care credeau că Stalin sprijină KKE – în vreme ce comuniştii greci se plângeau vizibil iritaţi de lipsa de sprijin din partea Moscovei.

La început, tactica rebelilor de a da lovitura şi a fugi a avut succes. La ordinul comisarilor săi politici, Markos a încercat să captureze oraşe din apropiere de graniţa  de nord, în Macedonia greacă, care să funcţioneze ca sediu al unui guvern comunist provizoriu, dar războiul convenţional nu s-a potrivit gherilelor sale şi nu a putut să păstreze terenul câştigat. KKE a făcut o greşeală fatală în 1948, când a luat partea Moscovei în ruptura dintre Stalin şi Tito. Asta a însemnat că ajutorul din Iugoslavia s-a oprit. După tensiuni interne grave, Markos a fost  epurat pentru „defetism” şi a dispărut, fiind înlocuit de rivalul său, Nikos Zakhariadis, secretarul general al KKE, antrenat la Moscova.

Citiţi continuarea articolului pe www.historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite