Scriitoarea franceză Anne Golon, cunoscută pentru seria „Angélique“, a murit la vârsta de 95 de ani

Scriitoarea franceză Anne Golon, cunoscută pentru seria „Angélique“, a murit la vârsta de 95 de ani

riitoarea franceză Anne Golon, cunoscută pentru seria celor 13 romane ”Angélique”, a murit vineri la vârsta de 95 de ani, anunţă Le Figaro.


Tradusă în 30 de limbi, saga ”Angélique” a fost una dintre cele mai frumoase reuşite editoriale din toate timpurile. Cărţile din această serie au fost citite de peste un milion de oameni din întreaga lume.

Scriitoarea a creat personajul Angélique, marchiza îngerilor, împreună cu soţul său Serge, care a murit în 1972. Treisprezece poveşti au fost publicate între anii 1957 şi 1985. Cinci dintre ele au fost ecranizate, în perioada 1964 - 1968, de Bernard Borderie.

Rolul Angélique a fost interpretat de Michèle Mercier, iar cel al contelui Joffrey de Peyrac, de Robert Hossein.

Cel mai recent film care o are pe Angélique în prim plan a fost lansat în 2013, cu Nora Arnezeder şi Gérard Lanvin în rolurile principale.

Născută pe 17 decembrie 1921, la Toulon, romanciera franceză Anne Golon, pe numele său real Simone Changeux, a murit la Versaille, în urma unei peritonite, potrivit declaraţiilor făcute de fiica sa, Nadine Goloubinoff, pentru AFP.
Autoarea era, în ciuda vârstei înaintate, activă: ea a participat la o sesiune de autografe, în luna aprilie, iar în mai a acordat ceea ce avea să devină ultimul său interviu. În ianuarie 2010, a fost decorată cu Ordinul artelor şi literelor.

 

citeste totul despre: