Cum au vândut doi americani obiecte dintr-o colecţie rară a unei biblioteci din Pittsburgh timp de aproape 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiecte şi cărţi rare în valoare de peste opt milioane de dolari au fost furate din biblioteca centrală din Pittsburgh, Pennsylvania. Timp de aproape 20 de ani, arhivistul care se ocupa de colecţie le-a vândut unui librar din oraş. În iulie, cei doi au fost arestaţi, informează New York Times.

Carnegie Library din Pittsburgh adăpostea o colecţie de aproximativ 30.000 de cărţi rare, obiecte istorice şi hărţi. De colecţie se ocupa un singur arhivist, Gregory Priore (61 de ani) care, vreme de 20 de ani, a sustras obiecte pe care le-a vândut proprietarului unei librării locale (Caliban Bookshop), John Schulman (54 de ani). 

Priore şi Schulman au fost puşi sub acuzare în iulie pentru jaf şi „conspiraţie criminală”. Dintre obiectele vândute, în valoare de peste 8 milioane de dolari, au fost recuperate câteva în valoare de 1 milion de dolari. Printre cărţile recuperate se numără şi o versiune rară a „Principia” lui Isaac Newton. 

Cea mai simplă schemă

„Este o afacere imensă”, a declarat Michael Vinson, membru al Asociaţie anticarilor din America, citat de aceeaşi publicaţie, punctând că cei care vând cărţi rare au câştiguri anuale între 500.000 şi un milion de dolari.

Avocatul librarului a declarat pentru un ziar din Pittsburgh că Schulman, clientul său, este un „titan” al pieţei de carte, plângerea implicând acuzaţii serioase pe care le vor trata ca atare.

Parteneriatul dintre Priore şi Schulman a început la finalul anilor '90, conform unei declaraţii a biroului de avocatură a comitatului Allegheny. 

Arhivistul le-a spus autorităţilor că a scos obiectele din bibliotecă pur şi simplu, în lumina zilei, iar în ceea ce priveşte cărţile, uneori se folosea de un cutter pentru a decupa secţiuni din cărţi. Îi lăsa obiectele lui Schulman, la librărie, în drum spre casă, iar acesta îl plătea pe loc, ca apoi să vândă mai departe. 

Motivul furturilor

Motivul pentru infracţiune, a mai spus Priore, a fost că avea nevoie de bani pentru a plăti taxele şcolare ale celor patru copii pe care îi are. 

„Nu ar fi trebuit să fac aşa ceva niciodată. Iubeam camera aia, întreaga mea carieră, dar lăcomia a năpădit peste mine. Am făcut-o, dar Schulman m-a impulsionat”, a mai spus arhivistul.

Vinson a declarat că cel mai probabil, Schulman nu a avut probleme să vândă şi nu a trezit suspciuni pentru că anticarii nu îşi dezvăluie niciodată sursele. „Îl cunosc, au încedere în el, nu trebuie să îi pună alte întrebări, pentru că vinde pe baza încrederii pe care şi-a construit-o vreme de atâţia ani”, a spus Vinson despre librar.

Priore nu a mai vândut de la finalul anului 2016, când a auzit că biblioteca urma să evalueze colecţia anul următor. Evaluatorii aveau să descopere că lipseau multe obiecte şi că unele cărţi fuseseră vandalizate. Arhivistul a fost concediat în 2017. Purtătorul de cuvânt al bibliotecii, Suzanne Thinnes, a declarat că reprezentanţii bibliotecii se bucură că investigaţia s-a sfârşit cu arestări.

 

 

 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite