Dirijorul Zubin Mehta revine la Bucureşti, cu două concerte excepţionale susţinute la Sala Palatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mare iubitor al Festivalului George Enescu, la care a participat regulat, în ultimii ani, dirijorul Zubin Mehta a devenit preşedinte onorific al evenimentului. Artistul revine pe scena Sălii Palatului din Bucureşti în două concerte din seria Mari Orchestre ale Lumii, programate în două zile consecutive sâmbătă şi duminică, pe 16 şi 17 septembrie.

 Maestrul Zubin Mehta revine la Festivalul Enescu prin două concerte cu repertorii pe măsura talentului său dirijoral, la pupitrul orchestrei Israel Philarmonic Orchestra. 

Programul serii de 16 septembrie debutează, de la ora 20.30, cu un concert de pian: Concertul pentru pian şi orchestră în la minor op. 54, de Robert Schumann, în interpretarea tinerei pianiste georgiene Khatia Buniatishvili, una din revelaţiile noii generaţii de pianişti.

Născută în 1987 în Georgia, Khatia Buniatishvili descoperă pianul la o vârstă foarte fragedă şi susţine primul concert alături de Orchestra de Cameră din Tbilisi la vârsta de 6 ani. De la vârsta de 10 ani, a început să susţină concerte în străinătate: Ucraina, Armenia, Israel şi finalmente Statele Unite. Debutul său în Statele Unite a fost la Carnegie Hall în 2008. A cântat alături de multe orchestre importante ale lumii, printre care Orchestra din Paris (sub bagheta lui Paavo Järvi), Los Angeles Philharmonic, Vienna Symphony Orchestra, Orchestre National de France (sub conducerea lui Daniele Gatti) şi Philharmonia Orchestra in London. Pianista georgiană va interpreta la Bucureşti celebrul concert de pian romantic al lui Schumann, finalizat în 1845 şi interpretat, pentru prima dată, la Leipzig, pe 1 ianuarie 1846, cu soţia compozitorului în calitate de pianist. Este singurul concert pentru pian finalizat de Schumann. Se spune că acest concert l-ar fi inspirat pe Edvard Grieg să compună propriul său concert pentru pian, tot în La minor. Programul serii de 16 septembrie continuă cu „Simfonia Domestica” op. 53 (1904) de Richard Strauss.

image

Zubin Mehta se va afla la pupitrul orchestrei Israel Philarmonic Orchestra şi pe 17 septembrie, de la ora 19.30. Programul serii începe cu Poemul simfonic „Vocile Naturii”, de George Enescu, o lucrare neterminată ce poartă subtitlul sugestiv Nuages d'automne sur les forêts şi despre care se crede că ar fi trebuit să constituie primul element al unui triptic, având titlul generic Voix de la nature (Vocile naturii), din care se păstrează, însă, doar poemul vocal-simfonic Vox Maris. Concertul continuă cu splendidul Concert pentru vioară şi orchestră în Re major op. 77, de Johannes Brahms, în interpretarea violonistului grec Leonidas Kavakos.

Născut la Atena, în 1967, într-o familie de muzicieni, Kavakos a învăţat să cânte la vioară când avea 5 ani. Mai târziu, s-a înscris la Conservatorul Helenistic şi a câştigat o bursă a Fundaţiei Onasis, care i-a permis să participe la master class-urile lui Joseph Gingold, la Universitatea Indiana. A câştigat mai multe premii importante pentru interpretare şi s-a remarcat, de asemenea, şi prin cariera sa de dirijor. A fost Directorul Artistic al Cameratei Salzburg şi dirijor invitat al London Symphony Orchestra şi Boston Symphony Orchestra.

Seara se încheie magistral cu Simfonia a IX-a în Do major D 944 „Marea simfonie”, de Franz Schubert, ultima simfonie încheiată de compozitorul romantic. Neobişnuit de lungă pentru o simfonie, la momentul compunerii sale, Marea Simfonie durează, în mod obişnuit, în jur de 55 de minute, dacă se foloseşte un tempo mai rapid şi nu se repetă secţiune indicate în partitură. Considerată cea mai frumoasă lucrare pentru orchestră a lui Schubert, Marea Simfonie este şi una dintre cele mai inovative compoziţii ale lui Schubert.

image

Legendarul dirijor Zubin Mehta s-a născut în 1936, în Mumbai, India, într-o familie de etnie parsi. Deşi crescut într-o familie de muzicieni (tatăl său a fost fondatorul Orchestrei Simfonice din Bombay şi Director Muzical al Orchestrei Simfonice de Tineret Americane din Los Angeles), Mehta a ales, iniţial, să studieze medicina pe care, la vârsta de 18 ani, a abandonat-o pentru studii muzicale, înscriindu-se la Academia de Muzică din Viena. Timp de 13 ani a fost Director Muzical al Filarmonicii din New York, fiind cel mai longeviv director din istoria modernă a Orchestrei (timp în care a dirijat peste 1.000 de concerte). De asemenea, este Directorul Muzical pe viaţă al Filarmonicii Israeliene din Tel Aviv, dirijorul principal al Operei din Valencia şi prim-dirijorul Festivalului Maggio Musicale din Florenţa. A primit, de-a lungul carierei sale, nenumărate premii şi distincţii culturale, fiind numit cetăţean de onoare al oraşului Tel Aviv şi Dirijor de Onoare al Filarmonicii din Munchen, un titlu creat special pentru el.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite