„Inimi Cicatrizate“, de Radu Jude, selectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Locarno

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, ”Inimi cicatrizate”, va avea premiera mondială în competiţia oficială a celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, care se va desfăşura în perioada 3 - 13 august, au anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, organizatorii evenimentului.

Competiţia oficială a Festivalului de la Locarno, care include 17 filme, cuprinde, între altele, producţii din Portugalia, Elveţia, Italia şi Japonia.

Acţiunea peliculei lui Radu Jude, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

”E un film cu totul special. Este un film-poem, un omagiu adus literaturii, unui anumit gen de literatură, cu lirică, cu emoţie şi forţă, şi nu spun asta pentru că e proiectul meu şi filmul prietenului Radu Jude, ci pentru că este un film după opera lui Max Blecher”, a declarat, în primăvara acestui an, producătorul Ada Solomon pentru News.ro.

Din distribuţie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin şi Adina Cristescu.

"Tot efortul meu este de a scrie o carte bună şi cetibilă, poate că asta este însă prea vag pentru tine, de aceea îţi voi da mai multe explicaţii. [...] Este un document de valoare umană, valabil oriunde. Până şi în căutarea numelor personagiilor am avut grijă ca să fie nume bine alese cu rezonanţă generală. Înţelegi desigur ce-ţi scriu. Va fi astfel încât cetitorul nu-şi va pune problema unde se petrec aceste lucruri, fiind preocupat numai de toate întâmplările şi cazurile descrise. Este atât de îmbâcsită cu realităţi crunte şi sfâşietoare încât poate va trebui să renunţ la unele din ele.[...]  Vor fi realităţi mai grave şi mai copleşitoare, odăi de operaţi, pansamente în odăile albe, reci şi înfiorătoare ale clinicilor şi iubiri între bolnavi care au ghipsuri pe ei", îi scria Max Blecher poetului Geo Bogza, în 1936.

Ultima prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno a fost înregistrată în urmă cu trei ani prin producţia ”Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, în regia lui Corneliu Porumboiu.

”Inimi cicatrizate” este o producţie Hi Film în co-producţie cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu Bord Cadre Films (Elveţia), dezvoltat în cadrul Cinemart, Sofia Meetings.
Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Jude, director de imagine este Marius Panduru RSC, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, sound designer - Dana Bunescu, de sunet s-a ocupat Jűrg Lempen, iar mixajul a fost realizat de Cristinel Şirli. Dana Păpăruz a fost responsabilă de costume, Bianca Boeroiu de machiaj, Domnica Bodogan s-a ocupat de coafură, în timp ce scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu.

Producătorul peliculei este Ada Solomon, iar coproducători sunt Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Maren Ade, şi producători asociaţi, Jamal Zeinal Zade şi Dan Wechsler.

Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Studioul de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, Programul Media - Europa Creativă şi Eurimages.

Radu Jude, născut pe 28 martie 1977, a absolvit Facultatea de Regie de Film, la Universitatea Media. A lucrat ca asistent de regie pentru filmele ”Amen” (2002), de Costa-Gavras, şi ”Moartea domnului Lăzărescu” (2005), de Cristi Puiu.

Scurtmetrajul său de debut, ”Lampa cu căciulă” (2007), a fost recompensat, între altele, cu premii la festivalurile Sundance, San Francisco, Grimstad, IndieLisboa, Valencia şi Uppsala.

Lungmetrajul său de debut, ”Cea mai fericită fată din lume”, a primit NHK Award, la festivalul Sundace, şi premiul C.I.C.A.E., la Berlinala 2009, pentru ca şase ani mai târziu să primească Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor, cu filmul ”Aferim!”.

Un alt premiu important primit de Radu Jude este menţiunea special obţinută la Festivalul de Film de la Cannes, pentru scurtmetrajul ”Trece şi prin perete” (2014).

Radu Jude a fost membru al juriului Competiţiei de Scurtmetraj a celei de-a 17-a ediţii a Festivalului de Film Cottbus, în 2007, membru al juriului Competiţiei Internaţionale a Festivalului Timishort 2012 şi al juriului international al celei de-a şaptea ediţii a Filminute, în 2012.

La ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Locarno, regizorul Alejandro Jodorowsky va fi recompensat pentru întreaga carieră, iar actorul Bill Pullman va fi primi premiul de excelenţă.

Programul festivalului - în cadrul căruia se acordă 25 de premii - cuprinde 12 secţiuni şi 3 competiţii.

Trofeul Leopardul de Aur, acordat în competiţia oficială, are o valoare de 90.000 de franci elveţieni (aproximativ 82.000 de euro) şi se împarte între regizorul filmului şi producătorul acestuia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite