Cultură generală: peste un sfert dintre britanici nu ştiu că autorul „Marilor speranţe“ este Charles Dickens

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsa de timp este principalul impediment al britanicilor în calea lecturii
Lipsa de timp este principalul impediment al britanicilor în calea lecturii

În jur de 31% dintre locuitorii Marii Britanii nu au ştiut să spună cine a scris romanul „Marile speranţe“, conform rezultatelor unui studiu publicate pe site-ul „The Independent“. Britanicii au avut, de asemenea, probleme în a numi cu exactitate autorul celebrei tragedii „Hamlet“.

Charles Dickens şi William Shakespeare sunt doi scriitori englezi cunoscuţi în întreaga lume şi, totuşi, străini pentru unii britanici. Un studiu condus de Opinium Research a arătat că 1 din 6 britanici nu ştiu că Shakespeare a scris „Hamlet“, iar 31% dintre ei nu au habar că Dickens a scris romanul „Marile speranţe“. 

În schimb, lecturile cel mai larg răspândite printre englezi sunt „Codul lui Da Vinci“ - Dan Brown, „Harry Potter“ - J.K. Rowling, „Fata cu dragon tatuat“ - Stieg Larsson şi „Jurnalul lui Bridget Jones“ - Helen Fielding, scrie „The independent“. 

Studiul mai arată că peste un sfert din cei 2.000 de respondenţi nu au citit niciunul dintre volumele clasice din lista următoare: „Mândrie şi prejudecată“ - Jane Austen, „Ferma animalelor“ - George Orwell, „Marile speranţe“ - Charles Dickens, „Romeo şi Julieta“ - William Shakespeare, „Împăratul muştelor“ - William Golding,  şi altele. 

Rezultatele studiului relevă şi faptul că bărbaţii din Marea Britanie citesc mai puţin decât femeile – 21% dintre ei au recunoscut că nu au citit nici măcar o carte în ultimele 12 luni, comparativ cu procentul de 10% în rândul femeilor. Motivul? Jumătate dintre respondenţi au dat vina pe lipsa de timp, un sfert dintre ei au spus că preferă să facă lucruri mai interesante decât cititul, iar 15% vor să vadă mai degrabă ecranizarea unei cărţi. Un britanic obişnuit citeşte şapte cărţi pe an, însă studiul arată că un sfert dintre adulţii din Marea Britanie au citit mai puţin de cinci cărţi în ultimul an. 

Directorul institutului de cercetare Opinium Research, James Endersby, a subliniat: „Din nefericire, lectura a devenit un lux pentru majoritatea oamenilor, o activitate în care nu vor să investească prea mult timp“.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite