„Pustiul binelui. Eseuri filosofice“, de Horia V. Pătraşcu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filosoful Horia V. Pătraşcu                 FOTO: Contemporanul
Filosoful Horia V. Pătraşcu                 FOTO: Contemporanul

Volumul "Pustiul binelui. Eseuri filosofice", de fiolosoful Horia V. Pătraşcu,  care este şi blogger Adevărul, a apărut, recent, la Editura Eikon.

Sunt gânditori la care inteligenţa, dacă atinge un anumit prag de acuitate, capătă neapărat o tentă mizantropă. Din aceasta categorie face parte Horia Pătraşcu. E prea deştept ca să se complacă în iluzii cu privire la contemporani. De aceea nu-i cruţă, adminstrîndu-le porţii de luciditate maliţioasă. Are minuţia unui ceasornicar care îşi pune la bătaie toată iscusinţa retorică pentru a arăta că ceasul epocii e stricat. E profesorul care predă dezobişnuirea, năzuind ca elevii să se lepede de concepţiile aflate în vogă. Iată aşadar calităţile de căpătîi ale autorului: ofensivă dialectică sprijinită pe analiză minuţioasă, ochi sarcastic fără complezenţe tactice, imboldul de a sfida adevărurile definitive, şi un talent vădindu-se în expresia clară, a cărei concizie merge pînă la zgârcenie expresivă, aşa este prezentat volumul, publicat de Editura Eikon, pe site-ul Cărtureşti.

Pe 5 iulie  a avut loc, la librăria Mihai Eminescu din Capitală, lansarea cărţii semnate de Horia V. Pătraşcu, care este şi blogger Adevărul.

coperta eseurii filosofice

Despe cartea "Pustiul binelui. Eseuri filosofice", apărută la Editura Eikon, au vorbit: Sorin Lavric, Aura Christi, Arthur Suciu, Vasile Ernu şi Leonid Dragomir.

„Horia Pătraşcu e un zbuciumat talentat, un spiriduş vitriolant rostind vorbe memorabile, un apucat vânând asociaţii nemaiîntâlnite, într-un cuvânt unul dintre cei mai buni eseişti de idei pe care-i avem în clipa de faţă”, scria Sorin Lavric ( Inteligenţa sardonică - România literară nr. 25 / 2017).

Pe site-ul Contemporanul a apărut următoarea relatare de la lansare:

„Este autorul ale cărui texte din Contemporanul le citesc cu o mare plăcere; de câte ori primesc revista, pagina lui este prima pe care o caut”, a apreciat Sorin Lavric.
 

"Aura Christi îl aseamănă pe autor cu unul dintre adolescenţii geniali care populează romanele dostoievskiene. Aparenta ingenuitate a problematizării este dublată de o profundă cunoaştere a filosofiei şi a literaturii. Felul în care-şi conduce textele ţine oarecum de construcţia „dramatică”, ţinându-te cu răsuflarea tăiată până când concluzia apare într-un orizont deopotrivă neaşteptat şi perfect logic, insolit şi necesar.

Aura Christi face, în continuare, o superbă clasificare a spiritelor din punctul de vedere al raportării la clişeu: spiritele de mâna întâia – care nu fug de clişee, ci le folosesc făcându-le praf; minţile de mâna a doua – care se feresc de clişee şi încearcă să le înlocuiască cu „originalităţi” de cele mai multe ori ridicole; şi minţile de mâna a treia – care nu au habar ce înseamnă clişeele şi le utilizează într-un fel natural sau, mai curând, sunt ele însele vehicule inconştiente ale clişeelor. Horia Pătraşcu, crede Aura Christi, face parte din prima categorie: el este ca un Pegas care dacă îl legi de un gard, zboară cu tot cu gard.


Arthur Suciu îl receptează pe Horia Pătraşcu din perspectiva influenţelor culturale: Martin Heidegger, Emil Cioran şi alţii. Una dintre temele fundamentale ale cărţii de faţă este tema morţii – şi sunt probabil cel puţin zece texte care abordează această temă. Spre deosebire de Heidegger şi de Cioran – Horia Pătraşcu priveşte tema morţii mai detaşat de ideea de autenticitate. Cert este, a spus Arthur Suciu, că în cartea lui Horia Pătraşcu dă senzaţia că – după ce a fost preocupat intens de această temă – pare să se fi eliberat de ea, să fi atins o perspectivă mult mai echilibrată care-i permite să abordeze şi lumea socială, munca şi sexualitatea. Cartea lui este o încercare de hermeneutică personală, ambiţioasă, ce-şi cere continuarea în următoarele cărţi. Pătraşcu are o cultură cuprinzătoare, mai ales de factură clasică, el ştie foarte bine filozofie, literatură, texte religioase", potrivit site-ului revistei "Contemporanul".

Horia V. Pătraşcu (1976) este scriitor şi filosof. A publicat articole de filozofie în reviste şi volume de studii româneşti şi internaţionale. Autor al cărţilor Sine retractatione (Junimea, 2000), Despre urât şi alţi demoni. Reflecţii şi exclamaţii (Fundaţia Academică Axis, 2005), Singur printre români (editura Paralela 45, 2009), Sentimentul metafizic al tristeţii (Editura Trei, 2011), Terapia prin Cioran. Forţa gândirii negative (Editura Trei, 2014), Pustiul binelui. Eseuri filosofice, Eikon, 2017.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite