Ce a însemnat cartea „Şocul viitorului“ a lui Alvin Toffler? Previziunile scriitorului american pentru următoarele decenii
0Futurologul Alvin Toffler, autorul mai multor volume de succes, care au inspirat numeroşi lideri politici ai lumii, a murit pe 27 iunie 2016 în reşedinţa sa din Los Angeles, la vârsta de 87 de ani. Cărţile sale, printre care „Şocul viitorului“ şi „Al treilea val“, au popularizat noţiuni de economie şi au putut fi înţelese de milioane de oameni datorită talentului inegalabil al lui Toffler.
Odată cu publicarea primei sale lucrări "Şocul viitorului", în 1970, americanul Alvin Toffler a creat o nouă disciplină, futurologia, prin studiul schimbării şi impactul acesteia asupra afacerilor şi culturii.
În volum, Toffler defineşte forţele şi tendinţele ce ne modelează viitorul în economia actuală bazată pe informaţii. El a scris cărţile de popularizare a unor noţiuni de economie specializate, alături de soţia sa, Heidi, pe care a luat-o drept coautoare. Heidi Toffler i-a fost alături soţului ei timp de 51 de ani.
În afară de "Şocul viitorului şi Al treilea val, Alvin şi Heidi Toffler au scris şi alte cărţi, printre care se numără "Război şi antirăzboi", "Puterea în mişcare"şi, recent, "Crearea unei noi civilizaţii".
În cea mai cunoscută dintre cărţile sale, ”Şocul viitorului”, publicată în 1970, Alvin Toffler a analizat schimbările sociale care erau aşteptate în lume.
”Şocul viitorului” a fost publicată în 50 de ţări şi s-a vândut în peste 15 milioane de copii, potrivit site-ului lui Alvin Toffler.
Previziunile lui Toffler
Pentru următoarele patru decenii, Alvin Toffler a previzionat că un număr tot mai mare de oameni îşi vor cultiva propriile legume şi îşi vor produce singuri alimentele, pentru a depinde tot mai puţin de marii producători şi distribuitori din industria alimentară.
Internetul de mare viteză va deveni o veritabilă normă în domeniu, iar videoconferinţele, devenite deja o practică curentă în zilele noastre, le vor permite angajaţilor din viitor să nu mai meargă la birou şi să lucreze din orice colţ din lume.
Doar câteva ţări vor mai fi considerate în viitor "state poliţieneşti" - în principal Coreea de Nord şi Iran.
China îşi va consolida statutul de putere economică majoră, se va alia cu Brazilia şi cu India pentru a influenţa ratele de schimb ale monedelor, dar şi cu Venezuela şi cu câteva state africane pentru a-şi asigura necesarul energetic.
Statele Unite ale Americii vor depinde de China pentru a se aproviziona cu şapte metale rare, indispensabile pentru fabricarea unor bunuri de larg consum, dar şi a unor dispozitive şi produse specifice, precum radarele, armamentul, instalaţiile eoliene şi automobilele hibrid.
Dezvoltarea unor forme alternative de energie va crea "perdanţi într-o lume post-hidrocarburi", precum Arabia Saudită, Iran, Irak, câteva state din zona Golfului Persic, dar şi Rusia şi Venezuela.
Creştinismul se va extinde în ţările din emisfera sudică, iar musulmanii vor emigra în număr mare către ţările din Occident.
Schimbările climatice vor genera o serie de conflicte, iar topirea gheţarilor va conduce la descoperirea unor noi zăcăminte minerale şi petroliere. Creşterea nivelului apelor mărilor şi oceanelor va provoca o deplasare masivă a populaţiei din zonele de coastă.
Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei va conduce la creşterea de patru ori pe plan mondial a cheltuielilor totale cu pensiile şi cu îngrijirile acordate persoanelor în vârstă, iar sistemul american al asigurărilor de sănătate va înceta să existe în forma sa actuală.
La rândul lor, femeile vor ocupa tot mai multe posturi importante, procentul femeilor aflate în posturi de conducere urmând să atingă un nivel de neimaginat în urmă cu câţiva ani.
Rapiditatea cu care vor fi transmise informaţiile va determina omenirea să intre în era "petabyte-ului", o unitate de măsură de stocare şi de putere informatică superioară deja mult uzitatului gigabyte.
Toffler a fost un important consultant pentru comunităţile militare şi de spionaj din lume, laureat al Fundatiei McKinsey pentru contribuţia în literatură şi de asemenea co-preşedinte onorific al Comitetului American privind Dezvoltarea Fondului Naţiunilor Unite pentru Femei. Alvin Toffler a deţinut diplome onorifice în literatură, drept, ştinţe, şi management de la Universitatea Keio din Japonia.