Bookfest. De ce se îndrăgostesc străinii de România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sandra Pralong a mai publicat la Polirom volumul "De ce m-am întors în România"
Sandra Pralong a mai publicat la Polirom volumul "De ce m-am întors în România"

Pe 1 iunie, de la 15.30, va avea loc lansarea volumului "Mai români decât românii? De ce se îndrăgostesc străinii de România", coordonat de Sandra Pralong, la Editura Polirom.

De ce se îndrăgostesc străinii de România, ce-i motivează şi ce experienţe au avut aici? Mulţi vin la studii, cu afaceri, din motive personale sau umanitare şi, deşi sunt convinşi că vor rămâne doar un timp, la un moment dat îşi dau seama că nu mai vor să plece acasă.

În pofida inconvenientelor şi a obstacolelor întâlnite (de la infrastructură la fiscalitate, de la sistemul sanitar la cel educaţional şi multe altele), ei descoperă oportunităţi şi frumuseţi pe care nu le găsesc în ţările natale. În Mai români decât românii?, străini celebri pentru realizările lor sau alţii, mai puţin cunoscuţi publicului larg, povestesc cum au ajuns în România şi de ce nu mai vor să o părăsească. Veţi descoperi poveştile unor oameni care, având lumea la picioare, au decis să se stabilească aici şi veţi afla cum ne privesc pe noi.

Printre interlecutori se numără Raed Arafatm Steven van Groningen, Graham Perolls, Michael Schroeder, Sapta Sheel, Krishna Bohat, Graham Robinson, Alexandre Eram, Chris Agnew.

"Nădăjduiesc ca, la lectura paginilor ce urmează, să ne punem întrebările: Ce înseamnă să fii român? Este oare întâmplarea naşterii în România sau din părinţi români o suficientă calificare?", mărturiseşte coordonatoarea.

"Să îndrăznim aşadar să iubim  România"

coperta pralong

"Legal, poate, dar sufleteşte aş dori ca această carte să îndrăznească a propune o definiţie mai simplă şi mai adevărată: sunt „români” cei care iubesc această ţară şi pe oamenii ei! Cei care ştiu să-şi manifeste iubirea prin fapte, nu prin vorbe – cei care construiesc, nu cei care distrug, cei care adună, nu cei care dezbină, cei care se bucură, nu cei care se plâng, cei care judecă singuri, nu cei care merg cu turma, cei care au curaj, nu cei al căror cap stă mereu plecat, cei care spun în faţă, nu cei ascunşi în bârfe, cei care dăruiesc, nu cei care apucă, pe scurt, cei care mângâie, nu cei care lovesc!

Preşedintele de Gaulle spunea că diferenţa dintre patriotism şi naţionalism este că patriotismul înseamnă dragoste pentru poporul tău, pe când naţionalismul înseamnă ură faţă de alte popoare. Sper ca această carte să ne îndemne să fim cu adevărat patrioţi, nu naţionalişti, căci nimic din ce nu este făcut cu iubire (ca în cazul Meşterului Manole) nu poate dăinui. „Dacă dragoste nu e, nimic nu e!”, spunea Sfântul Augustin, sau „Iubeşte şi fă ce-ţi place”, căci dacă iubeşti cu adevărat, nu ai cum să răneşti!

Să îndrăznim aşadar să iubim cu adevărat România – şi pe noi înşine!", spune coordonatorea Sandra Pralong, în prefaţa volumului.

O carieră prodigioasă

Născută la Bucureşti şi crescută în Elveţia şi Statele Unite ale Americii, Sandra Pralong (Budiş pe numele de fată) are un doctorat în Ştiinţe Politice, obţinut la Institut de Sciences Politiques din Paris, a absolvit HEC în Elveţia şi are două masterate, unul în Drept Internaţional şi Diplomaţie, la Fletcher School of Law and Diplomacy, Boston, şi unul în Filosofie Politică, la Columbia University din New York.

A predat economie în Africa de Vest şi Ştiinţe Politice la New York şi Bucureşti şi scrie, în ţară şi în străinătate, despre etică, societate civilă şi dezvoltare economică.

Se întoarce în România la începutul anului 1990 pentru a pune bazele Fundaţiei Soros pentru o Societate Deschisă în România şi Moldova, fundaţie care a finanţat începuturile societăţii civile în cele două ţări. În ’89, înainte de a reveni în ţară, Sandra Pralong trăia la New York, unde era cel mai tânăr director al săptămânalului Newsweek, responsabilă pentru promovarea revistei în America de Nord.

În anii ’90, de la Bucureşti, colaborează cu CNN şi contribuie la deschiderea canalului de televiziune faţă de jurnaliştii din Europa Centrală şi de Est. În 1994 pune pe picioare, la Praga, o agenţie de ştiri video în parteneriat cu televiziunile publice din Europa Centrală. Revine în România în 1998 pentru a deveni consiliera preşedintelui României, responsabilă de relaţia cu românii de pretutindeni şi comunicare internaţională, iar în 2000 creează, la Bucureşti, Synergy Communications.

În 2010, Sandra Pralong a publicat la Polirom volumul De ce m-am întors în România, în care 40 de personalităţi care au revenit din străinătate povestesc ce i-a motivat să se întoarcă acasă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite