Cel mai bine vândute cinci cărţi în prima jumătate a anului 2015. Cu ce cărţi întâmpinăm vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis a devenit unul dintre cei mai bine vânduţi autori  FOTO: David Muntean
Preşedintele Klaus Iohannis a devenit unul dintre cei mai bine vânduţi autori  FOTO: David Muntean

"Pas cu pas", de Klaus Iohannis, "Cum s-a românizat România", de Lucian Boia,  "Cronică de Cotroceni", de Adriana Săftoiu sunt unele dintre cel mai bine vândute titluri din România în prima jumătate a anului 2015, potrivit declaraţiilor editurilor. Adevărul.ro vă prezintă cinci dintre cele mai căutate titluri din primele şase luni.

În topul vânzărilor celor mai bine vândute titluri din România în primele şase luni ale anului 2015 se află volumele: "Pas cu pas", de Klaus Iohannis (Editura Curtea Veche), "Cronică de Cotroceni", de Adriana Săftoiu (Editura Polirom), "Cum s-a românizat România", de Lucian Boia (Editura Humanitas), "Supunere", de Michel Houellebecq (Editura Humanitas Fiction) şi "Lumea de gheaţă şi foc", de George R.R. Martin, Elio M. Garcia Jr., Linda Antonsson (Editura Nemira).

Se observă din acest top că au fost căutate cărţile cu subiecte care au legătură cu tumultuoasa viaţă politică: alegerile electorale din 2014 când preşedinte a fost ales Klaus Iohannis sau dezvăluirea culiselor din perioada preşedenţiei lui Traian Băsescu. De asemenea, se preferă SF-urile, iar istoricul Lucian Boia este de mai mulţi ani autor de bestselleri.

Cel mai bine vândute cărţi în 2015 - Lucrările unor oameni politici, pe primele locuri

1. "Pas cu pas", de Klaus Iohannis


Volumul a fost lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, în noiembrie 2014, imediat după alegerile prezidenţiale.

„Am adunat în această carte momente din viaţa publică încercând să refac din ceea ce a selectat memoria traseul profesional care m-a adus de la catedra de fizica la ipostaza de candidat pentru presedintie. Am inclus în ea şi lucruri personal, dar nu am făcut-o neaparat pentru a răspunde curiozităţii celorlalţi“, spune Klaus Iohannis.

Volumul "Primul pas", tot de Klaus Iohannis, lansat la Târgul de Carte Bookfest 2015, se află pe locul al doilea în topul vânzărilor Editurii Curtea Veche din 2015. E vorba de o continuare a bestseller-ului "Pas cu pas" şi prezintă principalele momente ale campaniei prezidenţiale de anul trecut şi primele zile ale mandatului de Preşedinte al lui Klaus Iohannis.

"Primul pas" nu este numai o cronică a campaniei electorale pentru Preşedinţie din toamna anului 2014, ci şi o analiză critică şi constructivă a modelelor de conduită politică manifestate în jocul electoral şi în viaţa publică în general. De asemenea, este povestea unei victorii colective şi autoportretul unui candidat care a adoptat un alt tip de discurs şi de comportament pentru a-şi transmite mesajul şi modelul proprii.

Privite retrospectiv şi din interior, evenimentele politice şi sociale care au marcat finalul anului trecut îşi dezvăluie în cartea de faţă atât mecanismele, cât şi tensiunile, aducând la lumină chipul autentic al multor politicieni români. Paginile care prezintă strategiile adversarilor din campanie alternează cu relatări pline de viaţă şi de emoţie despre întâlnirile cu oameni din întreaga ţară şi despre rolul soţiei şi al echipei de campanie într-o iniţiativă care le-a redat românilor speranţa în viitor.

 2. "Cronică de Cotroceni", de Adriana Săftoiu

Adrian Săftoiu a fost consilier prezidenţial şi purtător de cuvânt al Preşedintelui României. Însemnările sale din jurnal, completate cu numeroase amintiri, reconstituie fragmentar acea perioada din viaţa autoarei. O mărturie deja controversată despre câteva dintre personajele aflate la putere sau in preajma acesteia, dar si despre ce se poate întâmpla atunci când convingerile personale ajung să se afle in opozitie cu ale celor din jur.

 3. "Cum s-a românizat România", de Lucian Boia

Noutatea demersului lui Lucian Boia explică interesul din ce în ce mai mare pe care îl stârnesc lucrările sale, şi nu numai printre cititorii români, ci şi în afara României – dovadă stând numeroasele traduceri în engleză, franceză şi germană, ca şi în maghiară, polonă sau bulgară. Recent, la Universitatea din Jena i s-a acordat de către Südosteuropa-Gesellschaft medalia „Konstantin Jireček“ pentru merite deosebite în domeniul cercetării istorice. „Lucian Boia a abordat în cărţile lui teme noi, pornind pe urma unor mituri rar supuse dezbaterii“, se spune în Laudatio rostită cu acest prilej.

„Fiecare popor îşi are propria experienţă cu «ceilalţi». Puţine însă în asemenea măsură şi cu asemenea intensitate precum românii. Situat într-o regiune «deschisă» şi multă vreme vag structurată, actualul spaţiu românesc a cunoscut o diversitate de dominaţii politice şi de infuzii etnice şi culturale.“ În Vechiul Regat de dinainte de 1918, populaţia oraşelor era cât se poate de amestecată sub aspect etnic şi cultural. În perioada interbelică, România Mare cuprindea, alături de românii majoritari, o diversitate de naţionalităţi ca niciunde în Europa. Lucian Boia înfăţişează modul cum, începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, apoi în perioada comunistă şi în anii care au urmat, această diversitate a dispărut aproape cu desăvârşire. România e astăzi mai românească decât oricând. Din păcate, arată autorul, şi românii s-au „românizat”, rupându-se în mare măsură, prin izolaţionismul practicat de regimul comunist, de valorile culturii occidentale pe care se clădise România modernă.

Cel mai bine vândute cărţi în 2015 - autori străini, în a doua parte a topului

4.  "Supunere", de Michel Houellebecq

Un adevărat fenomen editorial, "Supunere" (ianuarie 2015), noul roman al lui Michel Houellebecq, cel mai important scriitor francez actual, se traduce in cursul acestui an în peste 40 de ţări.

Roman pe care autorul îl include în genul PF (political fiction), "Supunere" a zguduit deja Occidentul. Un Occident pe care încă din 1998, prin Particulele elementare, Michel Houellebecq îl analizează cu scalpelul îm mână punându-i în faţă mizeria morală şi deruta politică.

Antieroul lui Houellebecq, François, profesor de literatură la Sorbona, mizantrop care caută cu acelaşi entuziasm pe internet meniuri de catering şi servicii sexuale, asistă abulic la instalarea legitimă la putere a unui guvern musulman moderat. Viaţa lui nu are nimic spectaculos, iar prefacerile aduse de manevrele politice se dovedesc inexorabile. Sorbona devine universitate musulmană, iar cariera lui François depinde de o convertire, ale cărei avantaje sunt nesperate. Şi de ce nu s-ar supune, când lucrurile promit să se aranjeze atât de bine? La urma urmei, nu este civilizaţia modernă bazată pe dezideratul „căutării fericirii“? Provocator cu program, scriitorul şochează de fiecare dată prin tuşele satirice îndrăzneţe, însă întrebările subiacente aparţin unui moralist care, schiţând portretul unei Europe lipsite de ideal, constată eşecul proiectului iluminist şi întrevede sfârşitul civilizaţiei occidentale seculare.

5. "Lumea de gheaţă şi foc", de George R.R. Martin. Elio M. Garcia Jr., Linda Antonsson

Dacă trecutul poate fi considerat un prolog, atunci celebra serie "Cântec de gheaţa şi foc" a lui George R.R. Martin este cea mai inventivă şi cea mai fascinantă saga fantasy a timpurilor noastre, ce stă la baza serialului HBO "Urzeala tronurilor".

"Lumea de Gheata şi Foc" este un album cu ilustraţii fantastice, care prezintă ampla istorie a celor "Şapte Regate şi a Westerosului". Vom găsi imagini vii ale luptelor legendare, ale rivalităţilor înverşunate şi ale revoltelor îndrăzneţe care au pus în mişcare întâmplări din "Cântec de gheaţa şi foc" şi din celebra ecranizare TV.

În această carte s-au strâns toate cunoştinţele, toate speculaţiile cărturarilor, precum şi poveşti rămase de la maeşteri şi septoni, vrăjitori şi menestreli.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite