Doru Mărieş, despre Revoluţie: „Diversiunea cu teroriştii a menţinut la putere structurile Partidului Comunist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doru Mărieş
Doru Mărieş

Invitat de Grigore Cartianu în studioul „Adevărul Live”, într-o emisiune cu tema „Cine a tras în noi după 22?”, Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, a vorbit despre contextul în care sute de oameni şi-au pierdut viaţa la Revoluţie, în zilele de după fuga lui Ceauşescu, când regimul comunist era deja prăbuşit.

Mărieş a afirmat că, între 22 şi 26 decembrie 1989, în Bucureşti s-au tras peste 12 milioane de gloanţe şi peste 100 de obuze: „Din punctul meu de vedere, ce s-a întâmplat în perioada respectivă este terorism de stat. Lucrurile s-au întâmplat în felul următor: grupul lui Ion Iliescu, care a luat puterea, a făcut mai multe probe în ziua de 22 decembrie. Prima probă a fost când l-au scos în balcon pe fostul prim-ministru al lui Ceauşescu din anii ‘80, Ilie Verdeţ, primit cu huiduieli şi cu „fără comunişti”. După care l-au scos pe Dăscălescu (n.r. Constantin Dăscălescu, prim-ministru al României în 1989)  şi, la fel, mulţimea a scandat „fără comunişti”. Apoi apare Ion Iliescu şi, complet neinspirat, se adresează cu „tovarăşi”, iar mulţimea începe să scandeze „nu suntem tovarăşi” şi „fără comunişti”. Acesta este momentul care îi bagă în panică pe toţi cei din grupul său, iar după retragerea din balcon dau drumul la diversiunea cu aşa-zişii terorişti, care din punctul meu de vedere era pregătită, au avut-o în plan. Culpabili pentru ce se întâmplase la Timişoara înainte de fuga lui Ceauşescu, liderii Armatei au acceptat să participe la acest scenariu”.

În opinia lui Doru Mărieş, diversiunea prin care românii au trăit pentru câteva zile sub spaima unor presupuse atacuri teroriste ar fi avut două scopuri: „Primul este că această diversiunea a menţinut la putere structurile Partidului Comunist, vopsit în Frontul Salvării Naţionale, iar al doilea motiv a fost că aveau nevoie să se legitimeze. Până în 22 decembrie ei nu participaseră la Revoluţie şi atunci au încercat să creeze propria Revoluţie. Şi au păcălit nu doar populaţia României, ci o lume întreagă. Televiziunile din toată lumea transmiteau despre eroicul popor român care luptă cu teroriştii, deşi totul era o diversiune”.

În emisiunea „Adevărul live” s-a discutat şi modul prin care vărsarea de sânge produsă după 22 decembrie, când cuplul Ceauşescu părăsea Comitetul Central, ar fi putut fi evitată. „Liderii FSN, în frunte cu Ion Iliescu, şi liderii Armatei au alcătuit, în acele zile, conducerea nou înfiinţatului Consiliu Militar Superior. Sunt responsabili pentru deciziile acestui Consiliu, care a menţinut indicativul de luptă „Radu cel Frumos” din 22 decembrie 1989 şi până în 15 februarie 1990. Dacă îl anulau odată cu căderea dictatorului, după 22 decembrie ne-am fi bătut în lozinci, dar nu mai mureau oameni”, a mai declarat Mărieş.
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite