Compus de Enescu la Paris, la doar 16 ani: Concertul pentru pian şi orchestră cântat prima oară la Sala Radio!
0Pentru prima oară pe scena Sălii Radio, vineri, 10 mai (19.00), va fi interpretat Concertul pentru pian şi orchestră de Enescu, lucrare într-o singură parte compusă la Paris, în 1897, când acesta avea doar 16 ani!
Onoarea îi va reveni pianistei LUIZA BORAC, care şi-a construit o frumoasă carieră internaţională şi care este un mare promotor al lucrărilor lui Enescu peste hotare. În 2007, albumul său Complete Piano Works by George Enescu a obţinut BBC Music Award pentru cel mai bun CD de muzică instrumentală al anului, dintr-o selecţie de 1500 de CD-uri!
Artista va interpreta – alături de Orchestra Naţională Radio şi celebrul Concert în la minor pentru pian şi orchestră, semnat de Edvard Grieg. Compozitorul norvegian şi-a creat singurul său concert de pian la doar 24 de ani. Lucrarea inspirată şi de folclorul norvegian avea să devină una dintre cele mai apreciate compoziţii de acest gen compuse vreodată. Printre cele peste 30 de premii internaţionale obţinute de Luiza Borac se numără premiul I şi premiul publicului la Edvard Grieg International Piano Competition – Oslo şi premiul I la Mendelssohn Piano Competition – Berlin.
În cea de-a doua parte a serii de la Sala Radio veţi asculta Simfonia nr. 7, creaţie ce poartă semnătura compozitorului ceh Antonin Dvořák. Premiera absolută a lucrării a avut loc în 1885, într-o cunoscută sală de concerte din Londra, cu Dvořák însuşi la pupitrul dirijoral. Puţini sunt cei care ştiu că, pe lângă dragostea sa pentru muzică, compozitorul ceh era extrem de pasionat de... trenuri! Simfonia a 7-a a fost inspirată de una dintre plimbările sale – zilnice! – la gara de Praga şi lucrarea cuprinde sentimentele compozitorului pentru ţara sa natală, ce se afla într-o perioadă de schimbări şi lupte politice.
Întregul concert se va derula sub bagheta dirijorului ROSSEN GERGOV, aflat pentru prima oară la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Cu un repertoriu variat, de la Mozart la lucrări contemporane, dedicat atât muzicii simfonice, cât şi operei, ROSSEN GERGOV a ocupat poziţia de dirijor şef al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bulgare. Printre orchestrele importante pe care le-a dirijat recent se numără Noord Nederlands Orkest (Groningen – Olanda), Filarmonica din Sofia, Orchestra Sinfonica Siciliana, Orquestra Sinfônica de Porto Alegre (Brazilia), Deutsches Symphonie-Orchester Berlin ş.a.
Laureată a peste 30 de competiţii naţionale şi internaţionale, pianista LUIZA BORAC a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi s-a perfecţionat apoi la Academia de Muzică şi Teatru din Hanovra. A concertat alături de orchestre renumite, ca Orchestra Filarmonicii din Olanda, Orchestra Filarmonică a Naţiunilor Unite, orchestrele radiodifuziunilor din Bucureşti şi Köln etc. A fost invitată să participe la festivaluri importante din Europa: festivalurile „Edvard Grieg” - Oslo, „Serghei Prokofiev” - Barbican Centre - Londra, „George Enescu” - Bucureşti, „Frédéric Chopin” - Viena şi Milano ş.a. În anul 2013 a lansat albumul cu lucrări pentru pian de Dinu Lipatti, alături de orchestra Academiei St-Martin-in-the-Fields, înregistrare ce a obţinut 5 stele de la BBC Music Magazine şi 18 stele de la Piano News. La începutul anului 2019 Luiza Borac a concertat la Moscova cu prilejul preluării preşedinţiei de către România a Consiliului UE. Au urmat apoi concerte la Berlin, Londra şi Paris. Proiectele anului 2019 includ cursuri de măiestrie la Conservatorul din Beijing, cât şi continuarea turneului Germania-Franţa-Anglia-Austria cu prilejul a 200 ani de la naşterea pianistei Clara Wieck-Schumann.
Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.
Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.