Noaptea Muzeelor, în cifre: aproape 18.000 de vizitatori la Muzeul Antipa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Noaptea Muzeelor“ i-a scos pe bucureşteni, sâmbătă seară. De-a lungul Căii Victoriei, de la Muzeul Naţional de Istorie a României până la Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa“, mii de oameni îşi aşteptau rândul, să viziteze gratis exponatele. Alte puncte de atracţie ale serii au fost Muzeul „George Enescu“, Observatorul Astronomic şi Muzeul Naţional de Artă al României.

Pragul de la „Antipa“ a fost trecut, sâmbătă noapte, de aproape 18.000 de bucureşteni, dornici să pornească într-o călătorie către mările arctice, către Oceanul Atlantic şi către Carpaţii româneşti sau ca să descopere lumea nevertebratelor. Mulţi bucureşteni au îngroşat cozile şi la Muzeul Ţăranului Român: de-a lungul nopţii, aici au trecut 13.450 de persoane, după cum declară reprezentanţii instituţiei, citaţi de Mediafax. 

Defilări în costume de epocă

La ora 21.30, în jur de 1.000 de oameni aşteptau, într-o coloană ordonată, la intrarea în Muzeul Naţional de Istorie. „Niciodată n-a fost coadă aici”, a observat o femeie care şi-a continuat drumul pe Calea Victoriei.  În grupuri de câte 20-30 de persoane, vizitatorii intrau pe rând în muzeu pentru a vedea cele mai vechi veşminte de pe teritoriul României, într-o călătorie de şase secole de istorie vestimentară. Cei aflaţi la coadă avut ocazia să urmărească defilări în costume de epocă şi momente de reconstituiri istorico-militare, organizate de reprezentanţii muzeului. În total, în noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, un număr de 8.500 de oameni au vizitat exponatele Muzeului de Istorie. 

„Fantoma. In memoriam 1914“

Următoarea oprire pe Calea Victoriei, care era înţesată de oameni pe ambele trotuare, a fost Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR). Pe un ecran mare, amplasat în preajma intrării, era proiectată o emisiune cu diverşi artişti din jurul lumii. În curtea muzeului, pe o pânză albă întinsă pe asfalt, mai mulţi tineri îmbrăcaţi complet în negru stăteau lungiţi, iar trupurile lor luau forma cifrelor 1, 9, 1 şi 4. 

Manifestaţia purta numele „Fantoma. In memoriam 1914”, iar tinerii erau participanţi ai atelierelor ţinute de Institutul Goethe. La un moment dat, elevii s-au ridicat, s-au acoperit cu cearşafuri albe prin care li se mai vedeau doar ochii, imitând fantomele, şi au început să împartă oamenilor bucăţi colorate de hârtie şi câte un marker, rugându-i să scrie gândurile care le vin în minte legate de Primul Război Mondial. Apoi, cu ajutorul peticelor de hârtie a fost reconstruit din nou anul 1914, pe pânza albă întinsă pe jos. La evenimentele şi expoziţiile de la MNAR au luat parte aproximativ 5.000 de persoane.

Nici Casa memorială a lui George Enescu nu a fost ignorată sâmbătă seară. Grupuri dense de oameni intrau pe poarta muzeului, pentru a vedea încăperile în care a locuit cel mai cunoscut compozitor şi violonist român. 

În căutarea aştrilor

Observatorul Astronomic a fost, ca la fiecare ediţie a „Nopţii Muzeelor“, una dintre principalele destinaţii ale bucureştenilor. Aproape 1.000 de oameni, majoritatea tineri, aşteptau să observe stelele, formând o coloană de-a lungul bulevardului Lascăr Catargiu. Se intra în grupuri de câte 50 de oameni, cărora li se prezentau fie aselenizările, fie li se arăta Universul în imagini surprinse de cele mai mari telescoape. 

„Noaptea Muzeelor“ a ajuns, anul acesta, la cea de-a zecea ediţie, fiind unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale dedicate publicului larg şi sărbătorite la nivel european. Peste 150 de instituţii muzeale şi organizaţii de cultură din România au participat la evenimentul derulat sâmbătă noapte.  

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite