Puzzle-ul perfect al unei morţi suspecte, tema noului roman scris de Stelian Ţurlea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Ţurlea a îngrijit un album în trei volume despre Bucureştii în vremea lui Carol I FOTO: stirileprotv.ro
Stelian Ţurlea a îngrijit un album în trei volume despre Bucureştii în vremea lui Carol I FOTO: stirileprotv.ro

Un nou roman detectivist, „Caz închis“, semnat de Stelian Ţurlea, este disponibil din această săptămână în toate librăriile din ţară, dar şi în ediţie digitală.

După „Arunc-o pe sora-mea din tren!“, „Trei femei“ şi „Te voi răpi la noapte“, editura Cartea Românească  propune iubitorilor de carte romanul „Caz închis“, în care personajele nu sunt imaginare, ci desprinse din realitatea înconjurătoare.

„La urma urmei, oare nu trăim într-o ţară a cazurilor închise?“

Un poliţist, cu un trecut nu tocmai curat, refuză să creadă că un scriitor celebru, în plină ascensiune profesională, îşi poate pune capăt zilelor când tocmai a anunţat că urmează să încheie cel mai important proiect al operei sale. Pe parursul anchetei descoperă mulţi potenţiali asasini şi multe semne de întrebare în biografia victimei. Ajunge la concluzia că scriitorul a fost ucis şi îi consideră pe toţi din jurul său suspecţi. Rămâne motivul. Poate pentru că scriitorul ştia prea multe şi voia să facă public ceea ce ştia? Cazul este clasat. Lista potenţialilor criminali este prea lungă. 

„Într-o vreme care cultivă cu ciudată largheţe cărămizile româneşti, un adept al laconismului narativ riscă să facă figura de sadic. Rareori m-a însetat în aşa hal o anchetă, o intrigă poliţistă, un roman detectivistic, cum mi s-a întâmplat cu „Case closed-ul“ lui Stelian Turlea. (…) Caruselul îşi începe febril rotirea: anchetatori dezabuzaţi, profesoare exaltate, lesbiene pitoreşti în ferocitatea pasiunii lor, crâncene beţii feminine, George Arion şi Premiile „Flacara”, procurori avizi de arestări, vedete reportericeşti de la ştirile TV, gazetari roşi de invidie pe viaţă, surorile Ileana şi Ilona dintr-un roman anterior... Iar deasupra tuturor, Dumitru Calu, adică – ei, da – ofiţerul recrutor al faimosului romancier căruia i s-a regizat sinuciderea. Gata, mai multe nu spun, pentru că de aici încolo Stelian Turlea începe o efervescenţă interacţionară cu cititorul. Pariaţi fiecare pe câte-o variantă... că tot nu veţi ghici ghicitoarea. (La urma urmei, oare nu trăim într-o ţară a cazurilor închise?)”, a declarat criticul Dan C. Mihăilescu.

caz inchis

Stelian Ţurlea a urmat studii de filologie şi filosofie la Bucureşti, a fost aproape trei decenii redactor de politică externă (revista Lumea), a condus, după 1989, revistele Lumea, Zig-Zag, apoi ziarul  Meridian, după care a lucrat în televiziune, ca şef al departamentului de ştiri al Antenei 1, director editorial la PRO TV şi senior editor al Ziarului de duminică

A semnat optsprezece romane, zece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. 

A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003) Premiul Asociatiei Editorilor din Romania pentru literatura pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007), Premiul „Flacara” pentru literatura (2011). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in 2003.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite