Retrospectivă Dan Piţa, la Cinema Muzeul Ţăranului din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nouă filme semnate Dan Piţa vor fi proiectate în cadrul retrospectivei dedicate regizorului care se va desfăşura, în perioada 10 - 17 septembrie, la Cinema Muzeul Ţăranului din Bucureşti, printre acestea numărându-se "Tănase Scatiu" şi "Faleze de nisip", iar participarea publicului este liberă.

Evenimentul va debuta, joi, la Clubul Ţăranului, de la ora 17.30, cu o dezbatere moderată de Laurenţiu Damian, la care va participa şi Dan Piţa, iar prima proiecţie din cadrul seriei va fi cea a scurtmetrajului "Viaţa în roz" (1969), informează un comunicat remis Mediafax.

Fiecare proiecţie va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, iar printre invitaţi, alături de regizor, se vor afla Lamia Beligan, Simona Bondoc, Victoria Cociaş, Maia Morgenstern, Irina Movilă, Oana Pellea, Claudiu Bleonţ, Costel Constantin, Constantin Cotimanis, Mircea Diaconu, George Mihăiţă, Marin Moraru, Valentin Popescu, Vlad Rădescu, Victor Rebengiuc, Marius Stănescu, Adrian Titieni, Valentin Uritescu, Gheorghe Visu şi Florin Zamfirescu.

Alături de alţi membri ai echipelor care au realizat filmele prezentate, se vor afla, între alţii, Doina Levintza, Radu F. Alexandru, Adrian Enescu şi Nicolae Mărgineanu.

Lungmetrajele "Concurs" (1982), "Filip cel Bun" (1975), "Tănase Scatiu" (1976), "Faleze de nisip" (1983), "Pas în doi" (1985), "Hotel de lux" (1992), "Omul zilei" (1997) şi "Kyra Kyralina" (2014) vor fi proiectate în fiecare zi, începând cu ora 19.30.

Dan Piţa, în vârstă de 76 de ani, este un nume de referinţă pentru cinematografia românească, filmografia sa cuprinzând peste 20 de titluri apreciate de critică şi premiate la unele dintre cele mai importante festivaluri internaţionale de profil.

"Apa ca un bivol negru", un documentar despre inundaţiile catastrofale din 1970, realizat în echipă cu Mircea Veroiu, Iosif Demian, Dinu Tănase şi Stere Gulea, marchează debutul regizoral al lui Dan Piţa. Pelicula care îl consacră în rândul cineaştilor de valoare este "La o nuntă", parte a filmului "Nunta de piatră". Ecranizat în 1972 şi având la bază povestirile lui Ion Agârbiceanu, "Nunta de Piatră" este considerat de numeroşi critici români unul dintre cele mai bune filme autohtone ale tuturor timpurilor.

"Concurs" şi-a pus amprenta asupra cinematografiei din perioada comunistă. Filmul a fost lansat în 1982 şi reprezintă o amplă critică la adresa sistemului comunist. Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Claudiu Bleonţ şi Ştefan Iordache sunt câteva dintre numele prezente în distribuţia impresionantă a acestei pelicule.

Recunoaşterea internaţională a regizorului Dan Piţa a venit odată cu lansarea filmului "Pas în doi", o poveste sensibilă şi pasionantă despre doi tineri a căror prietenie este pusă la încercare de dragostea pentru aceeaşi femeie. Având în distribuţie nume precum Claudiu Bleonţ, Ecaterina Nazare, Anda Onesa şi Petre Nicolae, pelicula a câştigat Ursul de Argint - menţiune de onoare la Festivalul de la Berlin din 1986. În 1987, Dan Piţa a revenit la Berlinală, de data aceasta în calitate de membru al juriului.

Distins cu Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia din anul 1993, "Hotel de Lux" este o dramă despre un tânăr şef de sală, care, în încercarea ambiţioasă de a îmbunătăţi ambianţa dintr-un restaurant, întâmpină numeroase obstacole inexplicabile din partea superiorilor. Ştefan Iordache, Irina Movilă, Irina Petrescu, Valentin Popescu sunt câţiva dintre actorii a căror prestaţie impresionează în acest film.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite