Accidentul din spatele celebrului roman „Micul Prinţ”. Unde a găsit Antoine de Saint-Exupéry inspiraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Antoine de Saint- Exupery este cunoscut mai ales pentru celebrul său roman „Micul prinţ”, considerată una dintre cele mai influente cărţi ale literaturii universale datorită conţinutului său alegoric şi datorită faptului că este potrivită atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Ce anume l-a inspirat pe Saint- Exupery să scrie un asemenea roman se găseşte într-un eveniment violent din viaţa autorului.

Antoine de Saint- Exupery a fost în primul rând aviator, iar apoi scriitor. Înaintea celui de-al doilea război mondial, acesta concura în diverse competiţii de zbor pentru ca ulterior, odată cu declanşarea războiului, să zboare în misiuni de recunoaştere pentru Forţele aeriene franceze libere. Multe dintre scrierile lui Saint- Exupery pornesc de la pasiunea lui pentru aviaţie, iar „Micul Prinţ” nu face excepţie.

„Micul prinţ” şi cursa aviatică

Scriitorul francez a fost implicat în mai multe accidente aviatice, primul întâmplându-se pe când acesta avea 23 de ani, când a avut o fractură de craniu.  De asemenea, Saint- Exupery şi-a găsit sfârşitul tot în zbor, în 1944, trupul său nefiind descoperit. Totuşi, în cursele sale în aer, respectiv în prăbuşiri, Antoine de Saint-Exupery şi-a găsit inspiraţia şi  pentru celebrul roman „Micul prinţ”.

Pe 30 decembrie 1935, în încercarea de a câştiga un premiu în valoare de 150.000 de franci prin depăşirea recordului de viteză într-o cursă aeriană de la Paris la Saigon, Saint-Exupery alături de navigatorul şi mecanicul său, André Prévot, s-au prăbuşit în deşertul Sahara, cu o cantitate foarte mică de provizii.

Timp de patru zile au rătăcit doar cu un termos de cafea îndulcită, vin, ciocolată, câteva fructe şi o mână de biscuţi, după cum informează thebiography.com şi thebushwickbookclubseattle.com. Cei doi au fost găsiţi halucinând şi deshidrataţi de un beduin pe o cămilă care, similar micului prinţ, a apărut din senin.

Mica sirenă şi trandafirul prinţului

Mulţi dispută însă această idee, o altă teorie legată de felul în care aviatorul-scriitor a ajuns să creeze „Micul prinţ”, fiind că acesta s-ar fi inspirat din „Mica sirenă” a lui Hans Christian Andersen.

Pentru că lui Saint- Exupery nu îi erau străine accidentele aviatice, se pare că în 1940, acesta se afla în spital pentru nişte răni cauzate de un astfel de accident, timp în care, o prietenă de-a acestuia, Annabella, după cum informează levelframes.com, i-ar fi citit basmul lui Andersen. 

Cel mai probabil Annabella este pseudonimul actriţei Suzanne Georgette Charpentier care jucase într-un film al cărui scenario fusese scris de Saint-Exupery, „Anne-Marie” (1936). 

Unii cred că după ce a auzit basmul lui Andersen, aviatorul-scriitor a fost determinat să scrie propriul său basm.

micul prinţ

Micul prinţ cu trandafirul şi vulpea (Foto: lamberts.net)

Un lucru cu care mulţi se pun însă de acord în legătură cu romanul lui Saint-Exupery este că trandafirul de care micul prinţ are grijă a fost inspirat de soţia autorului, Consuelo. 

Consuelo de Saint- Exupery

Deşi cei doi au trăit mai  mult la distanţă unul de celălalt, Consuelo (foto: dreapta) a rămas muza lui Saint- Exupery.

Deşi, în roman, prinţul întâlneşte mai mulţi trandafiri, vulpea îi reamineşte că „devii responsabil, pentru totdeauna, pentru ce ai îmblânzit”, după cum informează mentalfloss.com.

De asemenea, această idee este întărită şi de autobiografia lui Consuelo, „Povestea trandafirului”.

Autorul dispare în mod misterios

Când „Micul prinţ” a fost publicat în Franţa, iniţial fiind disponibil doar în Statele Unite ale Americii, Antoine de Saint- Exupery era déjà crezut mort de un an. În 1944, într-o misiune de recunoaştere, avionul său a dispăut şi nu a mai fost văzut vreodată. Nu se ştie dacă a fost doborât de un inamic sau dacă el însuşi a prăbuşit avionul, dorind să se sinucidă.

După 54 de ani de la dispariţia lui Saint-Exupery, în 1998, un pescar a găsit în apele Mediteranei, în apropiere de Marseille, brăţara de identitate a scriitorului. În 2000, în aceeaşi zonă, rămăşiţele avionului său au fost descoperite de un scafandru. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite