”Life of Bulbs”, expoziţia Irinei Neacşu, prima care readuce în România o artă uitată, ilustraţia botanică
0Artista şi designer-ul Irina Neacşu prezintă la Grădina Botanică „Dimitrie Brândza” a Universităţii Bucureşti, pe 17 mai, şi la Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca, pe 22 iunie, prima expoziţie care readuce în atenţia publicului o formă de artă uitată în România: ilustraţia botanică.
Cu o pasiune rară pentru o artă uitată în România – ilustraţia botanică –, artista şi designer-ul Irina Neacşu invită publicul să redescopere valoarea şi poezia naturii printr-o tehnică aparte, celebră însă la nivel internaţional: reprezentarea plantelor la scară naturală, 1:1, alături de reprezentări artistice de o eleganţă filozofică, realizate în acuarelă, prentru care se folosesc flori mărime autentică, dar şi schiţe din literatura ştiinţifică botanică.
60 de ore de muncă/ ilustraţie
Pentru o astfel de lucrare de ilustraţie botanică, Irina Neacşu foloseşte o tehnică ce presupune şi până la 60 de ore de lucru pentru o ilustraţie.
Vernisajul expoziţiei „Life of Bulbs” are loc pe 17 mai, de la ora 18.00, la Grădina Botanică „Dimitrie Brândza” a Universităţii Bucureşti, în spaţiul „Casa Roşie”– situat lângă Grădina Istorică, urmând să fie itinerată şi la Grădina Botanică din Cluj, începând cu 22 iunie.
„Life of Bulbs” reuneşte un număr de 26 de astfel de ilustraţii botanice, reprezentând flori de grădină. Una dintre ilustraţii înfăţişează o specie pe cale de dispariţie, Fritillaria sau Laleaua Pestriţă. Această plantă protejată a început să fie cultivată în alte ţări în regim controlat, ca floare de grădină.
Expoziţia din Bucureşti este deschisă gratuit publicului Grădinii Botanice „Dimitrie Brândza” a Universităţii Bucureşti şi va putea fi vizitată până pe 10 iunie. Vernisajul expoziţiei programat pentru 17 mai va fi urmat în zilele de weekend – 19 şi 20 mai – de o sesiune de două ateliere intensive în arta botanică. Timp de cinci ore, Irina Neacşu va lucre alături de cei înscrişi şi le va prezenta secretele tehnicii ilustraţiei botanice. Publicul poate vedea aici programul viitoarelor ateliere organizate de artistă.
„Life of Bulbs” prezintă pentru prima dată un demers de artă botanică contemporană în România.
Narcise, lalele sau zambile se dezvăluie privitorilor şi invită la o reflecţie despre drumul vieţii cu transformările sale – de la frumuseţe la efemeritate.
„Ilustraţiile propun o retorică a imprevizibilului, atât de apropiată de viaţa însăşi. Publicul poate vedea transformarea şi frumuseţea în toate etapele sale...În România, celebrăm tradiţia deschisă de venerabila Angiolina Santocono în ilustraţia botanică dedicată florilor salbatice la începutul secolului XX. Ultimii cinci ani au fost marcaţi de proiectul Transylvania Florilegium, organizat de Prince's School of Traditional Art şi Prince of Wells's Foundation Romania, care însă nu a avut ca participant niciun membru din România. Ce îmi propun este să readuc în atenţia publicului larg, prin demersul meu artistic, această artă atât de valoroasă. ”, a declarat artista şi designer-ul Irina Neacşu.
„Life of Bulbs” este prima expoziţie individuală de artă botanică a Irinei Neacşu. Artista foloseşte deja de mai bine de 10 ani tehnica ilustraţiei botanice şi într-un mod interdisciplinar, prin restuararea şi reconversia de mobilier şi realizarea unor piese de design interior – cu model tapiţat şi decoraţiuni textile personalizate.
Irina Neacşu (foto: dreapta) este în prezent artist botanic în cadrul American Society of Botanical Artists. A absolvit Universitatea de Artă din Roma şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti şi a făcut cursuri de specializare în Olanda. În anul 2017, a lansat cartea de artist Herbarium– un ierbar ilustrat dedicat plantelor medicinale din flora spontană a României, iar în 2016, a lansat o colecţie unică de artă decorativă şi design, intitulată Herbarium Transylvania.
Arta botanică are deja o lungă tradiţie în ţări precum Marea Britanie, Franţa, Olanda sau Australia, şi reuneşte în echipe complexe cercetători, artişti, botanişti, oameni de ştiinţă şi producători în domenii conexe din toată lumea.
Lucrările originale ale artistei Irina Neacşu vor fi disponibile la finalul celor două expoziţii în atelierul său personal, Atelier Irina Neacşu (Strada Poarta Schei, 6), din Braşov, precum şi online, aici.