VIDEO Scurtmetrajele lui Adrian Silişteanu şi Gheorghe Preda, la Festivalul Anonimul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scurtmetrajul „Vaca finlandeză“ în regia lui Gheorghe Preda intră în competiţia Festivalului Anonimul de la Sfântul Gheorghe
Scurtmetrajul „Vaca finlandeză“ în regia lui Gheorghe Preda intră în competiţia Festivalului Anonimul de la Sfântul Gheorghe

„Şanţul“ de Adrian Silişteanu şi „Vaca finlandeză“ de Gheorghe Preda se numără printre scurtmetrajele româneşti din selecţia Festivalului de Film Anonimul, care se va desfăşura între 9 şi 18 august în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe.

La a zecea ediţie aniversară a Festivalului Anonimul, selecţionerul Irina Margareta Nistor a selectat, din peste 400 de înscrieri, 40 scurtmetraje de ficţiune şi 20 de animaţie. 

Printre acestea se numără  scurtmetrajele  româneşti  de ficţiune : „Pastila fericirii“ de Cecilia Felmeri, „Bad Penny“ de Andrei Creţulescu, „Waste“ de Anton Groves, „Prietenie, baratsag“ de Rusu Ionuţ, „Tuns, ras şi frezat“ de Bogdan Mureşanu, „Claudiu şi crapii“ de Andrei Tănase şi „La mulţi ani!“ de Armine Vosganian. Filmelor româneşti din selecţia de scurtmetraj ficţiune li se alătură producţii din Italia, Marea Britanie, Ucraina, Franţa şi Germania.

Producţiile româneşti nu lipsesc nici la categoria scurtmetraje de animaţie : „Uşor poate oricine“ de Paul Mureşan şi „2 (Doi)“ de Ilinca Šeda intră în competiţie alături de restul de 18 filme de animaţie ce provin din ţări precum Franţa, Serbia, Iran, Spania şi Luxemburg.

„Vaca finlandeză“, un scurtmetraj despre limitele artei

Inspirat de Guillermo Vargas, un artist care a expus în 2008 la Bienala Centroamericana Habakkuk din Honduras o lucrare foarte controversată (un câine care a fost lăsat să moară de foame), „Vaca Finlandeză“ de Gheorghe Preda ilustrează povestea unui fermier, Fane, care vinde o vacă unui muzeu de artă contemporană, neştiind că expunerea acelui animal într-un muzeu va cauza schimbări radicale în viaţa lui. Filmul naşte o interesantă dezbatere despre controversata problematică a „gratuităţii actului artistic“. 

„Deşi moştenirea kantiană a contribuit la eliberarea artiştilor de constrângerile moralei, regizorul acestui film vine cu un contra-argument puternic: este normal ca un artist să lase un animal să moară de dragul artei?“, afirma jurnalistul Andrei Luca.

Seria lungmetrajelor de la Festivalul Anonimul

Primele trei filme din selecţia de lugmetraj a festivalului, realizată de Ludmila Cvikova, sunt "The Major" de Yuri Bykov (Rusia), "My Dog Killer" de Mira Fornay (Slovacia - Cehia) şi "Tall as the Baobab tree" de Jeremy Teicher (Senegal - SUA).

Lungmetrajul "The Grandmaster", de Wong Kar-wai, va fi proiectat în deschiderea ediţiei a X-a a Festivalului de Film Anonimul. Wong Kar-wai lucrează pentru acest film din nou cu Tony Leung - recompensat cu premiul pentru cel mai bun actor la Cannes, în 2000, pentru rolul său din "In the Mood for Love" - şi cu Ziyi Zhang - nominalizată la Globurile de Aur pentru rolul său din "Memoirs of a Geisha" şi de trei ori nominalizată la premiile BAFTA.

Compozitorul temei principale din "In the Mood for Love", devenită atât de cunoscută, Shigeru Umebayashi, semnează şi o parte din coloana sonoră a acestui film. "The Grandmaster" a necesitat aproape un deceniu de pregătiri şi trei ani efectivi de producţie.

Proiectat în deschiderea Festivalului de Film de la Berlin 2013, "The Grandmaster" este prezentat în avanpremieră la Anonimul, prin Independenţa Film. Filmul va avea premiera în cinematografele din România în data de 13 septembrie.

Ediţia a X-a a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliului Judeţean Tulcea, Institutului Cultural Român şi al Televiziunii Române - coproducător.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite