VIDEO Tudor Giurgiu: „TIFF înseamnă crema cinema-ului românesc, care se mută la Cluj“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Giurgiu (centru) şi Mihai Chirilov (dreapta), în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu
Tudor Giurgiu (centru) şi Mihai Chirilov (dreapta), în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Astăzi, la Adevărul Live de la ora 11.00, invitaţii lui Cezar Paul-Bădescu au fost regizorul Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, şi criticul de film Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF.

Mai e o săptămână până la startul celei de-a 13-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, cel mai amplu eveniment cinematografic din România. Între 30 mai şi 8 iunie, Clujul va fi animat de sute de proiecţii, concerte, expoziţii, masterclass-uri, dezbateri şi petreceri. 217 filme din 55 de ţări vor rula pe ecrane, şi circa 700 de invitaţi români şi străini vor ajunge în oraş în perioada festivalului.

Tudor Giurgiu: E important de ştiut că TIFF nu mai e de mulţi ani doar un festival de film. Înseamnă un loc unde se adună mulţi oameni care vor să guste atmosfera unui festival care iradiază în tot oraşul, înseamnă multe programe educaţionale, pentru copii care învaţă film, înseamnă multe concerte, expoziţii, şuete prelungi până spre dimineaţă, înseamnă crema cinema-ului românesc, care se mută la Cluj. 

Mihai Chirilov, despre selecţia filmelor din festival: „Lucrez cu o echipă de preselecţioneri, am şi comisionat foarte mult în ultimii ani. Am colaboratori care gestionează fără intervenţiile mele secţiuni specifice din festival. Practic, avem de văzut undeva la 600-700 de filme de an. Înscrierea filmelor se termină undeva la sfârşitul lui februarie, iar noi trebuie să le vedem până pe la sfârşitul lui aprilie.“

Mihai Chirilov: „Recomand filmul de deschidere, «Philomena». E unul dintre cele nouă filme nominalizate la Oscar pt cel mai bun film, e inspirat de un caz real, al unei femei care şi-a pierdut copilul, fiind înstrăinat de către surorile sale. 50 de ani mai târziu, mama se hotărăşte să pornească în căutarea acestui fiu.“

Festivalul TIFF vine şi la Bucureşti, în perioada 10-19 iunie, precum şi la Sibiu, între 25-29 iunie. 

Tudor Giurgiu - preşedintele TIFF la Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Regizorul Tudor Giurgiu este preşedintele TIFF FOTO Marian Iliescu

Unul dintre invitaţii speciali ai acestei ediţii TIFF este actriţa Debra Winger. Mihai Chirilov: „E sinugra actriţă al cărei nume figurează în titlul unui documentar. Debra Winger e o actriţă iconică a anilor 90, a apărut în cateva filme care au facut si la noi cariera in perioada comunistă, pe video. E vorba de «Ofiter si Gentleman», «Vorbe de alint» etc. Ea a revenit în actualitate acum câţiva ani, cu un rol foarte bun în filmul lui Jonathan Demme, «Rachel getting married». E cumva din nou pe val si sunt foarte fericit ca vine la Cluj. Va sta timp de 4-5 zile. E genul de actriţă specială, excentrică, nu doar un sex-simbol sau o vedetă de carton din star sistem-ul hollywoodian.“ 

Despre următorul film pe care-l pregăteşte regizorul Tudor Giurgiu: 

Tudor Giurgiu: „Am filmat în februarie-martie un film inpisrat dintr-un caz tragic, care s-a întâmplat în 2002: sinuciderea procurolului Cristian Panait. Am făcut o ficţiune cu personaje care provin din lumea justiţiei. Eu nu fac un documentar dacă s-a sinucis sau nu. Eu fac o radiografie a generaţiei mele, care a eşuat să schimbe România, care n-a reuşit să schimbe ceea ce şi-a propus. Va fi o ficţiune care porneşte de la acest caz, iar cei care ştiu cazul vor găsi multe elemente comune cu ce i s-a întâmplat lui Panait. Mi-aş dori să fie gata în primăvara viitoare. Pe 10 aprilie se vor împlini deja 13 ani de la moartea lui Panait. Făcând această documentare, mi-am dat seama că am trăit într-o ţară fără să am habar ce se petrecea în acele coridoare ale puterii. Vorbim de perioada anilor 2000, când România era condusă într-un mod foarte despotic.“

Tudor Giurgiu: „România nu are săli de cinema. 78% din oraşele româneşti nu au cinematograf. Dacă ar fi săli de cinema ca în Polonia sau în Cehia, probabil că filmele noastre ar fi avut mai multe şanse să fie văzute. Aceste săli trebuie incluse într-o reţea românească de cinema. Autorităţile locale trebuie să se pună de acord ce filme dau. Milităm ca fiecare oraş cu peste 20.000 de locuitori să aibă cinematograf. De mulţi ani de zile, cinematograful este privit strict ca un business imobiliar.“

Mihai Chirilov: „Un film care m-a excitat foarte tare e ultima producţie a lui Andrzej Wajda, «Walesa», despre mişcarea de solidaritate. Dacă istoria ar fi fost pe cât de pasionantă este viziunea lui Wajda despre Walesa, probabil că aş fi fost as în istorie. E un film care, fără a da pe afară de inovaţii, e un film în care Wajda găseşte bemolii potriviţi pentru a-l face recomandabil generaţiei tinere, pentru a vedea cum se poate schimba nu regim, cum se poate iniţia o mişcare de revoltă contra unui sistem.“

Mihai Chirilov: „TIFF strânge public tânăr şi reuşeşte în fiecare an să atragă noua generaţie care vrea să vadă film- dacă tot am pierdut bătălia în presa, măcar să păstrăm evenimentele culturale precum TIFF sau Festivalul de la Sibiu, ca nişte ultime şi constante manifestări ale libertăţii. Am ales anul acesta să extindem secţiuni tradiţionale ale festivalului: secţiunea Umbre, dedicată filmelor de groază, thriller şi SF, şi secţiunea Fără limite, dedicată filmelor provocatoare, transgresive, care testează limitele naraţiunii şi ale esteticii cinematografice.“


Citeşte şi:

TIFF, cel mai mare festival de film din România, costă 150.000 de euro pe zi

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a primit 440.000 de euro la Guvern  cu zece zile înainte de debut. Cu banii aceştia, cel mai mare eveniment cinematografic din România ajunge la un buget de 1,5 milioane de euro, adică 150.000 de euro pentru fiecare dintre cele 10 zile ale festivalului.  60% din buget provine din sponsorizări.

VIDEO Ghid complet TIFF 2014: cât costă biletele şi care sunt filmele şi evenimentele pe care nu trebuie să le ratezi

Mai sunt 10 zile până la startul celei de-a 13-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, cel mai amplu eveniment de gen din România. Între 30 mai şi 8 iunie, Clujul va fi animat de sute de proiecţii, concerte, expoziţii, masterclass-uri, dezbateri şi petreceri. Află filmele şi evenimentele de neratat anul acesta la TIFF.

Cele mai recente filme ale lui Radu Jude şi Tudor Giurgiu, finanţate de Eurimages

Peliculele „Aferim“, de Radu Jude, şi „Cristian“, de Tudor Giurgiu, au primit sprijin financiar de 157.000 de euro, respectiv 160.000 de euro din partea Eurimages.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite