Teodor Baconschi, despre Lilian Zamfiroiu propus la şefia ICR: „Nu se cunosc antecedente intelectuale sau fapte de creaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma propunerii din partea USL a lui Lilian Zamfiroiu pentru funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), oamenii politici şi-au exprimat opiniile pe reţeaua socială Facebook. În vreme diplomatului Toader Paleologu „nu i se pare o idee rea“, Teodor Baconschi, fostul ministru al Externelor, apreciază că, în cazul lui Lilian Zamfiroiu, „nu se cunosc antecedente intelectuale“.

La scurt timp după ce USL l-a propus pe Lilian Zamfiroiu, actualul adjunct al ambasadorului României la UNESCO, Nicolae Manolescu, pentru preşedinţia Institutului Cultural Român, mai multe comentarii din partea diplomaţilor şi politicienilor au apărut pe Facebook, în dreptul unei aprecieri a lui Adrian Papahagi, membru PDL, cu privire la propunerea USL. Teodor Baconschi îşi încheie comentariul într-o notă ironică: „Lilian Zamfiroiu provine din armată. E de vreo zece ani in MAE. Nimeni nu a vrut să-l trimită ambasador. A fost factotum pe lângă Nicolae Manolescu, la Unesco: plimbări cu maşina pentru demnitari români (mai ales Ion Iliescu). Nu se cunosc antecedente intelectuale sau fapte de creaţie“. Reacţia lui Toader Paleologu nu a întârziat să apară: „Mie nu mi se pare o idee rea. Să-l vedem la treabă. Partea bună este că MAE şi ICR vor colabora foarte bine“. 

Într-o postare distinctă de pe pagina personală de Facebook a lui Toader Paleologu, acesta încurajează propunerea Uniunii Social-Democrate: „Salut nominalizarea lui Lilian Zamfiroiu la conducerea ICR. Este o veste bună. Sunt convins că va asigura o excelentă colaborare cu Ministerul de Externe, din care provine. Îi sfătuiesc pe membrii PDL ai comisiilor pentru cultură şi afaceri externe să voteze pentru el“.

Lilian Zamfiroiu este în prezent adjunctul lui Nicolae Manolescu la Ambasada României la UNESCO. A obţinut titlul de doctor în istorie al Universităţii din Oradea şi este absolvent al Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii din Bucureşti. A fost angajat ca inspector în Ministerul Educaţiei. În 1997, s-a transferat pe Ministerul Apărării Naţionale, Direcţia de Relaţii Publice. În 2001 a intrat prin concurs în Ministerul Afacerilor Externe (MAE). A coordonat Direcţia Arhive Diplomatice a MAE.

Captură de ecran de pe reţeaua socială Facebook

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite