Angajaţi ai ONB: Considerăm o ameninţare la dreptul constituţional la cultură declaraţia intenţiei de a închide Opera

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi angajaţi ai Operei Naţionale Bucureşti, sub numele Colectivul ONB, susţin că Vlad Alexandrescu nu a iniţiat niciun fel de reformă şi nicio tendinţă înnoitoare pentru instituţie în tot timpul mandatului său şi reclamă faptul că declaraţia intenţiei de a închide Opera este o o ameninţare la dreptul constituţional la cultură. În plus, aceştia îi cer să îşi menţină hotărârea de a-şi da demisia din funcţia de ministru al Culturii.

”Considerăm o ameninţare la dreptul constituţional la muncă, la dreptul constituţional la cultură şi la dreptul la manifestare civică, declaraţia intenţiei de a închide Opera Naţională Bucureşti”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook ”Adevărul De La Opera Naţională Bucureşti”.

Prin acesta, colectivul ONB îi cere lui Vlad Alexandrescu să îşi menţină hotărârea de a-şi da demisia din funcţia de ministru al Culturii.

”Singura sa acţiune înnoitoare asupra instituţiei noastre a fost schimbarea domnului George Călin cu maeştrii Tiberiu Soare şi Vlad Conta. Precizăm că domnul George Călin este un vechi colaborator al fostei echipe de conducere a lui Răzvan-Ioan Dincă, actualmente aflată în proces penal. Iar sub interimatul domnului George Călin s-au descoperit ilegalităţi constatate în Raportul Curţii de Conturi”, se mai arată pe pagina menţionată.

Colectivul ONB mai spune că revenirea la vechea conducere, prin repunerea în funcţie a lui George Călin, ”sub presiunea cuplului Cojocaru-Kobborg”, a însemnat, de fapt, ”revenirea la sistemul şi politica practicate de vechea echipă a lui Răzvan-Ioan Dincă, acum aflată în proces penal, precum şi de vechii miniştri ai culturii, Daniel Barbu sau Gigel Ştirbu, care au adus şi susţinut la conducere această echipă”.

”Considerăm nefondate gravele acuzaţii de xenofobie şi naţionalism aduse colectivului Operei Naţionale Bucureşti, artişti şi oameni de specialitate în meserii de scenă, care au urmat, printre altele, cursuri de perfecţionare la celebra Accademia alla Scala. Mai ales, după ce am declarat, prin comunicat oficial, că ne distanţăm ferm de strigătele considerate xenofobe şi care au aparţinut unei singure persoane, de gen masculin”, se mai arată în anunţ.

Angajaţii mai spun că protestele spontane nu sunt de natură sindicală, ”ci o manifestare de neputinţă şi dezaprobare faţă de renumirea la conducerea Operei Naţionale Bucureşti a lui George Călin”.

Prin acest mesaj, angajaţii se alătură punctului de vedere al lui Ion Caramitru, care îi reproşează lui Vlad Alexandrescu ”comportamentul discreţionar şi abuziv faţă de managerii unor instituţii de cultură, situaţia conflictuală, fără precedent, pe care a creat-o şi întreţinut-o la Opera Naţională din Bucureşti”.

”Cultura României are nevoie de un ministru care să înţeleagă problemele artiştilor, să nu-i acuze pe nedrept, să colaboreze cu ei, să nu se situeze contra lor, să nu cedeze presiunilor. Iar, pentru înfăptuirea unei reforme reale în Operă, situată pe baze legale, să apeleze la adevăraţii specialişti, practicanţi în domeniu”, se arată în finalul mesajului publicat sâmbătă.

Joi, protestatarii de la Opera Naţională Bucureşti au precizat, într-un comunicat de presă, că demisia lui Vlad Alexandrescu nu rezolvă problemele pe care instituţia le are, dar că gestul îi ”mâhneşte”, pentru că ministrul Culturii ”a făcut un lucru extraordinar de important şi corect” când i-a numit pe Vlad Conta şi Tiberiu Soare la conducerea ONB.

Vlad Alexandrescu a anunţat, vineri, pe pagina sa de Facebook, că nu îşi va depune demisia din funcţia de ministru al Culturii înainte de Paşte, în urma unui acord făcut cu prim-ministrul Dacian Cioloş. Ministrul Culturii şi-a anunţat demisia din funcţie, printr-un mesaj publicat, pe 27 aprilie, pe pagina sa de Facebook, în care apreciază că reforma pe care a început-o este periclitată de "forţe retrograde".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite