„Vernisaj pentru insomniaci“, prezentat de Ilina Schileru la ETAJ artist-run space

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilina Schileru, graficiană şi artist foto, artista care expune în seara aceasta la Etaj     Sursa: Facebook
Ilina Schileru, graficiană şi artist foto, artista care expune în seara aceasta la Etaj     Sursa: Facebook

Un nou vernisaj, ultimul pe anul acesta, are loc miercuri seară, de la ora 19.00 până târziu în noapte, la deja celebrul (pentru tinerii artişti şi hipsteri bucureşteni) ETAJ artist-run space, din George Enescu 43. Este una dintre cele mai interesante expoziţii de anul acesta, a tinerei Ilina Schileru, proaspăt cooptată în grup, una dintre cele mai interesante artiste „ale momentului“.

Despre ce se întâmplă din două în două săptămâni la acest Etaj – idee generoasă a proprietarului (şi locatarul) spaţiului, artistul Mircea Modreanu – am mai scris, între timp băieţii săi şi-au văzut de treabă, cu sincopele inerente: unii au mai plecat, alţii au mai venit, aşa-i viaţa. Proiectul este preconizat să se încheie în luna mai anul viitor, la un an după ce s-a lansat, după ce vor expune în ordine (cvasi-) alfabetică toţi artiştii. Nou cooptată în grup, Ilina Schileru propune în această seară o expoziţie pe o temă fascinantă: insomnia (a făcut şi Nolan un film cu titlul ăsta, cu Al Pacino şi regretatul Robin Williams), promiţând şi să „instaleze“ în spaţiul lui Modreanu ceva ce nu s-a mai văzut aici.

Dar cum în acest proiect fiecare artist este propriul său curator şi autor de statement curatorial, să-i dăm cuvântul chiar Ilinei Schileru:

„Insomnia este un efect advers al incapacităţii umane de a se adapta la cursul evenimentelor vieţii şi apare de regulă, în momente de stres cronic. Deşi este tratabilă, cauzele sunt uneori adânc ascunse în subconştient, că deseori e necesară o evaluare totală a contextului individual. Mulţi găsim soluţii în adjuvante emoţionale sau hrănire imediată a stimulilor sufleteşti, dar care au efect temporar de amorţire a ”eului” superficial, date de cele mai banale şi telurice activităţi. Ceea ce, pe termen lung, adânceşte şi creşte mai tare senzaţia anxioasă incipientă. Astfel se instalează frica. Cu înlocuitori de scurtă durată. Frica devine, dintr-un monstru mic şi controlabil, un monstru mai mare, terifiant şi manipulator. Sufletul îţi semnalizează discret noul dezechilibru, şi mai apoi, la lipsa ta de reacţie îţi răspunde în momentul cel mai inoportun: când vrei să te odihneşti. Îţi fură somnul. Îţi dă teme de contemplare.

Şi ajungi să îţi făureşti refugiul. Locul ăla care seamănă cu ce îţi conferea siguranţă când erai mic. Este spaţiul fictiv în care te retragi ca un melc în cochilie, sperând într-o minune. Că ceva te va proteja. Cumva ai să scapi. Încremeneşti în starea de veghe.

Insomnia ca efect advers al incapacităţii de a creşte şi a ne asuma cumulul a tot ceea ce ai devenit.

INSOMNÍE ~i f. Stare de tulburare a organismului, caracterizată prin absenţa totală a somnului sau prin reducerea duratei şi a profunzimii lui. şG.-D. insomnieiţ /<fr. insomnie, lat. insomnia“

Mai multe despre ETAJ artist-run space aici: Profeţii „rudimentare“, la „etajul cu artişti“

Mai multe despre Ilina Schileru aici: Noi „portrete de familie“ şi aici

Ilina Schileru
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite