Florin Zamfirescu, la Adevărul Live: „Dacă eram eu rector n-ar fi ieşit nicio discuţie din birou”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesor la secţia Actorie, Florin Zamfirescu s-a implicat în scandalul de la UNATC    FOTO: David Muntean
Profesor la secţia Actorie, Florin Zamfirescu s-a implicat în scandalul de la UNATC    FOTO: David Muntean

Scandalul de la UNATC, soldat cu demisii, penalizări şi multe vorbe urâte aruncate public pe reţelele de socializare, este departe de a se fi terminat. După ce zilele trecute profesorul Andrei Rus a fost prezent în studioul Adevărul Live, unde a declarat că va da universitatea în judecată, astăzi, de la ora 15.00, profesorul Florin Zamfirescu îi va da replica în acest conflict care a zgâlţâit din temelii UNATC-ul.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Mi-am propus ca întâlnirea să fie împărţită în două părţi. În prima, aş încerca să lămuresc acest pseudo-conflict. În partea a doua, v-aş propune să vorbim despre  posibila restructurare a învăţământului artistic.

Ei afirmă că totdeauna cei tineri ştiu şi au dreptate. Tinereţea e o calitate care trece, deschide Florin Zamfirescu discuţia în studioul Adevărul Live.

Pandurul nostru (n.r. - Andrei Rus) susţine că revista este scrisă de studenţi, dar el, lectorul, găseşte locuşoare pentru a-şi integra manifestele.

Abia când conducerea Universităţii găseşte nereguli în interiorul Facultăţii de Film şi renunţă la decan, îşi aminteşte pandurul de problema cu tirajul.

"Pandurii noştri dragi" au început să tragă semnale de alarmă că nu o să mai iasă revista, ceea ce nu e adevărat.

În cadrul discuţiei din studioul Adevărul Live, Florin Zamfirescu a precizat că se află spre final de carieră şi că actuala generaţie de studenţi, aflată în anul întâi de facultate, este şi ultima, urmând a se pensiona peste doi ani.

Am primit scrisori de la studenţi, în care explică lucrurile care se întâmplă la cursurile lectorilor.

Dacă aş fi  fost rector, nu ar fi ieşit nicio discuţie din birou pe tema cine a semnat filmele ca producător, Botoşeneanu, fostul rector, sau UNATC.

Pregătirea pentru admitere înseamnă un anumit marionetism.

Veneau tineri la teatru pentru a-i pregăti, dar le spuneam că eu nu fac asta. Le spuneam că îi ascult, dacă vor. (...) Îi dirijam spre calea cea bună.

Stere Gulea era invitat cu ora, nu mai era profesor. Aşa nu îţi poţi da demisia.

Pe Gulea îl iubesc nespus, suntem prieteni, îi cunosc familia. (...) Părerea mea e că Gulea a obosit.

Învăţământul de teatru e în cea mai mică suferinţă, spre deosebire de celelalte.

Între 1986 şi 1989, cei care eram profesori asociaţi, eram plătiţi o dată la şase luni.

Caracterul strică talentul, crede Florin Zamfirescu. Noi încercăm şi la examenul de admitere să detectăm tarele. Pentru că e o meserie în care te supui, e o meserie feminină...

O mare problemă este faptul că sunt mulţi studenţi, da, aşa este, iar această problemă a fost blestemul meu atunci când eram rector şi a apărut finanţarea per student. Ceea ce este total greşit. Deşi noi la vorbire, de exemplu, nu putem face cor vorbit, nu putem fi universitate de aulă..

În acest moment am ajuns la maximum de studenţi, din acest motiv, pentru că s-a trecut la această finanţare per student.

Nu vreau să mă văd cu Andrei Rus aici, pentru că  nu merită... Plus că e un om care nu ştie limba română, a încheiat Florin Zamfirescu discuţia din studioul Adevarul, spunând ca-şi doreşte să devină spectator al foştilor săi studenţi.

Acest conflict a izbucnit în martie, când redacţia revistei Film Menu, coordonată de criticul de film Andrei Rus, proiect iniţiat şi sprijinit de UNATC şi realizat în proporţie de 90% de studenţi ai facultăţii de film din cadrul universităţii, publica o scrisoare deschisă adresată rectorului Universităţii, Adrian Titieni, în care susţinea că, "în luna iulie a anului 2014, consiliul de administraţie al UNATC - din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron şi Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoşeneanu (Film) şi Paul Chiribuţă (Teatru), preşedintele Senatului, Laurenţiu Damian (care între timp a demisionat din funcţie, n.r.), şi directorul general administrativ, Emil Banea - a hotărât, în absenţa decanului Facultăţii de Film, înjumătăţirea bugetului şi a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări".

În acest conflict au intrat, rând pe rând, de la rectorul Adrian Titieni şi profesorii Florin Zamfirescu, Laurenţiu Damian şi Doru Ana, la regizorul Stere Gulea, criticul de film Andrei Gorzo şi mai mulţi oameni din lumea cinematografiei, printre care Radu Jude, Ada Solomon sau Şerban Pavlu.

zamfirescu rus colaj

Concluzia acestui conflict a rămas cumva în aer: regizorul Stere Gulea a demisionat, acuzând sistemul de învăţământ din UNATC, la fel a procedat şi decanul facultăţii de film, Sorin Botoşeneanu, Andrei Rus s-a ales cu salariul tăiat, avertismente şi mai multe penalităţi, dar dincolo de toate soarta revistei Film Menu a rămas uşor incertă, în ciuda promisiunilor optimiste ale conducerii universităţii.

Şi pentru că Andrei Rus şi-a expus punctul de vedere la Adevărul Live, declarând că va da în judecată UNATC pentru a-şi reintra în drepturi, astăzi, de la ora 15.00, în acelaşi studio vine profesorul Florin Zamfirescu, pentru a-şi prezenta propria versiune cu privire la interminabilul conflict între generaţii din facultatea de teatru şi film bucureşteană. 

 Urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite