Avocatul proprietarilor „Cuminţeniei Pământului“, Bogdan Grabowski, la Adevărul Live: „Negocierile au fost de Radio Erevan“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Bogdan Grabowski, reprezentantul proprietarilor sculpturii lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului“, a fost prezent de la ora 14.00 în studioul Adevărul Live, pentru a lămuri dacă-şi menţine cerinţa ca procesul de achiziţie să fie încheiat în 14 zile.

Avocatul Bogdan Grabowski a făcut un scurt istoric al negocierilor cu Ministerul Culturii, reamintind că acestea au început cu stângul, ministrul Vlad Alexandrescu afirmând atunci că poartă negocieri complexe cu proprietarele, în momentul când nici măcar nu le cunoscuse. Lucrarea a fost iniţial evaluată la 30 milioane de euro, dar pentru că ea a fost deteriorată de comunişti, valoarea i-a fost scăzută cu aprox. 50% (dar proprietarele au renunţat la a da statul în judecată pentru recuperarea prejudiciului). Negocierile au fost descrise de avocat ca fiind „de Radio Erevan“. De foarte multe ori, li s-a comunicat de membrii comisiei că cu banii aceştia se pot plăti numeroase alocaţii pentru copii. Atunci când au ripostat că să se ia de la autostrăzile care nu se fac, li s-a spus că se preferă să se ia de la alocaţii. În calitate de reprezentant al proprietarilor, a convenit la suma de 11 milioane de euro, crezând că guvernul are aceşti bani, pentru a afla apoi din presă că ministrul apelează la opinia publică pentru a-i obţine.

7 zile pentru Vlad Alexandrescu să se hotărască

În aceste condiţii, proprietarele au cerut ca contractul să fie făcut în termen de 7 zile, începând de miercuri, nefiind de acord cu termenul de 31 octombrie, propus de Alexandrescu, tocmai pentru că nu este sigur că banii vor fi strânşi. Ce se va întâmpla cu înţelegerea, dacă banii nu vor fi strânşi, a întrebat Bogdan Grabowski. Chiar ministrul a spus că, dacă nu se va reuşi strângerea sumei, va renunţa la dreptul de preempţiune. Atunci despre ce siguranţă a platei sumei convenite vorbim?

Ministrul Vlad Alexandrescu a afirmat pentru Adevărul că proprietarele ar fi convenit pentru data de 31 octombrie ca dată de plată a banilor, dar avocatul acestora a negat, reamintind ce susţinea ministrul când nici nu le cunoscuse pe doamne: că poartă negocieri complexe. Prin urmare, Grabowski a insistat că termenul dat de proprietare Ministerului Culturii pentru semnarea contractului este de 7 zile. Dacă până atunci nu se întâmplă nimic, practic nu vorbim de nicio înţelegere. Prin urmare, mingea se află acum în curtea ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu. În cazul în care ministerul nu reacţionează, lucrarea va fi vândută, probabil prin casa Artmark. Important este că statul are drept de preempţiune numai în cazul unei licitaţii publice, nu şi în cazul unei tranzacţii între particulari.

Blana ursului din pădure

Euforia prematură a ministrului Alexandrescu şi a premierului Cioloş a fost umbrită de un anunţ venit în cursul dimineţii de ieri, din partea avocatului Bogdan Grabowski, care-i reprezintă pe proprietarii de drept ai disputatei sculpturi. Proprietarele actuale sunt doamnele Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, descendente ale inginerului colecţionar de artă Gheorghe Romaşcu, care-a cumpărat în 1911 lucrarea chiar de la celebrul artist.

În esenţă, Grabowski afirmă că niciodată în timpul negocierilor nu s-a pus problema vreunei subscripţii publice, ceea ce schimbă radical datele problemei. Ministrul şi comisia pe care-o conduce au dat impresia că negociază cu banii jos, conform avocatului. „Ministrul Culturii nu a negociat pe banii statului, ci pe ai unor iubitori de artă“, a declarat Grabowski pentru news.ro, referindu-se la „subscripţia publică naţională“ invocată de ministru. Şi mai plastic spus, „e ca şi cum domnul ministru ar fi vrut să vândă pielea ursului din pădure“, a transmis Bogdan Grabowski ceea ce susţine că este dezamăgirea moştenitoarelor sculpturii lui Brâncuşi.

În două săptămâni, banii jos

„Negocierile s-au purtat în anumiţi termeni care, se pare, acum nu mai sunt respectaţi de ministrul Culturii. Dumnealui a afirmat că banii există la buget şi că vor fi daţi integral. Iar în urma anunţului său aflăm că vrea să lanseze o subscripţie publică naţională“, a declarat reprezentantul proprietarilor. „În timpul discuţiilor, domnul ministru a cerut un scurt răgaz pentru a se consulta cu prim-ministrul, iar după câteva minute a spus că de la 10 milioane – care fusese ultima ofertă – statul poate da 11 milioane. Există un acord asupra sumei în termenii negocierilor, unde nu s-a spus nimic de subscripţie. După răspunsul proprietarilor – care au avut termen de două zile să hotărască – a rămas ca alţi termeni să fie negociaţi“, a explicat acesta.

„Se pare că domnul ministru ne pune acum în faţa faptului. Nu negocia pe banii statului, ci pe ai unor iubitori de artă. Ce se va întâmpla dacă aceşti şase milioane de euro nu vor fi strânşi?“, a mai afirmat avocatul, adăugând că moştenitorii sculpturii lui Brâncuşi aşteaptă să aibă o nouă discuţie cu ministrul Culturii. Soluţia propusă de Grabowski, mai exact cerinţa acestuia, este de natură să-i dea bătăi de cap lui Alexandrescu: „Această subscripţie modifică puţin datele problemei. În termen de şapte zile, începând de miercuri, moştenitorii vor să aibă un contract semnat cu statul, iar în decurs de 14 zile de la aceeaşi dată, să fie făcută plata“. Contactat de „Adevărul“, Vlad Alexandrescu a spus că ultima opţiune a doamnelor Ionescu şi Şerbănescu este că sunt de acord cu termenul de 31 octombrie.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/cumintenia-pamantului" target="_blank">View the story "Cuminţenia Pământului, disputata lucrare a lui Brâncuşi" on Storify</a>]

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite