Pianul Călător pleacă spre Caracal, destinaţia finală, trecând prin Buzău, Târgovişte, Slatina

Pianul Călător pleacă spre Caracal, destinaţia finală, trecând prin Buzău, Târgovişte, Slatina

Pianul călător

În drumurile sale prin ţară, după ani în care a evoluat pe scene din localităţi mai mari sau mai mici, Horia Mihail a constatat că "infrastructura" pianistică este una foarte slabă. Multe evenimente muzicale de marcă nu sunt posibile, pentru că sunt oraşe în care, deşi există un public doritor, nu se găseşte un pian de concert.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Aşa s-a şi născut Turneul “Pianul călător”, organizat de Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo, ajuns acum la a VII-a ediţie. În anul 2011, Horia Mihail a decis sa urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt, care la vremea sa a călătorit în ţările române însoţit de un pian de concert şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Cu sprijinul Radio România, care a pus la dispoziţie pianele aflate în patrimoniul său, acestea şi-au găsit noi case temporare în oraşe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente.


După ce Horia Mihail a susţinut mai multe recitaluri, în localitaţi din Moldova şi Transilvania, dar şi la Bucureşti, la Sala Radio, a venit momentul ca pianul să părăsească sediul Radio România şi să plece alături de pianist prin oraşe în care nu se găsesc piane de concert.

De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă, pianul cu care Horia Mihail va călători, va rămâne pentru următorii ani la Caracal, în urma recitalului pe care pianistul îl va susţine la Teatrul Naţional pe 27 aprilie.

Înainte de a se întâlni însă cu pianul din acest an, Horia Mihail va merge la Tulcea pentru a cânta acolo pe un alt pian călător, lăsat în folosinţa comunităţii în anul 2013.

 

‘’Pianul, pus la dispoziţie de Societatea Română de Radiodifuziune, va ajunge la Caracal, un oraş cu totul şi cu totul special, un oraş în care încă se vede bogăţia lui din perioada interbelică, cu case boiereşti, multe dărăpănate însă şi doar o parte renovate. Lucru foarte îmbucurător este că, la Teatrul din Caracal, o bijuterie arhitectonică, se întâmplă extrem de multe lucruri, datorită unei persoane, care prin forţe proprii încearcă să menţină un nivel cultural ridicat al oraşului şi să aducă cât mai mulţi muzicieni sau actori pe scena de acolo. De aceea cred că pianul călător va avea o casă bună la Caracal’,’ spune Horia Mihail.

Până a ajunge însă în acest oraş, Horia Mihail şi pianul de concert vor mai putea fi ascultaţi, cu recitaluri ce cuprind un program deosebit de valsuri concertante, la Buzău, Târgovişte şi Slatina. În fiecare localitate, pianul va sosi cu o maşină pusă la dispoziţie de Senia Music, va fi coborât de o echipa specializată, montat şi acordat.
Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist  a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847, venind cu un pian de concert. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori.  Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.

ITINERARIU:
5 Aprilie - Chişinău - Muzeul de Artă
6 Aprilie - Iaşi - Aula BCU
7 Aprilie - Piatra Neamţ - Liceul de Artă
8 Aprilie - Roman - Casa de Cultură
11 Aprilie - Deva - Sala Pro Arte
12 Aprilie - Alba Iulia - Casa de cultură
13 Aprilie - Sfântu Gheorghe - Centrul de Cultură Arcuş
19 Aprilie - Bucureşti - Sala Radio
21 Aprilie - Tulcea - Teatrul Jean Bart
24 Aprilie - Buzău – Teatrul George Ciprian
25 Aprilie - Târgovişte - Muzeul Naţional de Istorie
26 Aprilie - Slatina - Centrul Cultural Eugen Ionescu
27 Aprilie - Caracal - Teatrul Naţional
28 Aprilie - Piteşti - Centrul Multifuncţional
3 Mai – Braşov - Sala Patria
4 Mai – Bistriţa – Sinagoga

La cererea publicului s-au mai adăugat două recitaluri:
19-Mai-Galaţi
27-Mai-Dumbrăveni

 

citeste totul despre: