Bruckner, in memoriam Camil Marinescu
0Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al intituţiei în perioada 2012-2019. Camil Marinescu a murit, luni, la vârsta de 55 de ani, de COVID-19.
Intelectual autentic şi om de caracter, Camil Marinescu lasă posterităţii o operă muzicală foarte apreciată, alături de amintirea unei personalităţi complexe şi respectate. "Dirijor talentat, unul dintre ce mai remarcabili din generaţia sa, maestrul Camil Marinescu şi-a conturat şi o rarisimă vocaţie de pedagog, exersată în consacrate centre muzicale de pretutindeni. Pentru lumea muzicală, dispariţia sa este o pierdere pe care o vom resimţi încă mult timp“, declară Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu“.
Camil Marinescu, la mormântul compozitorului Anton Bruckner
Simfonia nr. 7 de Anton Bruckner (1824-1896), pe care o vom putea asculta joi pe canelele online ale instituţiei, a fost finalizată în 1883, fiind influenţată de moartea lui Wagner, idolul suprem al compozitorului. „În spatele partizanatelor fanatice şi adversităţilor ireconciliabile, a vastei dimensiuni private a muzicii şi a grandorii simfoniilor bruckneriene, se afla un singur motor: credinţa fermă, astăzi pierdută, că muzica e ceva important“, subliniază muzicologul Mihai Cojocaru, despre ultima creaţie dirijată de Camil Marinescu pe scena Ateneului Român.
Camil Marinescu a studiat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa de fagot. La dirijat a fost discipol al maeştrilor Constantin Bugeanu, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu şi Pierre Dervaux. A predat fagotul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi, timp de 10 ani, a deţinut postul de dirijor rezident la Opera Naţională din Bucureşti. Din 2003, pentru trei stagiuni, a fost dirijor permanent invitat al Berliner Sinfonie Orchester, Germania. Începând cu 2002, Camil Marinescu a fost rezident în Japonia, activitatea sa internaţională bucurându-se de succes în numeroase turnee în SUA, Canada, Franţa, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elveţia, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel. Dirijând atât repertoriul de teatru liric, cât şi repertoriul simfonic, a fost invitat să conducă Minneapolis Opera House din Minnesota (SUA), orchestra OSM din Montreal, Westdeutscher Rundfunk - Köln, Komische Oper din Berlin, Mitteldeutscher Rundfunk din Leipzig. Cu unele dintre aceste ansambluri a realizat înregistrări de referinţă: opere simfonice complete de George Enescu, lucrări de Janacek, Stravinski, Bruckner, Mozart, Schubert, Beethoven, Debussy, Richard Strauss şi Ravel. În Japonia a fost prezent pe scene din Tokio, Kyoto şi Osaka. Cu o mare diversitate în abordarea repertoriului - de la Gesualdo da Venosa la opere de Puccini şi Richard Strauss, la muzică simfonică contemporană şi muzică de film şi de jazz - dirijorul include în concertele sale muzica românescă, contribuind la cunoaşterea muzicii noastre pretutindeni în lume. Camil Marinescu a desfăşurat şi o activitate pedagogică susţinută, ce include cursuri de dirijat la Universitatea din Osaka şi cursuri de estetică şi filozofie a culturii la Universitatea din Kyoto. De asemenea, a conferenţiat pe teme de analiză muzicală şi interpretare la universităţi din Franţa, Spania, Portugalia, Germania şi SUA. În perioada 2012-2019, a fost dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu“.
Stagiune online
Orchestra Filarmonicii „George Enescu”
Joi, 30 iulie 2020, ora 19.00
Dirijor: Camil Marinescu
Program:
Anton Bruckner - Simfonia nr. 7 în mi major
Înregistrarea concertului din 22 martie 2019 poate fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site, pe pagina de Facebook şi pe canalul YouTube. Accesul pe aceste canale online va fi gratuit, în seara difuzării, pentru toţi iubitorii muzicii.