Roman Polanski, în centrul unui nou scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul francez pentru drepturile femeilor, Laurence Rossignol, a declarat că decizia ca regizorul Roman Polanski, acuzat de act sexual cu o minoră, să prezideze juriul premiilor César 2017 este "şocantă", "o insultă pentru o femeie", potrivit BBC.com, citat de News.ro.

Regizorul, premiat cu Oscar pentru filmul "Pianistul/ The Pianist", "era dorit" în Statele Unite de zeci de ani, după ce a admis că a făcut sex cu o minoră.

Roman Polanski, în vârstă de 83 de ani, a fugit înainte de pronunţarea sentinţei prin care a fost condamnat pentru viol în 1978.

Academia Franceză de Cinema şi-a motivat alegerea, prin aceea că regizorul franco-polonez este un "estet lacom".

Cooptarea sa în juriul premiilor cinamtografiei franceze a atras indignarea grupurilor pentru drepturile femeii, care au anunţat că vor boicota ceremonia care va avea loc luna viitoare.

 "Este surprinzător şi şocant că un caz de viol contează atât de puţin în viaţa unui om", a declarat ministrul la postul de radio France Culture. "O insultă pentru o femeie", a completat.

"Artist, regizor, producător, scriitor sunt multe cuvinte pentru a-l defini pe Roman Polanski, însă numai unul poate exprima admiraţia noastră şi încântarea: mulţumesc, Domnule Preşedinte", a spus şeful Academiei Franceze, Alain Terzian, citat de Le Monde.

În decembrie, Curtea Supremă din Polonia a respins cererea Ministerului de Justiţie de a-l extrăda pe cineast în Statele Unite pentru a se confrunta cu acuzaţiile. Într-un interviu la BBC, în 2013, victima sa, Samantha Geimer, a descris chinul prin care a trecut când a depus mărturie împotriva lui Polanski.  

O petiţie a fost deja semnată de aproape 50.000 de oameni. Semnatarii cer ca Roman Polanski să nu prezideze ceremonia de decernare a premiilor César care va avea loc la Paris, pe 24 februarie.

Cineastul Roman Polanski va prezida juriul premiilor César 2017

Cineastul franco-polonez Roman Polanski va prezida juriul celei de-a 42-a ediţii a galei premiilor César, considerate echivalentul francez al Oscarurilor, informează site-ul revistei Variety, citat de News.ro.

Deşi rolul de preşedinte al juriului este mai mult onorific şi îi oferă doar dreptul de a susţine un discurs în debutul galei de decernare a acestor trofee anuale, numirea subliniază admiraţia deosebită pe care Académie des Arts et Techniques du Cinéma - instituţia care decernează premiile César - o are faţă de Roman Polanski.

Roman Polanski a câştigat deja opt premii César. Cel mai recent trofeu i-a fost atribuit în 2014 pentru regia filmului ”La Vénus à la fourrure”.

Nominalizările de la premiile César 2017 vor fi anunţate pe 25 ianuarie. Cea de-a 42-a gală de decernare a premiilor César va avea loc la Paris pe 24 februarie.

În Statele Unite, unde a câştigat un Oscar pentru regia filmului ”Pianistul/ The Pianist”, în 2003, Roman Polanski a fost dat în urmărire de autorităţi pentru întreţinerea de raporturi sexuale cu o minoră, în urma unui proces ce datează din 1977. O cerere de extrădare în Statele Unite a cineastului a fost respinsă recent de Curtea Supremă din Polonia.

În prezent, cineastul lucrează la filmul ”Based on a True Story”, un thriller psihologic al cărui scenariu este scris de Olivier Assayas şi în care rolurile principale sunt interpretate de Emmanuelle Seigner şi Eva Green.

Roman Polanski, născut pe 18 august 1933, este unul dintre cei mai apreciaţi regiziori, cineaşti şi scenarişti din lume. Este autorul filmului ”Cuţitul în apă”, primului lungmetraj polonez nominalizat la Oscar la categoria ”cel mai bun film străin”, dar şi al unor pelicule de referinţă pentru industria cinematografică, precum ”Repulsie”, ”Fundătura”, ”Copilul lui Rosemary”, ”Cartierul chinezesc”, ”Pianistul” şi ”Venus înveşmântată în blănuri”. A primit cinci nominalizări la Oscar - câştigând o dată acest trofeu - şi a fost recompensat cu trei premii BAFTA, un Glob de Aur, opt premii César şi trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite