Perlele politicienilor români, în volumul lui Radu Paraschivescu, lansat la Bookfest. „Sunt atât de normal, încât am votat cu mine“ VIDEO
0Scriitorii Radu Paraschivescu şi Andrei Pleşu au vorbit ieri, la Bookfest, despre volumul „Cum gândesc politicienii? (Cum? Gândesc politicienii?)“. Cea mai recentă carte semnată de Radu Paraschivescu a apărut de curând la Editura Humanitas.
Andrei Pleşu: „Amintim un lucru pe care îl spune domnul Radu Paraschivescu în prefaţă, pe care l-am mai reluat şi eu în alt context: noi râdem când citim lucrurile astea şi e bine că râdem. Râdem în felurite moduri. Uneori, cu oarecare bună dispoziţie, uneori râdem isteric, uneori, exasperaţi, uneori plictisiţi. Ceea ce trebuie să ştim, însă, când e vorba de politicieni, e că, de câte ori râdem de unul sau de altul, râdem de noi înşine, fiindcă noi i-am votat. Noi citim şi ne distrăm pe seama unor lucruri pe care le-am cauţionat prin adeziunea noastră. Prin urmare, trebuie să ştim că râsul pe care hărnicia şi subtilitatea şi bucuria spirituală cu care lucrează domnul Radu Paraschivescu e subversivă, pentru că ea este, de fapt, o formă de a face băşcălie puţin şi de cititori.
Am găsit un candidat de la Primăria Sectorului 5. Nu de acum, că nu vreau să influenţez alegerile. E unul mai vechi: «Dacă voi câştiga funcţia de primar, promit să plantez lângă fiecare staţie de tramvai pomi fructiferi: pruni, meri, peri, pentru ca cetăţenii să aibă ce mânca».
Vă aduceţi aminte că devenise viral când Adrian Năstase, care era un parlamentar cu replică la el, a spus la un moment dat: cine vrea să-mi numere mie nu ştiu ce, să-mi numere ouăle. Ei bine, asta ca asta, dar Ion Iliescu, din acelaşi partid, a vrut să-l apere, adică să nu creadă lumea că el gândeşte vulgar. Şi a spus: «Ouăle lui Năstase sunt de găină».
Unul dintre candidaţii, care cred că şi astăzi este candidat şi care a fost primar, spune: «Astăzi, Bulevardul Unirii arată mai bine decât Champs-Élysées».
"Perlele" politicienilor, citite de Andrei Pleşu la Bookfest. Ce promitea un candidat la primărie
Există şi expresii misterioase. Iată una din ele: «Între noi poate că au fost întâlniri, dar n-am participat eu».
Liviu Pop: Sper ca şi în continuare, şi împreună cu dumneavoastră, să trecem împreună printr-o perioadă foarte grea».
Eugen Nicolicea: «Onestitatea fără logică e o chestiune foarte gravă».
Alina Gorghiu: «Ne vom intensifica eforturile în străinătate, unde avem diaspora dezvoltată».
Un deputat PNL, despre Traian Băsescu: «Traian Băsescu are afinităţi mult mai largi şi mai lungi».
Cristiana Anghel: «Ştie cineva în această sală cine este ca persoană fizică, cu nume şi pronume, acest M.C.V.?».
Ion Iliescu: «Estul este superior Vestului, fiindcă în Est s-au păstrat cooperativele agricole de producţie».
Daciana Sârbu: «Am împărţit viaţa mea personală cu atâta lume, încât nici eu nu mai ştiu cu cine sunt».
Teodor Meleşcanu: «Trebuie să recunosc că fraza pe care am spus-o în emisiunea dumneavoastră n-am spus-o eu».
Mircea Geoană: «Sunt atât de normal, încât am votat cu mine».
Daniel Funeriu: «În Dicţionarul Explicativ al limbii române, cuvântul coleg este neutru, nu e de fel feminin. Vă mulţumesc».
Victor Ponta: «Pe vremea mea, nu se preciza sursa».
Traian Băsescu: «Urmează să instituim carantina moale, tare şi de alte categorii».
(...)
Toată cartea domnul Radu Paraschivescu se rezumă în acest panseu al lui Gabriel Oprea: «Aici, în România, facem politică româneşte. Cu toţi românii noştri»“.
Radu Paraschivescu: „Ce nu este cartea asta: nu este o răfuială, deşi ar putea să producă impresia asta. În momentul în care pui lumină pe politicieni, te poţi gândi la ceva vindicativ sau măcar la o formă de a râde de aceştia, pentru că şi ei râd de noi, în cea mai mare parte a timpului. Prin deciziile pe care le iau, prin deciziile pe care ar trebui să le ia, dar nu le iau. (…) Este o invitaţie la discernământ. Este o o carte care se adresează unui public care nu alege întotdeauna cu criterii cristaline. (…) Există trei forme de dresură: una este circul, cealaltă este gimnastica sportivă, iar a treia o reprezintă alegerile. La circ, foca primeşte un peştişor; la alegeri, alegătorul primeşte o pungă“.