Răspunsul specialiştilor de la MNAR: „Precizăm că nimeni din MNAR nu a semnat petiţia on-line la care domnul Stegerean face referire“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Naţional de Artă al Romîniei
Muzeul Naţional de Artă al Romîniei

„Urmare a scrisorii deschise publicată luni 31 iulie de domnul Călin Stegerean, director general al Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), considerăm că se impun unele precizări din partea corpului de specialişti din cadrul instituţiei conduse de domnia sa“, răspund specialişti ai MNAR într-o scrisoare deschisă.  Luni, 31 iulie, directorul general al MMAR, Călin Stegerean, a publicat pe blogurile Adevărul, o scrisoare deschisă.

După o evaluare făcută în luna iunie, în care a obţinut calificativul „nesatisfăcător“, directorul Muzeului Naţional de Artă al României, Călin Stegerean, a făcut contestaţie. Ministerul Culturii a făcut o nouă comisie de evaluare: rezultatul obţinut a fost, din nou, „nesatisfăcător“. Călin Stegerean a scris, pe blogul său de pe platforma Adevărul, despre o nouă comisie a Ministerului Culturii care a evaluat săptămâna trecută activitatea MNAR din perioada iulie-decembrie 2016. Comisia, alcătuită din Alexandru Oprean- secretar de stat în Minsterul Culturii, Ştefan Anghel- directorul Muzeului Astra Sibiu şi Pavel Şuşară- critic de artă, a decis că muzeul se află pe o direcţie greşită, neconformă cu statutul său de muzeu naţional, după cum precizează Stegerean în scrisoare.

Stegerean a descris felul în care interviul pentru evaluarea s-a desfăşurat drept „ un violent rechizitoriu”, cei din comisie încercând să combată expoziţii din cadrul muzeului deschise în acest an, nu din perioada pe care se axa evaluarea. Este vorba de expoziţii precum: „Noul Romantism Negru” şi „Ion Grigorescu. Opera pictată: 1965-2017”.

În replica acestei scrisori a lui Călin Stegerean ,specialiştii de la Muzeul Naţional de Artă fac anumite precizări la scrisoarea deschisă adresată de Călin Stegerean în 31 iulie 2017.

Vă redăm scrisoarea deschisă adresată lui Lucian Romaşcanu, ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale.

Stimate Domnule Ministru,

Urmare a scrisorii deschise publicată luni 31 iulie de domnul Călin Stegerean, director general al Muzeului Naţional de Artă al României, considerăm că se impun unele precizări din partea corpului de specialişti din cadrul instituţiei conduse de domnia sa. 

În primul rând, precizăm că nimeni din MNAR nu a semnat petiţia on-line la care domnul Stegerean face referire. 

Privitor la cele trei expoziţii cu lucrări din patrimoniul MNAR menţionate (Peisaje franceze…, Anatomia restaurării, Artă pentru popor?) precizăm că acestea figurau în planul expoziţional minimal pentru anul 2016, încă din decembrie 2015, cu mult înainte ca domnul Stegerean să candideze pentru funcţia ocupată actualmente. Spre verificare, propunerile celor trei expoziţii au fost făcute în şedinţa Consiliului Ştiinţific ţinută în 3 decembrie 2015, aşa cum rezultă din Procesul-Verbal al şedinţei respective. Cele trei expoziţii au fost concepute, elaborate şi duse la bun sfârşit independent de planul de management al domnului Stegerean. În plus, afirmaţia că ele au fost realizate „exclusiv cu lucrări din depozitele acestui muzeu” indică precaritatea implicării sale în aceste demersuri profesionale de amploare (expoziţia Artă pentru popor? a inclus substanţiale împrumuturi de la alte muzee din ţară).   

Domnul Călin Stegerean omite să menţioneze faptul că noul site al MNAR („pentru care am fost, surprinzător, felicitat la evaluare”), a fost refăcut şi accesibilizat în cadrul proiectului ARTmobile finanţat de Fundaţia Orange (contract C130 din 17.04.2014), înglobând la data lansării sale (octombrie 2016) o muncă de peste doi ani. 

Referitor la paragraful „Prin concluzia comisiei respective avem de a face cu o poziţionare antagonică în relaţie cu specialiştii MNAR care au aprobat în Consiliul Ştiinţific şi în Consiliul de Administraţie programul expoziţional al muzeului.” precizăm că specialiştii MNAR nu se află într-o poziţie antagonică cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale ci, dimpotrivă, într-o poziţie perfect concordantă. În plus, precizăm că relaţia noastră cu domnul Stegerean, de-a lungul acestui an de mandat, a fost în general tensionată, marcată de numeroase disensiuni şi dificultăţi de comunicare cu domnia sa.

De asemenea, în cadrul şedinţelor Consiliului Ştiinţific şi ale celui de Administraţie, membrii acestora s-au opus constant intenţiei domnului Stegerean de a contrabalansa profilul MNAR către cel de expunere preponderent de artă contemporană, în defavoarea valorificării patrimoniului propriu şi în contradicţie cu obiectivele şi activităţile stipulate în ROF, art. 4 (d, I) şi art. 6 (d).

În afara semnatarilor de mai jos, listă rămâne deschisă tuturor celor care consideră că poziţionarea lor este cea corectă.

Octav Boicescu, director adjunct ştiinţific, membru al Consiliul Ştiinţific şi de Administraţie ale MNAR 

Liviu Constantinescu, director adjunct tehnic, membru al Consiliul Ştiinţific şi de Administraţie ale MNAR 

Cosmin Ungureanu, şef interimar al Biroului de Artă Europeană şi Arte Decorative în aprilie 2016-aprilie 2017, membru al Consiliul Ştiinţific şi de Administraţie ale MNAR în acest interval

Mircea Dunca, şef Birou Artă Orientală, Publicaţii, membru al Consiliul Ştiinţific şi de Administraţie ale MNAR 

Emanuela Cernea, şef Birou Artă Veche Românească, membru al Consiliul Ştiinţific şi de Administraţie ale MNAR 

Monica Enache, şef Birou Artă Românească Modernă, membru al Consiliul Ştiinţific şi de Administraţie ale MNAR 

Liliana Chiriac, şef secţia Muzeul Colecţiilor de Artă, membru al Consiliul Ştiinţific şi de Administraţie ale MNAR 

Elena Olariu, şef secţie Arte Grafice, membru al Consiliul Ştiinţific şi de Administraţie ale MNAR 

Ana-Maria Ungurianu, şef secţie Educaţie, Comunicare, Proiecte Culturale, membru al Consiliul Ştiinţific şi de Administraţie ale MNAR 

Elena Dobre, Biroului de Artă Europeană şi Arte Decorative 

Iulia Damian, muzeograf Educaţie, Comunicare, Proiecte Culturale

Radu Bercea, muzeograf, Birou Artă Orientală, Publicaţii

Lucreţia Pătrăşcanu, conservator, Birou Artă Veche Românească

Carmen Tănăsoiu, conservator, Birou Artă Veche Românească

Puia Oprea, conservator, Birou Artă Veche Românească

Manu Popa, conservator, Birou Artă Veche Românească

Ilinca Damian, conservator, Muzeul Colecţiilor de Artă

Valentina Iancu, conservator, Birou Artă Românească Modernă 

Costina Anghel, conservator, Birou Artă Românească Modernă 

Alina Petrescu, conservator, Birou Artă Românească Modernă 

Marina Vazaca, redactor, Birou Artă Orientală, Publicaţii

Oana Solomon, restaurator, şef Laborator Restaurare Ceramică

Vifor Pocloş, restaurator Laborator Restaurare Ceramic

Daniel Ivanciu, preşedinte Sindicar ProArt

Codruţa Cruceanu, consultant, Secţia Educaţie, Comunicare, Proiecte Culturale".

La rândul său, Călin Stegerean a replicat la acest răspuns, printr-un nou comunicat de presă remis, marţi seară, de Muzeul Naţional de Artă. ˜În legătură cu scrisoarea publicată în presă de dl. Liviu Constantinescu şi dl. Octav Boicescu, directori adjuncţi, în data de 20 iunie 2017, comunicăm următoarele: 

La solicitarea conducerii Muzeului Naţional de Artă al României cei doi directori adjuncţi nu au putut proba cu documente afirmaţiile făcute în presă referitoare la expoziţiile din programul anului 2016 şi la participarea muzeului cu lucrările Getei Brătescu la Bienala de la Veneţia.

În fapt nici una din expoziţiile deschise în anul 2016 nu a fost inclusă în programul minimal al anului 2015, aşa cum au afirmat cei doi directori. De asemenea, participarea cu lucrări ale Muzeului Naţional de Artă al României la Bienala de la Veneţia s-a făcut în baza unui parteneriat cu Asociaţia Salonul de Proiecte care a inclus şi participarea la concursul organizat de Ministerul Culturii şi prezentarea expoziţiei Geta Brătescu la Muzeul Naţional de Artă al României în cursul anului 2018. În consecinţă nu a fost vorba de un simplu împrumut aşa cum au afirmat cei doi directori adjuncţi. În baza afirmaţiilor false transmise public de către cei doi directori adjuncţi se va proceda la cercetarea lor disciplinară.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite