Actorul Mihai Constantin, despre filmul „De ce eu?”: „Sper ca românii să vadă povestea asta teribil de tristă şi de dură”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Constantin a jucat rolul procurorului Codrea în "De ce eu?"    FOTO: Florin Ghioca / Berlin
Mihai Constantin a jucat rolul procurorului Codrea în "De ce eu?"    FOTO: Florin Ghioca / Berlin

Actorul Mihai Constantin, care joacă rolul şefului procurorului Cristian Panait în filmul „De ce eu?” al lui Tudor Giurgiu, a dezvăluit pentru Adevărul cum este rolul de „lichea amabilă”, de torţionar al subalternului.

Cât ştiai din „cazul Panait” înainte de a citi scenariul filmului „De ce eu?”?

Am citit şi eu întâmplător la vremea respectivă despre acest caz teribil, dar în momentul în care Tudor mi-a propus să interpretez un rol în film m-am interesat mai serios. Bineînţeles, am citit scenariul, iar ce este mai interesant este că am văzut nişte înregistrări originale. Scena în care Panait se duce la procurorul Lele, la Oradea, la percheziţie... Aia e o scenă autentică şi e cutremurător să vezi, să cunoşti personajele adevărate. E uluitor! Din cauza asta am avut în permanenţă o emoţie de fiecare dată când am intrat în locuri pe unde au mai fost şi unele dintre personajele reale. De exemplu, când am filmat în locul unde s-a sinucis, a fost o zi înfiorătoare. Parcă se simţea ceva în atmosferă. Am filmat în faţa casei, iar restul au filmat şi în apartament, pe terasa de unde s-a aruncat. Au fost nişte momente pe care eu în cariera mea nu le-am mai întânit. Extrem de emoţionant şi din păcate extrem de adevărat.

Personajul tău este un personaj care a existat în realitate şi care este în continuare...

Nu l-am cunoscut. Am înţeles că marea majoritate nu prea vor să discute sau să dea interviuri, însă în mod cert nu vor să discute concret. Adică aburesc subiectul. Discută, dar nu spun nimic. Este o practică foarte cunoscută în lumea asta.

Cum este personajul Codrea, şeful direct al lui Cristian?

Este un tip aparent blând, e ca un tată. Are sentimente paterne faţă de victima lui. De altfel şi la sfârşitul filmului se duce la mătuşa lui şi o întreabă ce mai face, cum o mai duce cu sănătatea, dacă e bine. Iar el îi dă ultima lovitură. Panait se hotăreşte să se sinucidă după discuţia pe care o are cu şeful lui direct, Codrea, în momentul în care află că absolut nimic din viaţa lui particulară (şi nu numai) nu este o noutate pentru autoritate: era filmat absolut peste tot, în casă, în baie, pe stradă, în pat cu iubita. E înfiorător!

mihai constantin

Cum este rolul de lichea amabilă?

Mi se pare că din punct de vedere al actorului este un lucru foarte ofertant. Este bine să joci un personaj de genul ăsta, care te împunge cu zâmbetul pe buze. E mai interesant decât unul său şi fioros, la care te aştepţi să reacţioneze aşa.

Ce ţi-a spus Tudor Giurgiu despre acest personaj?

Am discutat despre el, bineînţeles. Tudor s-a documentat câţiva ani. Am încercat să facem în aşa fel încât să ajungem la un punct comun. Lucrul care m-a deranjat cel mai tare este că personajul real era un fumător înfocat. Eu nu fumez de foarte mult timp şi asta m-a deranjat, pentru că la fiecare cadru trebuia să am o ţigare în mână. Am încercat nişte ţigări care aparent nu sunt aşa de toxice, cred că erau medicinale, dar sunt de trei ori mai scârboase decât celelalte. Partea bună a acestui lucru este că am căpătat o anume gâjâială tabacică specifică.

Cum ţi se pare că a fost primit filmul la Berlinale?

Cu real interes. Sălile au fost pline. Dar la nemţi nu se fură cât se fură la noi, nu ştiu cât pot să înţeleagă din toată povestea asta. E adevărat că e un lucru interesant, pe mine m-a captivat. Dar abia aştept să văd cum o să-l primească publicul de la noi.

tudor giurgiu mihai ctin si emilian oprea - foto florin ghioca / berlin

Tudor Giurgiu, Mihai Constantin şi Emilian Oprea la Berlinale   FOTO: Florin Ghioca / Berlin

Este o perioadă în care se întâmplă o „campanie de promovare” inedită din partea DNA-ului...

Da, este un moment extraordinar din punct de vedere al conjuncturii. Tocmai din acest motiv sper ca publicul din România să aibă interes şi să vină să vadă povestea asta teribil de tristă şi de dură. Mai ales tinerii, ei trebuie să ştie ce s-a întâmplat, ca să nu mai facă posibile asemenea crime împotriva unor oameni care nu vor decât să îşi facă datoria.


Crezi că perioada asta despre care vorbim va aduce nişte schimbări?

Cum am sperat în 1990 că o să se întâmple ceva şi uite că acum discutăm liber, sper în continuare pentru copiii mei să trăiască într-o lume în care asemenea practici, care sunt folosite în filmul ăsta, să nu mai existe: şantaj, linşaj, crimă. Sper să se întâmple asta pentru copiii mei, ai noştri.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite