Ziua mondială a Muzicii
0A fost sărbătorită relativ recent, pe toate marile meridiane ale lumii, în 700 de oraşe din 120 de ţări ale lumii; mai întâi în Franţa, în al nouălea deceniu al secolului trecut.
Manifestările festivaliere de acest fel, marcate în bună parte de actuala pandemie, emană bucuria comunicării prin intermediul artei sunetelor, depăşind teama, crisparea, însingurarea; sunt susţinute de profesionişti, dar şi de amatori, de tineri şi de cei mai puţin tineri, antrenaţi cu toţii, trup şi suflet, în actul nobil al performanţei muzicale adresate celor apropiaţi; muzică diferită, combinaţii instrumentale înfiripate ad hoc; ...evoluţii solistice dintre cele mai spectaculoase. Totul spre bucuria unui public variat, dornic de destindere, de bună dispoziţie.
La noi, la Bucureşti? ...concerte în aer liber susţinute pe parvisul Ateneului Român, în faţa Operei bucureştene, în diverse spaţii expoziţionale, la Muzeul Satului, spre exemplu; ...şi nu numai. A fost celebrată bucuria comunicării sub semnul muzicii.
Nu, nu este momentul a face pretenţioase notaţii de concert; dar este locul a evoca entuziasmul acestei preţioase întâlniri dintre vechi prieteni, foşti colegi, muzicieni de o vastă experienţă susţinută în plan solistic, muzical cameral, de ansamblu. Cu toţii îşi desfăşoară activitatea pe câteva dintre sălile de concert importante ale Europei, inclusiv în ţară, la Bucureşti; pe multe dintre sălile noastre de concert. De această dată, în aer liber!
Împărtăşind la rându-le această bucurie, concertul a fost transmis - cum altfel, decât? - online! ...zeci de mii de accesări realizate în direct, dar şi în reluare.
A fost evenimentul aparte al unui concert - l-aş numi - ”de casă” susţinut de acest grup de muzicieni virtuozi, vârfuri ale performanţei muzicale, la noi, anume violonista şi şeful de orchestră Luminitza Petre, harpista Maria Bîldea, violonistul Sergiu Năstasă, tânărul bariton Silviu Mihăilă, de asemenea foarte tânărul pianist Alexandru Tănase, actualmente studiind la Colegiul Naţional George Enescu.
Concertul a avut loc în ceardacul generos al unei case de ţară din comuna prahoveană Păuleşti... ; spre bucuria unui public de prieteni, de apropiaţi care au savurat antrenul ce părea a fi fără de sfârşit, al protagoniştilor... ; muzică pe gustul tuturor, momente din celebrul Carnaval al animalelor de Camille Saint-Saens, pagini dintr-o sonată bachiană, celebrele Dansuri româneşti de Bele Bartok, îndrăgita Meditaţie de Massenet... şi multe, multe altele, ne-au făcut să uităm pentru moment de grijile apăsătoare ale momentului. Căci muzica bună descreţeşte frunţile, hrăneşte simţirile, luminează cugetul...