FOTO Muzica clasică a scos peste şapte mii de bucureşteni la Promenada Operei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scena Promenadei Operei a fost amplasată chiar în faţa Operei Naţionale FOTO Marian Iliescu
Scena Promenadei Operei a fost amplasată chiar în faţa Operei Naţionale FOTO Marian Iliescu

Întreaga esplanadă din faţa Operei Naţionale s-a umplut de melomani, sâmbătă-seara, încă de la ora 20.00. Mii de bucureşteni de toate vârstele s-au strâns să asculte fragmente din opere celebre precum „Faust“, „Otello“ sau „Rigoletto“, într-o atmosferă de epocă: interpreţii au urcat pe scenă după ce au coborât din maşini de colecţie ale secolului trecut sau din trăsuri vechi, trase de cai albi.

La jumătate de oră trecută de opt seara, când stâtea să se întunece, o mulţime de oameni se adunaseră la spectacolul în aer liber „Promenada Operei“, organizat de Opera Naţională Bucureşti. Cum intrarea a fost liberă, scaunele pregătite pentru spectatori fuseseră rapid ocupate, însă unii n-au avut nimic împotrivă să se aşeze pe iarbă sau să stea în picioare şi să asculte interpretările artiştilor Corului şi Orchestrei Operei Naţionale, dirijate de Cristian Sandu. Maestrul Corului a fost Stelian Olariu.

Deşi numeroşi, melomanii formau un public educat, care păstra liniştea şi decenţa pretinse la un astfel de spectacol. Sâmbătă-seara, timp de o oră şi jumătate, esplanada Operei a fost plină numai de oameni care au venit să se bucure de muzică. 

Culorile proiectate pe decorul alb al scenei, amplasate exact la intrarea în Opera Naţională, se schimbau în roşu, verde, albastru şi galben înainte de fiecare nou recital. Soliştii, în ţinute de gală, coborau fie din trăsuri de epocă, fie din maşini luxoase antice, fie descălecau de pe cal direct pe scenă, reconstituind atmosfera vremurilor de demult. Deşi puternice, vocile interpreţilor nu au răsunat în Piaţa Operei, aşa cum ne-am fi aşteptat, deoarece evenimentul nu s-a bucurat de o sonorizare calitativă.

După ce a coboarât din trăsură, soprana Crina Zancu a deschis seria recitalurilor de la Promenadă, interpretând „Aria Bijuteriilor“ din opera romantică „Faust“. 

Amfitrionul evenimentului a fost Cătălin Sava, care a prezentat, rând pe rând, interpreţi precum Crina Zancu, Marius Boloş, Polina Garaeva, laureată a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l'Opéra“, Ionuţ Pascu, Virgil Profeanu, Tina Munteanu, Alexandru Badea, Şerban Vasile şi alţii. 

„Wagner e minunat, dar Verdi n-are niciun defect!“

“Noi suntem îndrăgostiţi de operă“, mi-a mărturisit un cuplu de pensionari, „şi, la fel ca şi celelalte ediţii ale Promenadei, a fost foarte interesant în această seară. E greu de spus ce ne-a plăcut cel mai mult. Wagner e minunat, dar Verdi n-are niciun defect“, au concluzionat cei doi. 

Unii dintre spectatori au ales să se izoleze de aglomeraţia din faţa scenei şi să urmărească spectacolul individual, de pe un colţ de iarbă de la ieşirea din Parcul Operei. „Îmi place muzica romantică, iar „Rigoletto“ e printre preferatele mele din seara asta, fiindcă-i mai antrenant. E chiar plăcut aici, nu e nici cald, nici frig; poate că trebuia să mă fi gândit să-mi iau o pătură. Eu merg destul de des la spectacole şi îmi plac mai mult cele susţinute în interior. Eşti mai aproape de interpreţi, rezonanţa e mai puternică. Dar şi aici e foarte bine“, a spus o femeie care asculta de departe, dar concentrată, finalul interpretărilor de la Promenada Operei. 

„E foarte frumos ce a organizat Opera în această seară, fiindcă atrage un public numeros spre muzica clasică. Aştept cu nerăbdare să merg la premiera spectacolelor «Tosca» şi «Otello» din stagiunea 2013-2014. Partea proastă e că sonorizarea a cam lăsat de dorit“, a subliniat o tânără spectatoare aflată în ultimele rânduri ale publicului, adică aproape de şoseaua din zona Eroilor. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite