Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”: „Parsifal“ ne scoate dintr-un anumit provincialism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
E.S. Werner Hans Lauk, ambasadorul Republicii Federale Germania, şi dirijorul Christian Badea, la conferinţa de presă pentru proiectul "Parsifal"
E.S. Werner Hans Lauk, ambasadorul Republicii Federale Germania, şi dirijorul Christian Badea, la conferinţa de presă pentru proiectul "Parsifal"

Directorul Filarmonicii ”George Enescu”, Andrei Dimitriu, a declarat la o conferinţă de presă care a avut loc luni, la Bucureşti, că spectacolul ”Parsifal la Ateneu” scoate România dintr-un anumit provincialism. Concertul-spectacol Parsifal, dirijat de Christian Badea, va avea loc în zilele de 7 şi 8 octombrie 2016, la Ateneul Român, şi reprezintă deschiderea de gală a stagiunii de concerte a Filarmonicii «George Enescu».

Dirijorul Christian Badea împreună cu Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, realizează două spectacole unice cu  Actul I din opera Parsifal, de Richard Wagner. Apreciat drept cel mai important eveniment cultural-muzical al anului, concertul-spectacol Parsifal va avea loc în zilele de 7 şi 8 octombrie 2016, la Ateneul Român, şi reprezintă deschiderea de gală a stagiunii de concerte a Filarmonicii «George Enescu».

Sub bagheta maestrului Christian Badea se vor afla soliştii invitaţi Ştefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), consideraţi printre cei mai mari interpreţi wagnerieni din lume.

Cele două concerte-spectacol oferite de Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, în parteneriat cu Filarmonica «George Enescu» şi Institutul Cultural Român, sunt realizate datorită strânsei colaborări cu parteneri deosebiţi, care susţin şi finanţează în mod determinant acest proiect. O importanţă primordială o are colaborarea cu KMG International (Rompetrol) Azamat Zhangulov Senior VPPartener Principal al proiectului.

Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Ateneului Român. Abonaţii Filarmonicii „George Enescu“ au rezervate bilete până în data de 23 septembrie, la un preţ special de 100 de lei pentru un bilet. Ceilalţi iubitori de muzică pot cumpăra bilete la preţul de 150 lei.

image
”Acest proiect ne scoate dintr-un anumit provincialism şi cred că grandoarea unui astfel de spectacol se impune unui stat european”, a spus Andrei Dimitriu.

"Fără îndoială, deschiderea stagiunii 2016 - 2017 în octombrie va fi un eveniment de aristocratică ţinută, la nivelul marilor scene muzicale ale lumii.

Să ne aducem aminte de concertul cu Parsifal Actul III, un spectacol coplesitor, realizat anul trecut in aceeasi regie  si sub aceeasi bagheta: maestrul Chtistian Badea.

Soliştii wagnerieni consacraţi: Stefan Vinke, Eric Halfvarson, Petra Lang, Bela Perencz, alături de ansamblurile Filarmonicii sunt cea mai bună garanţie pentru un adevărat eveniment muzical european. Wagner, din păcate, nu este un compozitor suficient cântat în Romania. Pot fi multe explicaţii...

Ce fac Filarmonica George Enescu şi maestrul Badea este să familiarizeze publicul romanesc cu muzica de mare rafinament a compozitorului german", a subliniat Andrei Dimitriu.

Richard Wagner nu are, spune directorul filarmonicii, o tradiţie în România. ”Actul III din «Parsifal» a fost interpretat în 2015 după o sută de ani de când Enescu a făcut actul I”, a povestit Dimitriu. ”Stagiunea va fi una grandioasă şi este important să ieşim din cuminţenia care ne domină aici, în Balcani”, a adăugat directorul general al Filarmonicii George Enescu,citat de news.ro

badea christian
”Parsifal” este cea mai elevată şi cea mai dificilă operă a lui Wagner, a afirmat dirijorul Christian Badea. Acesta a fost şi motivul pentru care a ales să pună în scenă un astfel de spectacol. ”Dintre toţi compozitorii lumii, Filmarmonica «George Enescu» are cea mai mare afinitate pentru muzica lui Richard Wagner”, a spus Christian Badea.

Opera ”Parsifal” este, de regulă, prezentată în trei acte, având o durată totală de şase ore. Dirijorul explică faptul că cele trei acte sunt prezentate, la Festivalul de la Bayreuth, cu pauze lungi. El a amintit că ”Parsifal” a fost prezentată la o ediţie a Festivalului ”George Enescu”, însă cu luminile aprinse şi fără nicio întrerupere, ceea ce a făcut ca publicul să părăsească sala.

”În cariera mea de patruzeci de ani am învăţat două lucruri: nu te războieşti cu compozitorul şi nu te războieşti cu acustica, cu locul”, a mai explicat Christian Badea, care este de părere că Ateneul este un spaţiu perfect pentru muzica lui Wagner. ”Cel mai mult mă interesează că am găsit cei mai buni interpreţi”, a mai declarat Christian Badea, citat de news.ro.

Ştefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas) interpretează rolurile principale.

stephen vinke
”Ştefan Vinke este considerat poate cel mai adevărat tenor eroic wagnerian, Petra Lang este extraordinară, Eric Halfvarson, care are o carieră de peste 40 de ani, a cântat Wagner pe toate scenele importante din lume, şi un bariton ungur, care a fost o revelaţie anul trecut. Marius Boloş este nou. Este solist la Opera Naţională Bucureşti şi are un potenţial wagnerian foarte frumos”, a menţionat dirijorul.

Artistul spune că a mai lucrat cu artiştii aleşi să facă parte din distribuţie. ”Îmi sunt prieteni, îmi sunt colaboratori, îi cunosc de multă vreme. Am totală încredere şi sunt cei mai potriviţi pentru aceste roluri”, a declarat Christian Badea pentru News.ro.

”Sper ca acest proiect de prezentare a actelor să se încheie cu un spectacol de 6 ore”, a mai afirmat dirijorul. Christian Badea a explicat în conferinţa de presă dedicată ”Parsifal la Ateneu” că, în ultimii zece ani, în România, observă o decădere constantă spre mediocritate a concertelor.

Prin acest proiect, dirijorul speră ca miturile lui Wagner să atragă elevii şi studenţii. ”Miturile medievale wagneriene au fost preluate în filme şi seriale, precum «Stăpânul inelelor», «Urzeala tronurilor». Când ei vor auzi muzica celui care a inventat simbolurile vor fi copleşiţi”, a mai afirmat dirijorul.

Pe afişul ”Parsifal la Ateneu” apare chipul unei copile pe care dirijorul a întâlnit-o la şcoala de balet ”Floria Capsali”. 

afis parsifal
”Are nişte ochi extraordinari. M-am gândit: de ce Mântuitorul trebuie să fie bărbat, adult? Poate fi o fată. Această fată este orfană, la fel ca Parsifal, iar el este ales să salveze lumea. Dacă vreau să spun ceva, transmit prin faţa unei fete, Natalia, care va fi prezentă şi în spectacol”. potrivit news.ro.

Pe 5 octombrie, de la ora 19.00, va avea loc repetiţia generală a spectacolului ”Parsifal la Ateneu”, care este dedicată tinerilor.

Biletele pentru reprezentaţiile din 7 şi 8 octombriepot fi cumpărate de la casa de bilete a Ateneului Român la preţul de 150 de lei. Abonaţii Filarmonicii ”George Enescu” au rezervate bilete până pe 23 septembrie, la preţul de 100 de lei.

Christian Badea: „Cultura nu este o pomană!”

„România are o tradiţie culturală excepţională, care însă a fost uitată şi neglijată. În perioada 1922 – 1942, de exemplu, la Bucureşti veneau în mod regulat, în stagiunea Filarmonicii, cei mai mari artişti ai lumii.

Nu era vreun eveniment special sau vreun festival, ci modul normal în care muzicienii români colaborau regulat, în timpul anului, cu nume de legendă. Totul, în faţa unui public avizat şi pasionat, cu o contribuţie imediată, constructivă şi de lungă durată la educaţia multor generaţii de tineri muzicieni români.

În ziua de azi nu sunt înţelese avantajele unei experienţe culturale bogate, de înalt nivel, şi ale unei educaţii pe măsură. Suntem obsedaţi de „branding”, de evenimente sclipitoare şi de scurtă durată, cu o foarte mică semnificaţie socială. Este o abordare neconstructivă, care a creat în timp o decădere clară a nivelului calitativ al fenomenului cultural în România.

Cultura trebuie să se bazeze pe tradiţia de excelenţă care a existat în România şi să devină parte integrantă a societăţii - nu un fenomen de consum sau un „trend”.

Cu o susţinere financiară relativ mică faţă de alte sectoare ale economiei, cultura poate aduce importante dividende economice, sociale şi de educaţie, fapt dovedit în multe ţări. Cultura nu este o pomană!”, a declarat diijorul Christian Badea.

E.S. Werner Hans Lauk, ambasadorul Republicii Federale Germania, este preşedintele de onoare al Richard Wagner Society Romania

Proiectul Parsifal la Ateneul Român a fost iniţiat în luna mai 2015, atunci când Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, în parteneriat cu Filarmonica «George Enescu», a prezentat două spectacole cu Actul III din opera lui Richard Wagner. Cele două spectacole s-au bucurat de un succes uriaş, ceea ce a determinat continuarea proiectului.

Cu ocazia concertelor din 7 si 8 octombrie va fi lansată Societatea Richard Wagner Society România - o platformă de dialog cultural şi forum de informare şi întâlnire a iubitorilor muzicii lui Wagner, o invitaţie pentru cei pasionaţi de muzica lui Wagner din ţară şi din străinătate de a participa la evenimentele din Bucureşti.

Preşedinte de onoare al Societăţii Wagner România este E.S. domnul ambasador al Republicii Federale Germania, Werner Hans Lauk.

Pentru crearea unei tradiţii wagneriene

Realizarea celor două spectacole va contribui la familiarizarea muzicienilor români, membri ai Orchestrei şi Corului Filarmonicii «George Enescu», cu cea mai elevată creaţie a lui Wagner şi reprezintă o oportunitate de perfecţionare la un nivel artistic de excelenţă.

Soliştii wagnerieni de reputaţie mondială - Stefan Vinke, Petra Lang, Eric Halfvarson şi Bela Perencz - care participă la concertele-eveniment cu Parsifal de Richard Wagner la Ateneul Român, din 7 şi 8 octombrie 2016, vor susţine o serie de masterclass pentru artiştii români interesaţi de repertoriul wagnerian.

Cursurile, care vor fi puncte de plecare pentru a stabili o tradiţie şi o şcoală a interpretării wagneriene în România, sunt oferite gratuit de Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică şi se vor desfăşura în ziua de 6 octombrie.

christian badea

Repetiţia generală, dedicată generaţiei tinere

Una din particularităţile proiectului Parsifal la Ateneu este faptul că repetiţia generală a spectacolelor-eveniment cu actul I din «Parsifal» (5 octombrie la ora 19, Ateneul Român) va fi dedicată generaţiei tinere de elevi şi studenţi.

„Tinerii, deşi sunt obişnuiţi să aculte pe ​mobil​ piese ​muzicale ​care durează între trei şi patru minute, sunt​, paradoxal, deja familiarizaţi ​cu lumea legendelor si a miturilor lui ​Wagner ​prin experienţele pe care le-au avut cu filme şi seriale precum Lord of The Rings​, ​Game of Thrones​ sau Star Wars​​ – cu subiecte similare operelor wagneriene.

Muzica lui Wagner este infinit superioară coloanelor sonore ale acestor filme şi, împreună cu elementele vizuale, de teatru, ale spectacolului Parsifal, le va crea o experienţă copleşitoare, live, pe care nu o vor uita”, mai spune Christian Badea.

Artiştii din distribuţia spectacolelor-eveniment Parsifal Actul I de Richard Wagner

«Parsifal» creează un cadru excepţional de strânsă colaborare colegială între cei mai importanţi artişti internaţionali ai repertoriului wagnerian şi muzicienii români, în primul rând membrii Orchestrei şi ai Corului Filarmonicii «George Enescu», dar şi cântăreţii solişti români participanţi la spectacole. 

Pe scena Ateneului Român se vor afla:

ORCHESTRA ŞI CORUL FILARMONICII “GEORGE ENESCU”

Dirijor – CHRISTIAN BADEA

Solişti

STEFAN VINKE – Parsifal

ERIC HALFVARSON – Gurnemanz

PETRA LANG – Kundry

BELA PERENCZ – Amfortas

MARIUS BOLOS – Titurel

IONUT POPESCU – Primul Cavaler

IUSTINIAN ZETEA – Al doilea Cavaler

IULIA ARTAMANOV – Primul Scutier

SIDONIA NICA – Al doilea Scutier

LIVIU INDRICAU – Al treilea Scutier

ADRIAN DUMITRU  - Al patrulea Scutier

SIDONIA NICA – O voce din cer

Dirijorul Corului – ION IOSIF PRUNNER

Corul de copii Radio – dirijorul corului – VOICU POPESCU

Elevi şi eleve de la Liceul de coregrafie «Floria Capsali» şi de la şcoala «ArtMusic»

Concept regizoral şi realizare scenică: CHRISTIAN BADEA

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite