Maria Dinulescu: „La noi e ca-n America din anii 70“
0Actriţa Maria Dinulescu a fost invitată ieri la Adevărul Live, unde a împărtăşit din experienţa sa americană, despre ce înseamnă să fii actor român la Hollywood şi în ce măsură ajungi să-ţi şi faci meseria.
Maria Dinulescu avea în România o carieră, era apreciată pentru rolurile pe care le-a făcut în filmele româneşti, primea premii în ţară şi în străinătate şi, cu toate acestea, a decis să-şi restarteze cariera şi să meargă în Statele Unite. De ce? În emisiunea de la Adevărul Live, a mărturisit că a luat decizia de a pleca şi de a se reinventa în momentul în care a simţit că începe să se afle pe o pantă descendentă cu cariera: „Noi, actorii, suntem un produs, iar produsul acesta se consumă la un moment dat. Şi se vrea pe piaţă altceva. Am simţit că era momentul în care eram încă sus şi în curând urma să vină căderea aceea. La noi, regizorii procedează astfel: sau eşti neprofesionist şi vor să te descopere, sau îşi iau iubitele în filme. Nu mai primeam scenarii care să mă intereseze. Devenisem şi foarte pretenţioasă şi nu erau atât de multe proiecte la nivelul la care ajunsesem. În plus, îmi doream să văd ce înseamnă să fii pe un platou într-un oraş al industriei de film.“
Aşa a decis să plece în Statele Unite. „Din mica băltoacă, am mers în Oceanul Pacific“, glumeşte Maria Dinulescu.
Roluri de imigrantă
Deşi poate părea că în America totul e posibil şi la-ndemână, Maria Dinulescu ne spune că lucrurile nu sunt deloc roz: „Abia în America am realizat ce aveam în România. De fapt, am realizat ce aduce celebritatea, că-ţi deschide toate uşile. În România, asta mi se părea ceva normal.“
Cât despre practicarea meseriei de actor la Hollywood, acesta e aproape un vis irealizabil pentru un debutant şi pentru cineva care vine din afara sistemului: „În România este foarte uşor să fii actor, spre deosebire de Los Angeles. Acolo, nu ai acces la audiţii dacă cu ai manager şi agent. Dar nu poţi avea agent, dacă nu ai prezentări despre tine. Dar nu poţi să ai materiale filmate, pentru că nu ajungi la proiecte, căci la acestea ajungi numai printr-un agent.“, explică actriţa. Când a plecat în America, Maria Dinulescu a avut un singur contact, dar bun: reprezentantul HBO pentru estul Europei. Acesta i-a găsit un agent şi un manager.
Cu toate acestea, nu a reuşit să joace decât în filme de şcoală, în scurtmetraje, şi, din cauza accentului, numai în roluri de imigrantă.
Maria Dinulescu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

“Venim dintr-o societate intensă, cu multe opinii”
„A fost extraordinar că am plecat. Asta, pentru că am plecat la o vârstă în care începi să te maturizezi, să te cizelezi, în care înveţi să faci tu alegeri.“, spune Maria Dinulescu.
Ajunsă pe tărâm american, nu s-a putut abţine să nu facă şi comparaţii: „Venim dintr-o societate intensă, cu multe opinii, cu foarte multe nu-uri... În Los Angeles, dacă eşti cu multe opinii şi ţi le spui cu înverşunare fără să-l asculţi pe cel din faţa ta, dispar oamenii din jurul tău, n-ai nicio şansă.“
Nici comparaţia şcolilor de actorie nu e în favoarea noastră: „Noi, în facultate, studiem Stanislavski - care, acolo, e considerat foarte învechit. Chiar se râde pe la colţuri dacă spui că joci după metoda lui. Şi, oricum, te miros foarte repede ce tip de actor eşti. Şcoala noastră de actorie e depăşită. Oricum, la noi e ca-n America din anii ’70. Ei spuneau cum era la ei pe-atunci şi eu îmi dădeam seama că aşa e în România acum.“, povesteşte Maria Dinulescu.
În schimb, există şi lucruri în defavoarea americanilor: „În Los Angeles există foarte multă dezumanizare. Adică tu contezi atâta vreme cât poţi să faci ceva pentru altcineva. Dacă ei nu văd în tine niciun beneficiu, nu îi interesează, nu eşti important pentru ei.“, spune actriţa.
