Scriitorul Paul Ţanicui va dezvolta un proiect multicultural, Quimeria, împreună cu mai mulţi artişti şi muzicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul Paul Ţanicui          FOTO: Eduard Enea
Scriitorul Paul Ţanicui          FOTO: Eduard Enea

Paul Ţanicui a fost vânzător de cărţi, marochiner, săpător de fântâni în fosta Yugoslavie, vânzător ambulant de cârnaţi italieneşti, topitor de plumb într-un atelier de vitralii, copywriter în diverse agenţii de publicitate, iniţiator, dezvoltator şi producător de proiecte muzicale, scenarist şi regizor de film.

A lucrat la scrierea unui film comisionat de John Turturro, a contribuit ca producător la realizarea unui album world music susţinut de Peter Gabriel. A avut interviuri şi articole dedicate proiectelor lui în Village Voice, BBC Washington, Swedish TV (SVT), Dilema Veche, Observator Cultural etc.

”Nu mi-am dorit o carte grea. Ba dimpotrivă! Quimera e o carte aerisită, economicoasă, lipsită de balast, uşor de citit, în principiu, date ale unei produs comercial. Structura ei de bază e alcătuită din secvenţe cinematografice legate între ele printr-un montaj de atracţie (tehnică descoperită de cineastul sovietic Sergei Eisenstein), fie că am folosit elipsa ca formulă de tranziţie, fie racorduri pe gesturi, fie pur şi simplu, tăietura la fotogramă. Quimera e, prin excelenţă, o carte a emoţiei. Emoţia reclamând altă emoţie, într-o înşiruire de stări care generează personaje, iar nu invers. Poate ăsta să fie motivul pentru care am fost numit un scriitor liber. Şi de ce nu, elementele care fac din Quimera o carte inovatoare, cel puţin în peisajul literaturii româneşti. Până la urmă, cheia e în carte şi doresc oricui o va citi s-o descuie după bunul plac. Personal, mi-am legat inima de piept, privirea de fereastră, gândurile de cap, cuvintele de hârtie, visele de noapte, tristeţea într-un degetar, ca să-ţi cânt.” Paul Ţanicui

„Am citit Quimera cu plăcerea pe care numai o carte fermecată, frumoasă, plină de poezie ţi-o poate da. Paul Ţanicui e un fel de rudă de sânge cu Twain şi Marquez. Are darul povestirii, dar şi încă ceva la fel de important: este un scriitor liber! Poate primul scriitor român liber de la 1989 încoace! Un talent profund contemporan, conectat la literatura de primă mână de oriunde în lume.” Andrei Codrescu

 “Quimera” este un joc de cuvinte, trimite si la un personaj din carte numit Quim, care e director de circ, si la o corabie ope care am denumit-o Quimera, o corabie fictiva, care ar fi facut parte din convoiul de corabii al lui Columb. Quimera semnifica si nevoia de a-ti gasi identitatea – acesta ar fi primul palier de citire a cartii. Suntem in cautarea propriei identitati, putini dintre noi o vor afla cu adevarat… structura cartii este “himerica”, de la acel animal mitologic cu cap de leu, corp de capra si coada de sarpe.

Mauro Leone, personajul principal, desi este un om tonomat, poate reproduce orice cantec, orice sunet, nu are însuşiri, este cel mai puţin descris personaj din carte, prin el vezi celelalte personaje ca printr-o fantă. El este şi personajul care se substituie fiecărui personaj cu care intră în contact. Este o întrupare a “quimerei” – căutarea propriei identităţi. Mauro Leone este Nebunul din cărţile de Tarot, are aceasta însuşire formidabilă şi în acelaşi timp este lipsit de însuşiri, este cartea zero din arcana majoră, cartea ce se adaugă celorlalte cărţi.

Monk este personajul care îl ajută pe Mauro să-şi afle identitatea. El adună ierburi de leac, exista în practica alchimică oameni dedicaţi studierii acestor plante cu miile lor de însuşiri. Este personajul care adaugă ultimul punct de sudură în cartea asta. 

Următoarea întâlnire cu publicul - duminică, 22 noiembrie, la ora 15.30, la Gaudeamus, în standul Humanitas, sesiune de autografe. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite