Muzeografii îi solicită ministrului Culturii să sprijine Muzeul Naţional de Artă, cerând stabilitate şi continuitate

Muzeografii îi solicită ministrului Culturii să sprijine Muzeul Naţional de Artă, cerând stabilitate şi continuitate

Muzeul Naţional de Artă

Mai mulţi muzeografi îi solicită, printr-o scrisoare deschisă, ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale să sprijine Muzeul Naţional de Artă al României, cerând stabilitate şi continuitate în ceea ce priveşte conducerea instituţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

În scrisoarea-petiţie adresată lui Lucian Romaşcanu se arată: ”Muzeul Naţional de Artă al României este, prin poziţia şi prin menirea sa, «nava amiral» a muzeelor din Bucureşti şi din ţară. Beneficiază de cea mai mare vizibilitate şi, prin urmare, de cea mai mare responsabilitate. (...) Un muzeu de o asemenea anvergură şi importanţă nu poate fi nici marginalizat, nici retras în sine”.

Semnatarii scrisorii susţin că în ultimul an MNAR a urmat o politică a deschiderii către public şi susţin că este timpul ca instituţia să fie ”un muzeu al acestui secol”.

”Obligaţiile şi responsabilităţile nu pot fi asumate şi îndeplinite decât în condiţii de normalitate, de stabilitate. Capitalul uman este un patrimoniu important într-un muzeu. Şi managementul înseamnă tot capital uman”.

Managerul general al Muzeului Naţional de Artă al României este Călin Stegerean, numit în funcţie în iullie 2016.

”De la întâlnirea cu reprezentanţi ai societăţii civile şi ai unor instituţii culturale, la care s-a pus întrebarea «Ce vrem să fie MNAR?», putem spune că muzeul a început să lucreze la răspuns. Sau la răspunsuri. Şi acest lucru s-a văzut. Se vede şi astăzi, în rapoartele de activitate, publicate chiar pe site-ul ministerului pe care îl conduceţi. (...)

Observăm că în perioada scurtă a mandatului actualului manager general, stabilitatea nu a fost garantată aşa cum s-ar fi cuvenit şi aşa cum considerăm că ar fi fost normal. Vedem comisii care, deşi necesare şi justificate legal, nu au avut componenţe care să respecte întru totul cerinţele legii, dar care notează activitatea noului management cu o severitate care ne-a surprins şi, pe de altă parte, ne-a nedumerit. Vedem cum alte comisii anulează concluziile comisiilor anterioare. Domnule Ministru, cu toată deschiderea o spunem: nu este timp pentru astfel de lucruri”.

Muzeul Naţional de Artă al României nu are timp de astfel de incoerenţe, de incertitudini şi de blocaje impuse din afara lui, se mai arată în petiţie.

”Vă invităm să ne fiţi alături în susţinerea Muzeului Naţional de Artă al României, cel mai important muzeu al ţării, aflat în subordinea dumneavoastră. Vă invităm să ne fiţi alături în a-i fi susţinători morali şi critici oneşti. Intransigenţi, dar corecţi. Îngăduitori, dar nu indiferenţi”.

Scrisoarea este, susţin creatorii şi semnatarii ei, ”cel mai sincer şi mai corect mod de a vă transmite că dorim stabilitate şi continuitate în cazul Muzeului Naţional de Artă al României”.

citeste totul despre: