Artă românească la Palatul Tau şi la Muzeul Luvru în cadrul Sezonului România-Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sezonul România-Franţa a debutat în anul în care cele două state au celebrat, împreună cu Europa, Centenarul sfârşitului Primului Război Mondial, iar România a marcat Centenarul Marii Uniri. A fost şi este o ocazie pentru a celebra valorile comune şi de a întări dialogul complex dintre ţările noastre şi de a consolida parteneriatul strategic româno-francez.

Născut dintr-o voinţă politică comună a celor două state, manifestată la cel mai înalt nivel, Sezonul România-Franţa a debutat în noiembrie 2018 şi se va finaliza în iulie 2019, în acest an desfăşurându-se în paralel cu Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene.

Astfel, în etapa de închidere din Franţa a Sezonului, publicul va avea ocazia să fie martorul a două proiecte patrimoniale de importanţă majoră pentru promovarea istoriei şi culturii româneşti în Franţa: expoziţia „Maria a României. Regină şi artistă”, organizată la Palatul Tau din Reims şi expoziţia „Broderii de tradiţie bizantină din România. În jurul stindardului lui Ştefan cel Mare”, organizată la Muzeul Luvru din Paris.

Imagine indisponibilă

În perioada 15 aprilie 2019 – 28 iunie 2019, Palatul Tau din Reims va găzdui expoziţia „Maria a României. Regină şi artistă”, evenimentul fiind organizat de Muzeul Naţional de Istorie a României şi de Centrul Monumentelor Naţionale din Franţa, în colaborare cu Muzeul Naţional Peleş. Expoziţia marchează 100 de ani de la vizita Reginei Maria în locul istoric al încoronării regilor Franţei şi prezintă obiecte din colecţia reginei.

Mai mult, la invitaţia Muzeului Luvru, în perioada 17 aprilie 2019 – 29 iulie 2019, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă al României, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Mănăstirile Putna, Mânăstirea Suceviţa şi Mânăstirea Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, organizează expoziţia „Broderii de tradiţie bizantină din România. În jurul stindardului lui Ştefan cel Mare”. Evenimentul este unul de o însemnătate istorică, aceasta fiind prima expoziţie a României care va fi expusă la Muzeul Luvru. Operele vor fi expuse în spaţiul central al galeriei medievale a muzeului, aflându-se pe traseul turistic principal, alături de cele mai valoroase opere artistice ale umanităţii.

 Deschiderea Sezonului România – Franţa în ţara noastră va avea loc în 18 aprilie, organizatori fiind Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de coordonator, alături de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român, Ministerul Apărării Naţionale şi Secretariatul General al Guvernului.     

Program lansare Sezon în România:

bizantine arta sezon

18 aprilie 2019

Muzeul Naţional de Istorie a României: expoziţia „Dessine-moi la guerre. 1914 – 2014: desene din presă despre conflictele secolelor XX şi XXI”.
Muzeul Colecţiilor de Artă:expoziţia „Eli Lotar (1905-1969)”, organizată de Muzeul Naţional al Literaturii (MNLR).
Muzeul Naţional de Artă a României: colecţia de artă contemporană Société Générale reunite sub titlul „Specii de spaţii” şi expoziţia „Aceşti români care au făcut Franţa, aceşti francezi care au făcut România” (pe gardul MNAR)
SPOTLIGHT– Festivalul Internaţional al Luminii, în cadrul căruia Franţa este ţară invitată de onoare + prezenţa Şaretei culinare;
Concert Théo Lawrence şi The Hearts la Club Control.

19 aprilie 2019

Expoziţie „Roumanie-France – itinéraires culturels” la Academia Română ;
Expoziţia „Gherasim Luca – Erou – Limită”, Muzeul Naţional al Literaturii Române;
Expoziţie tineri artişti români şi francezi la BRD Scena9;
Muzeul Naţional de Artă Contemporană: expoziţia GNOMONICA. RAPHAËL ZARKA ÎN DIALOG CU CHRISTIAN HIDAKA şi expoziţia „Renault şi arta, o istorie vie”, o selecţie din colecţia de artă contemporană a companiei Renault.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite