VIDEO „Din vorbă-n vorbă“ cu Andrei Pleşu, o carte scrisă în 23 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorii Andrei Pleşu şi Dan C. Mihăilescu FOTO Eduard Enea
Scriitorii Andrei Pleşu şi Dan C. Mihăilescu FOTO Eduard Enea

Andrei Pleşu şi-a lansat sâmbătă, la Târgul Gaudeamus, noul volum „Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări şi răspunsuri“, unde este reîntregită o serie de interviuri pe care scriitorul le-a dat între anii 1989-2012. La primul interviu publicat în această carte, Pleşu avea 41 de ani.

Dan C. Mihăilescu, invitat la eveniment, a făcut un rezumat al cărţii, punctând cele mai importante subiecte de discuţie atinse de Pleşu în interviurile pe care le-a acordat de-a lungul timpului – despre activitatea sa ca ministru de Externe şi ca ministru al Culturii, despre frumuseţea Bucureştiului, despre spectacolul lumii în viziune gastronomică – cu menţiunea că, până la vârsta de 12 ani, Andrei Pleşu a fost anorexic şi filiform -, despre omul kitsch, comentatorul omniscient al televiziunilor noastre şi multe altele. „Textul monumental al cărţii este la pagina 168-190, referitor la tot scandalul aşa-zisei secte numite meditaţia transcedentală“, a mai adăugat Mihăilescu. 

„Strângând interviurile pentru această carte, mi-am dat seama cât timp am pierdut în ultimii 23 de ani clămpănind. Am vorbit până mi-au ieşit oasele prin piele, răspunzând uneori prea prompt unor împrejurări. S-au adunat enorm de multe pagini, dintre care în carte apar doar o treime.  Am avut noroc să fiu intervievat în general de scriitori. Am avut onoarea să stau de vorbă cu Dan C. Mihăilescu, Gabriela Adameşteanu, Marta Petreu, Ioana Pârvulescu, Daniel Cristea-Enache, Marius Chivu, oameni care nu erau de meserie intervievatori.“

„Cineva avea şi o definiţie a interviului: este o sumă de vorbe tâmpite spuse de un politician în urma unor vorbe şi mai tâmpite spuse de un reporter. Însă nu e nici pe departe cea mai veche meserie din lume, cum ştim că e una, nici cea mai veche a doua meserie, cum e politica, dar seamănă cu amândouă. Am întâlnit toate tipurile de jurnalişti: unii sunt procurori, unii practică interogatoriul, unii au stilul «Pot să vă enervez un pic?», alţii au stilul «nuca-n perete», stilul omagial, stilul provocator de scandal, stilul glossy şi multe altele. Există gazetari severi, răi, există gazetari care se joacă, din păcate mai există şi unii care nu ştiu încă ce vor să te întrebe“, a explicat scriitorul. 

Am avut noroc să fiu intervievat în general de scriitori. Am avut onoarea să stau de vorbă cu Dan C. Mihăilescu, Gabriela Adameşteanu, Marta Petreu, Ioana Pârvulescu, Daniel Cristea-Enache, Marius Chivu, oameni care nu erau de meserie intervievatori. Andrei Pleşu, scriitor

„Am luat hotărârea ca, după ce public această carte, să nu prea mai dau interviuri. Am dat destule, am şi eu voie să mă odihnesc, să mă gândesc la ale mele sau, în cel mai rău caz, să iau interviuri altora“, a încheiat Pleşu. 

Andrei Pleşu: „Adunând interviurile pentru cartea asta mi-am dat seama cât timp am pierdut în ultimii 23 de ani clămpănind”

   

Dan C. Mihăilescu a adăugat că singura persoană căreia Pleşu i-a acordat două interviuri a fost scriitoarea Ioana Pârvulescu, care, de altfel, l-a flatat spunându-i că orice text al său seamănă cu scrierile lui Caragiale. „Într-adevăr, atunci când vreau să citesc ceva unde nu se glumeşte despre ţară, citesc Caragiale“, a aprobat Andrei Pleşu. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite