Premierul Dacian Cioloş: "Vă invităm să ne daţi o mână de ajutor pentru reintrarea în patrimoniul statului a Cuminţeniei Pământului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuminţenia Pământului                      FOTO: Mediafax
Cuminţenia Pământului                      FOTO: Mediafax

Premierul Dacian Cioloş a cerut, marţi, ”o mână de ajutor” celor prezenţi la lansarea studiului "Sectoarele culturale şi creative din România. Importanţa economică şi contextul competitiv", pentru a sprijini reintrarea în patrimoniul statului a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”.

"În procesul de achiziţie a «Cuminţeniei Pământului» pe care Guvernul României îl pregăteşte, dorim să facem asta în totală transparenţă şi a modului în care statul şi Guvernul a avut şi are iniţiativa de a achiziţiona această operă de artă simbolică, nu doar pentru opera lui Brâncuşi, dar şi pentru ce înseamnă arta modernă românească, dar şi pentru tot ce se va întâmpla pentru a finaliza acest proiect. Vă invităm şi pe dumneavoastră să ne daţi o mână de ajutor şi de a folosi industria culturală creativă pentru a sprijini intrarea sau reintrarea în patrimoniul statului, în proprietatea statului a acestei opere de artă",  a declarat, marţi, premierul Dacian Cioloş.

El a făcut această declaraţie la lansarea studiului "Sectoarele culturale şi creative din România. Importanţa economică şi contextul competitiv".

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional. 

Paula Ionescu si Irina Voicilă, fiicele lui Gheorghe Romaşcu, au început demersul pentru recuperarea sculpturii de la stat, în 2001. Irina Voicilă a decedat, iar moştenitoarea sa este Alina Şerbănescu.

Procesul dintre moştenitori şi statul român a durat din anul 2001 până în 2010. Procesul de predare a operei a durat alţi doi ani. În noiembrie 2012, lucrarea a fost mutată de la MNAR la Muzeul Cotroceni.

Sculptura a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preempţiune. Statul a făcut mai multe oferte,cea mai recentă dintre ele luni, când proprietarii au acceptat suma de 11 milioane de euro. Din aceasta, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională, după cum a explicat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Constantin Brâncuşi s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobiţa, judeţul Gorj. A absolvit, în 1902, Şcoala de bellearte din Bucureşti, iar în 1906 şi-a expus pentru prima dată lucrările la Société Nationale des Beaux-Arts şi la Salon d'Automne din Paris. În 1907, a fost prezentată prima versiune a "Sărutului", care a stat la baza lucrării "Poarta Sărutului", care face parte din ansamblul de la Târgu-Jiu, alături de "Coloana infinitului" şi "Masa Tăcerii". 

Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului român, decedat pe 16 martie 1957, la Paris, se află "Rugăciunea", ”Cuminţenia Pământului” şi "Domnişoara Pogany".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite