Lungmetrajul ”Soy Nero”, regizat de Rafi Pitts, a câştigat marele premiu la BIFF 2016
0Lungmetrajul ”Soy Nero” (2016), regizat de Rafi Pitts, a câştigat, sâmbătă seară, marele premiu la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), în cadrul unei gale ce are loc la ora transmiterii acestor informaţii la Cinema Elvira Popescu din Capitală.
Regizorul Rafi Pitts a spus, pe scenă, că este foarte emoţionat. El a mulţumit juriului, echipei sale şi scenaristului român Răzvan Popescu.
Cineastul a glumit cu cei prezenţi în sală, spunându-le că, dacă îl văd pe Răzvan Popescu, să îl îndemne să se întoarcă în Bucureşti.
Pentru scenariul filmului ”Soy Nero”, Rafi Pitts a colaborat cu Răzvan Rădulescu, care a lucrat, printre alţii, cu regizorii Cristi Puiu, Radu Muntean şi Didi Danquart.
Într-un interviu acordat în această săptămână agenţiei de presă News.ro, regizorul Rafi Pitts a spus că este un admirator al muncii scenaristului român, adăugând că această colaborare a venit în sprijinul filmului.
Filmul ”Soy Nero” - care a fost selectat în competiţia pentru Ursul de Aur la Berlinala 2016 - spune povestea lui Nero, un mexican deportat, care reuşeşte să se înroleze în armata Statelor Unite, pentru a primi cetăţenie americană.
Născut în 1967, în Iran, Rafi Pitts a debutat în lungmetraj cu ”Fasl-e panjom” (Franţa - Iran, 1997), care a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia. În 2003, şi-a prezentat controversatul documentar ”Abel Ferrara Not Guilty” la Locarno, iar ”It's Winter” (2006) a avut premiera în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Berlin. Până în prezent, Rafi Pitts a primit trei nominalizări la trofeul Ursul de Aur al Festivalului de Film de la Berlin, pentru ”It's Winter” (2006), ”The Hunter” (2010) şi ”Soy Nero” (2016). În 2012, actorul şi regizorul Ben Aflleck l-a invitat pe Pitts să-i fie consultant personal pentru lungmetrajul ”Argo”.
Gala de decernare a premiilor BIFF 2016 are loc în această seară la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, în prezenţa Alteţei Sale Regale Princepelui Radu al României.
”Este atât de mare bucuria să văd că, după 12 ani, un eveniment atât de inspirat şi de generos continuă să existe, într-o lume din ce în ce mai egoistă şi mai puţin limpede. Nu am cuvinte să îmi exprim admiraţia pentru că faceţi posibil, an de an, acest eveniment”, a declarat Principele Radu.
Într-o declaraţie acordată pentru agenţia de presă News.ro, imediat după anunţarea filmului câştigător, Dana Dimitriu Chelba, iniţiatoarea festivalului, a spus: ”Deja aştept ediţia a 13-a, lucrurile mai triste şi mai supărătoare le dau la o parte”. Dana Dimitriu Chelba a menţionat şi lipsa de săli pentru festival, care s-a desfăşurat în acest an la Cinema Elvira Popescu si la Cinema Muzeul Ţăranului din Capitală.
”Am vorbit deja cu noul nostru selecţioner, Sylvain Anzou, care este selecţionerul Venice Days de la Veneţia. O să ne vedem în toamnă acolo, deja o să stabilim care sunt filmele şi la BIFF 2017 vom avea mai multe filme de la Veneţia. Vrem să stabilim programul concret şi complet al invitaţilor şi al filmelor până în luna ianuarie, ca până în februarie-martie, când este şi Berlinala, să nu ne mai rămână de stabilit decât competiţia. Să pornim mai din timp, să mărim numărul de săli, să facem un program de noapte, un program de filme de comedie şi un program de filme excentrice, nu neaparat horror, ci un fel de «shocking night films», pe care să-l facem aici, afară, pe băncuţe, să intrăm în rândul festivalurilor care «se mişcă» mai mult”, a mai spus Dana Dimitriu Chelba.
Ea a mai declarat că anul acesta, prin cele două noi secţiuni, secţiunea Francofonă şi Veneţia, BIFF 2016 s-a apropiat mai mult de festivalurile europene. "Aceasta este menirea acestui festival, să aducă filme care nu se văd, care nu intră pe ecrane. Asta am reuşit să facem anul acesta, am avut doar două filme care vor intra pe marile ecrane româneşti. În rest, toate celelalte filme sunt văzute în cadrul festivalului nostru şi pleacă înapoi acasă la ele. M-am bucurat foarte tare că două filme au foat reprogramate la cererea publicului. Nu s-a mai întâmplat în istoria acestui festival”.
În competiţia BIFF 2016 au mai fost înscrise alte şapte pelicule semnate, între alţii, de Julio Medem, Mia Hansen-Løve, Arnaud Desplechin şi Olivier Loustau. Printre aceste pelicule s-a aflat şi un film românesc - ”You Tube Bazaar”, regizat de Dan Chişu.
O menţiune specială a juriului a revenit filmului ”The boss's daughter”, regizat de Olivier Loustau (Franţa, 2016).
Filmul ”Death in Sarajevo” (Bosnia şi Herzegovina, 2016) a primit premiul pentru cel mai bun scenariu.
Danis Tanovic, cineastul care a regizat filmul ”Death in Sarajevo”, a câştigat premiul pentru regie.
Premiul criticii a fost câştigat de pelicula ”A dragon arrives”, regizată de Mani Haghighi.
Anul acesta, din juriul sectiunii principale, prezidat de Marie Pierre Duhamel Muller, au mai făcut parte Elena Cristodoulidou, Enrico Vannuci, Gabriel Dettre si Cristian Tudor Popescu.
La ediţia de anul acesta a BIFF a fost inaugurată secţiunea ”Veneţia”, în afara competiţiei, iar spectatorii au putut să vizioneze cinci producţii participante la festivalul italian, filme premiate şi apreciate atât de criticii de specialitate, cât şi de public.
Pelicule regizate de Robin Pront, Philippe Claudel, Rachel Lang şi Guy Édoin au fost incluse în secţiunea Francofonă, în afara competiţiei.
Sylvain Auzou, fondatorul şi directorul secţiunii Venice Days (Giornate degli Autori), din cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, este noul director artistic al Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF). Născut în Franţa, Sylvain Auzou este directorul de programe şi directorul secţiunii Venice Day, încă de la înfiinţarea acesteia, în 2004. Între 1998 şi 2007, a fost directorul de marketing al revistei Le Film Français şi a coordonat campania de marketing pentru Marché du Festival de Cannes, iar din 2006 până în 2012, a fost directorul programului The Business Street afiliat Festivalului de Film de la Roma.
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti s-a desfăşurat până sâmbătă, la Cinema Elvira Popescu şi Cinema Muzeul Ţăranului, unde au avut loc evenimente speciale dedicate copiilor şi adulţilor: proiecţii şi ateliere. Duminică, trei dintre filmele prezentate în cadrul BIFF vor fi proiectate în reluare.
Organizat de Fundaţia Charta, BIFF se desfăşoară cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor din România şi al Institutului Cultural Român, sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale, Principele Radu al României.