„Apostolii lui Stalin“, un documentar cât un manual de istorie. Oamenii care au adus comunismul în România
0La 70 de ani de la 23 august 1944, „Weekend Adevărul“ vă prezintă un serial cât un manual de istorie! Rescriem, în tuşe fine, biografiile tumultuoase ale celor care au impus cel mai dur regim politic din istoria românilor. Cine au fost, de unde au venit şi ce-au vrut aceşti oameni care au vopsit România în roşu-moscovit? Ziariştii Laurenţiu Ungureanu şi Radu Eremia au vorbit, la Adevărul Live, despre „Apostolii lui Stalin“.
„Weekend Adevărul“ începe, din 22 august, un serial documentar despre biografiile nomenclaturii de vârf a comunismului românesc. Redăm adevărata faţă a apostolilor lui Stalin, deci a stalinismului românesc. Rescriem, la microscop, istoria unei Românii despotice.
Vorbim despre fiecare dintre cei mai importanţi comunişti, despre luptele lor de culise din ilegalitatea comunistă şi despre luptele de culise din pseudolegalitatea pe care au creat-o comuniştii. Despre istoriile lor grandioase, dar, mai ales, despre istoriile lor de oameni mici.Vă spunem cine aceşti venetici şi pământeni şi cum au putut ei să aibă cea mai mare putere într-o ţară oricum subjugată de război şi dictatori de orgoliu.
Au reuşit aceşti satrapi ai Moscovei să transforme România într-un stat servil, într-o „mămăligă care nu explodează“? Cine au fost artizanii acestor politici „ilegitime şi criminale“ şi care a fost preţul schimbărilor violente dintr-o ţară vândută pentru aproape jumătate de secol? Şi, mai ales, ce efect mai are astăzi o istorie dictată de României de unii dintre cei mai cruzi călăi? Ciprian Plăiaşu, editor coordonator al revistei „Historia“ şi ziariştii Laurenţiu Ungureanu şi Radu Eremia vorbesc, la Adevărul Live, de la ora 12.00, despre cei mai siniştri oamenii care au impus cu forţa regimul totalitar comunism.
Laurenţiu Ungureanu
Ne-am dori ca aceste personaje să fie interesante pentru public. Cred că e nevoie ca oamenii să se preocupe, să ştie de astfel de personaje. Noi avem foarte multe obiceiuri, tabieturi, pe care le moştenim la nivel inconştient din perioada respectivă.
Avem aproape 40 de persoane principale pe care le vom prezenta. Aceştia, la rândul lor, aveau mai mulţi adjuncţi. Încercăm, practic, să construim o schemă de putere a lor. E adevărat, nu ştiu cât de cunoscut va fi personajul din episodul 17, dar ştiu sigur că este important. Primul episod, care va apărea mâine, pe 22 august, în ziarul „Weekend Adevărul“ va fi un pilot, în care prezentăm de ce România a devenit stat comunism, în care explicăm demersul nostru jurnalistic, menţionăm istoricii cu care am discutat. Pentru că, în fond, aceste 40 de personaje pe care le-am ales sunt un numitor comunin al tuturor istoricilor. Încă o precizare: personajele sunt cele mai importante din perioada 1944-1965, perioada exclusiv Dej. Cei care au „bolşevizat“ România.
Apoi, primul personaj despre care vorbim este Ana Pauker, în 8 pagini în „Weekend Adevărul“. Există o glumă a noastră în care spunem că ene-am dat licenţa şi în Ana Pauker.
Sunt unele constante ale instaurării comunismului, iar aceasta este represiunea. Sute demii de oameni care au suferit în sistem concentraţionar. Colectivizăriile, naţionalizările, politica monetară au fost dictate de la Moscova, dar România, iată, avea un teren fertil pentru ele.
Radu Eremia
De ce Apostolii lui Stalin? Cred că termenul de „apostol“ vine în primul rând de la credinţa lor în Moscova. E vorba de o religie seculară, nişte sectanţi, al căror bagaj interior începe în perioada de ilegalitate. Ei, din 1924 până în 1944 sunt oameni care sunt scoţi în afara legii.
Consider că acest regim a apărut un moment dramatic. Din 1944, românii sunt puşi la zid. Poate că cei din mediul rural nu erau interesaţi aşa de mult de politică, în schimb cei din mediul urban, intelectualii, îşi doreau o anumită libertate. E o perioadă a transformărilor.
În timpul demersului jurnalistic şi documentării, am întâlnit şi foarte multe „probleme“. De pildă, există anumiţi oameni , persoane cu putere decizie mare în comunism care acum sunt fantome. Nu au fotografii, nu se găsesc documente despre ei. În mod normal, un dosar de cadre, care prezintă activitatea liderilor, ar trebui să conţine zeci de pagini, însă multe nu conţin decât câteva.
Personajul care cred că va fi gustat de public este Lucreţiu Pătrăşcanu. Este comunistul intelectual, iar în jurul lui, de asemenea, au existat şi alte personaje interesante - Bellu Zilber, de pildă. Însă Ana Pauker este, poate, cel mai important personaj în aceşti primi ani, de altfel, cea mai puternică femeia din România atunci.
Am observat că sunt şi foarte multe mituri, prejudecăţi despre comunişti. Că ei erau toţi idioţi. Totuşi, documentându-mă, am găsit, deopotrivă, şi oameni proşti, şi oameni care aveau un spirit organizatoric bun, erau şi intelectuali, oameni deştepţi.