VIDEO Bogdan Alexandru Stănescu: „În privinţa modelor, încă se trage spuza pe turta vampirilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezbaterea de astăzi girată de „Dilema veche” l-a avut ca invitat pe scriitorul Bogdan Alexandru Stănescu, directorul editorial Polirom, şi a fost moderată de criticul literar Marius Chivu, redactor la „Dilema veche”.

Editura Polirom – una dintre cele mai mari din România – împlineşte, în 2014, 20 de ani. Marius Chivu va discuta cu Bogdan Alexandru Stănescu despre colecţia „Biblioteca Polirom”, pe care o coordonează, despre piaţa de carte în condiţii de criză şi despre noutăţile editoriale. Cine şi ce mai citeşte? Cine va câştiga „bătălia” între cartea tipărită şi cartea electronică? Sau nu este vorba, de fapt, de nicio bătălie?

Discuţia s-a purtat la început în jurul provocării pe care o constituie cartea electronică, iar, în privinţa aceasta, Bogdan Alexandru Stănescu a afirmat că nu vede o opoziţie între cartea digitală şi cea pe hârtie.

O temă de discuţie a fost desigur şi cea a crizei şi a felului în care piaţa a depăşit sau nu perioada critică. „Mi se pare că acum lucrurile s-au calmat - a fost de părere Bogdan Alexandru Stănescu. Nu e ce e în 2007, când duduia economia, dar jucătorii importanţi şi-au găsit locul pe piaţă.”

O strategie câştigătoare, care a ajutat foarte mult Editura Polirom, a fost iniţierea colecţiei Top 10 +. Bogdan Alexandru Stănescu: „Top 10 + e singura ediţie de masă din România. Cărţile sunt ieftine pentru că e vorba de reeditări, de hârtie de ziar, de tiraje mari. Această colecţie a ajutat foarte mult Editura Polirom, practic ne-a ajutat să trecem criza.”

„Biblioteca Polirom a avut aproape 78 de titluri în 2013. Asta inseamnă aproape două titluri pe săptămână. Şi în spatele fiecăruia există foarte multă muncă.”, a mai spus Bogdan Alexandru Stănescu. Editorul a vorbit despre faptul că există încă multe neajunsuri în piaţa de carte din România: „Suntem nişte oameni destul de hăituiţi, în branşa asta a editorilor. Ar fi mai bine să existe mai mulţi bani, să putem promova mai bine cărţile.”

„Piaţa noastră de carte e una foarte concurenţială, în ciuda greutăţilor cu care ne confruntăm. În privinţa traducerilor, suntem la zi. Nu există mare premiu internaţional să nu fie tradus imediat la noi.”, a mai spus Bogdan Alexandru Stănescu.

Toate studiile de piaţă arată că 75 % dintre românii care cumpără cărţi sunt femei, cu vârste între 25-60 de ani. „Românii preferă numele mari, mai ales numele care erau mari şi înainte de 89. De exemplu, Umberto Eco.”, a împărtăşit Bogdan Alexandru Stănescu din experienţa lui de editor.

„În privinţa modelor, încă se trage spuza pe turta vampirilor. Dar modele vin şi pleacă. De exemplu, în 2006, când am venit la Polirom, erau la modă templierii. Apoi a fost moda cu zombies.”, a spus editorul şi scriitorul Bogdan Alexandru Stănescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite