Sore Mihalache din filmul „De ce eu?“, la Adevărul Live: „Experienţa festivalului este un vis devenit realitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sore Mihalache joacă în filmul „De ce eu?", al lui Tudor Giurgiu    FOTO: Florin Ghioca / Berlin
Sore Mihalache joacă în filmul „De ce eu?", al lui Tudor Giurgiu    FOTO: Florin Ghioca / Berlin

Actriţa şi cântăreaţa Sore Mihalache s-a aflat pentru câteva zile în capitala Germaniei, la Festivalul Internaţional de Film care a ajuns la a 65-a ediţie. Ea a participat alături de echipa filmului „De ce eu?”, peliculă în care a fost distribuită alături de Emilian Oprea, Andreea Vasile, Mihai Constantin, Virgil Ogăşanu ş.a.

Rugată să descrie prima sa întâlnire cu Festivalul de la Berlin, Sore a declarat:

"Experienţa festivalului este un vis devenit realitate. Nu mi-am închipuit că voi ajunge acolo cu primul film în care voi juca. Mă simţeam atât de mică pentru că erau atâţia oameni importanţi, atâţia oameni cu experienţă în domeniu, actori celebri...a fost copleşitor."


Despre proiecţia filmului pe marele ecran, cu un public numeros în sală, Sore a spus: "Este interesant să stai lângă oameni care nu vorbesc aceeaşi limbă cu tine şi să-i auzi cum comentează în engleză - "This is good. This is very nice!" (trad. "E bun. E foarte bun"). Pe lângă asta, mi-a plăcut filmul de trei ori mai mult. Prima dată când l-am văzut eram atât de emoţionată, nu ştiam ce s-a filmat, cum s-a văzut, pentru că acela a fost primul meu contact cu ceea ce s-a filmat în urmă cu un an. La Berlin, pe lângă faptul că am studiat toată sala -am studiat oamenii care au venit, pe care i-am văzut foarte interesaţi, citeau broşurile, erau conectaţi- am fost atentă la film şi l-am lăsat să mă ia în braţe, aşa cum i-a luat şi pe ei. Într-un fel am trecut peste emoţia primei vizionări şi acum am vrut să fiu pur şi simplu un spectator. M-a atins foarte mult şi abia aştept să fie şi la noi în cinematografe."

"De ce eu?" este un film bazat pe fapte reale. Acesta spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.

Sore Mihalache FOTO David Muntean

Sore o joacă pe Alina,"gura de aer proaspăt" a lui Cristian Panait. Studentă la Drept, fata îl întâlneşte pe tânărul procuror într-un bar, între cei doi înfiripându-se o poveste de dragoste. Pentru pregătirea rolului, Sore s-a pregătit temeinic. Aceasta a cunoscut-o chiar pe cea care a inspirat personajul ei.

Întrebată ce a avut Alina cea din viaţa reală de spus despre procurorul Panit şi rolul pe care ea l-a avut în viaţa lui, Sore a spus: "Din ceea ce mi-a povestit Alina, Cristian era un om foarte serios, ceea ce se vede şi în filmul nostru. Rolul ei în viaţa lui, realmente vorbind, a fost să-l deconecteze de la toată concentrarea si energia pe care el le investea în munca lui. De fiecare dată când ea îşi petrecea timpul cu el, el devenea un alt om, redevenea copil, lăsa toate măştile la o parte. Ea şi-a dorit mult ca acest film să devină dintr-un vis, realitate. Ea a vorbit cu el în ultimele momente, aşa cum veţi vedea şi în film. Problema este că de multe ori, în astfel de cazuri, adevărul este muşamalizat. Ea a fost una dintre persoanele care şi-a dorit ca adevărul să iasă la iveală."

Sore a povestit cum s-a documentat înainte de începerea filmărilor şi cum a început să se regăsească în subiectul filmului: "Sunt un om care moare cu dreptatea în braţe şi sufăr foarte mult dacă am dreptate, iar cineva doreşte să mă reducă la tăcere.M-am regăsit foarte mult în acest subiect, chiar dacă aici vorbim despre politică, despre justiţie, mă pot regăsi şi eu şi se poate regăsi oricine. Este vorba de a fi onest şi de a accepta atunci când greşeşti şi de a nu încerca să măsluieşti adevărul."  

Scena de final a filmului a fost realizată chiar în casa, respectiv balconul de la care Cristian Panait s-a aruncat. Sore a spus că deşi ea nu apare în acea scena, în ziua filmării s-a aflat acolo. A rămas totuşi în maşină, lângă biserica din faţa casei în care locuia Cristian. Aceasta a zis că tot timpul s-a gândit că moartea procurorului chiar a avut loc, precum şi nedreptatea care i s-a adus.

"Vorbeam şi cu Tudor, niciunul dintre oamenii din distribuţie nu crede că el a făcut acest lucru de bunăvoie şi nesilit de nimeni. El a fost declarat, potmortem, schizofrenic. E imposibil. Nu ai cum să declari un om postmortem schizofrenic. Sunt lucururi care încă nu au fost dovedite şi cred că ar fi minunat dacă pentru fiecare caz de genul acesta să se facă dreptate. Este păcat de viaţa pe care a dus-o respectivul om pe pământ şi despre cum a plecat şi despre cum se ştie că a plecat dintre noi."

Despre contactul cu spectatorii Sore s-a declarat flatată. "După ce s-a terminat filmul, Tudor a coborât, a susţinut un mic discurs şi ne-a invitat şi pe noi, toată distribuţia, alături de el, după care s-a dat startul întrebărilor. Mare mi-a fost mirarea, personal, să văd că nu s-a ridicat un om de pe scaun. În mod normal, mai pleacă oamenii. Se duc, îşi mai iau o apă, sau pleacă spre o altă proiecţie. Programul este foarte încărcat acolo. Oamenii au rămas pe scaune, era un singur român în sală. Toţi oamenii care au pus întrebări şi au fost indignaţi de subiect şi de nedreptatea din film şi de absolut tot ceea ce s-a întâmplat acolo, au pus nu o întrebare, nu două, ci trei întrebări de persoană. Nu se mai opreau. A fost extraordinar. Am stat o oră în picioare, la un moment dat nu îmi mai simţeam genunchii, însă a fost extraordinar de plăcut să observ că oameni care au mentalităţi diferite, care au trăit într-un regim cu totul şi cu totul diferit, care poate nu au astfel de întâmplări în ţara lor, şi-au dorit să afle mai multe despre dedesupturile neprezentate în film. O doamnă a întrebat: "Why not the competition?" (trad."De ce nu este filmul în competiţie?").

sore mihalache_FG

Sore Mihalache la Berlinale      FOTO: Florin Ghioca / Berlin

Lansarea filmului în România va avea loc pe 27 februarie.  "Cred că poporul, dacă nu era trezit, se va trezi la realitate. Cred că România va merge la film de data aceasta, deşi ştiu că publicul român nu este un plătitor de bilete la cinematograf. Este un subiect care ne priveşte pe toţi, nu este un subiect dedicat numai politicienilor, sau avocaţilor, sau oamenilor care înţeleg birocraţia. Este un subiect şi pentru tineri. Tinerii trebuie să meargă la film pentru că dacă nu se formează acum, dacă noi nu îi educăm pe cei mai mici decât noi, de ce ne mai plângem apoi că <<Uite cine ne conduce ţara>>?

Sore a mai spus că anul acesta urmează să mai facă un film. Nu a putut oferi detalii, dar a zis că va fi un rol principal, iar subiectul este unul drag ei, muzica.

Artista vă aştepată mâine de la ora 22.00 în Trbute, pe Calea Vicotriei nr. 118, la primul său concert cu trupă de acompaniament. Sore va cânta piese de pe viitorul album, nelansat încă, precum şi coveruri.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite