Victoria Vassilenko din Bulgaria a câştigat Concursului Enescu 2016 la Secţiunea Pian, într-o finală în care a interpretat Brahms

Victoria Vassilenko din
Bulgaria a câştigat Concursului Enescu 2016 la
Secţiunea Pian, într-o finală în care a interpretat Brahms

Victoria Vassilenko din Bulgaria a câştigat Concursul Enescu 2016, Secţiunea Pian, după o Finală în care a interpretat Concertul Nr 1. Op. 15 în re minor de Brahms, duminică, 25 septembrie, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Takuma Ishii din Japonia, iar locul al treilea i-a revenit lui Danor Quinteros din Chile. Finala de Pian a încheiat această ediţie a Concursului.

BAROMETRU Românii întorc spatele la cultură. 2015: preferinţe, practici şi tendinţe  FOTO

BAROMETRU Românii întorc spatele la cultură. 2015: preferinţe, practici şi tendinţe  FOTO

80% din populaţie nu a fost niciodată la cinematograf în ultimul an, iar consumul de muzică clasică a crescut cu 7% în 2015 comparativ cu 2010, arată datele unui Barometru de Consum Cultural din 2015. Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală lansează, luni, „Barometrul de Consum Cultural 2015. Preferinţe, practici şi tendinţe", cel mai important şi mai amplu studiu de consum cultural din România.

Arte
Articol publicitar

3 filme despre Jurnalism. Text de George Mihalcea

3 filme despre Jurnalism. Text de George Mihalcea

Spotlight (2015), filmul recompensat anul acesta cu Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj a readus cumva la viaţă un gen cinematografic abandonat o vreme, filmul cu şi despre ziarişti. Dincolo de clişeele inevitabile ale genului, am simţit puţină nostalgie uitându-mă la Spotlight-ul regizat de Tom McCarthy. Povestea filmului are la bază investigaţiile reporterilor de la publicaţia americană Boston Globe din 2003.

Violonista Gyehee Kim din Coreea de Sud a câştigat Concursul Enescu 2016 la Secţiunea Vioară, după ce a interpretat Ceaikovski în finală

Violonista
Gyehee Kim din Coreea de Sud a câştigat Concursul Enescu 2016 la Secţiunea Vioară,
după ce a interpretat Ceaikovski în finală

Violonista Gyehee Kim din Coreea de Sud câştigă Concursul Enescu 2016, Secţiunea Vioară, după o Finală în care a interpretat Concertul pentru vioară în Re Major op.35 de Ceaikovski. Finala a avut loc luni, 19 septembrie, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat cel mai tânăr concurent înscris la Secţiunea Vioară, Donghyun Kim (Coreea de Sud), iar pe locul al treilea Erzhan Kulibaev (Kazahstan).

După prima ediţie derulată, în 1958, în cadrul Festivalului „George Enescu”, beneficiind de un impact şi un nivel internaţional cu totul aparte, Concursul „Enescu” a cunoscut o evoluţie spectaculoasă, cu jurii în care se regăseau personalităţi adesea „de legendă” şi laureaţi care, în mare parte, au devenit, la rândul lor, celebrităţi mondiale, câştigători ai secţiunilor pian, vioară, canto.

Într-o încleştare dramatică, cei şase candidaţi rămaşi în competiţie au evoluat pe aceeaşi scenă a minunatului Ateneu, Filarmonica George Enescu şi Universitatea Naţională de Muzică numărându-se printre sprijinitorii acestui eveniment major. Repertoriul recomandat a impus alte stiluri, care au marcat artele spre sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui de-al XX-lea.

acum 7 zile · comentarii (1)

Programat în al XV-lea an consecutiv, graţie iniţiativei şi eforturilor directorului general al Filarmonicii de Stat, prof. Ioan Bojin, Sibiu Opera Festival a inclus şi în acest an Concursul Internaţional de Canto „Vox Artis”, ajuns la ediţia a VIII-a, o competiţie desfăşurată în colaborare cu ArtCor Artists Agency din Viena, al cărei director artistic este prof. dr. docent Theodore Coresi.

acum 10 zile · comentarii (0)

Afluxul candidaţilor spre această binecunoscută competiţie, care de la înfiinţarea ei în 1958 a avut un destin atât de straniu, a înregistrat la această ediţie un mare număr de violonişti – se pare că acest lucru s-a petrecut întocmai şi la celelalte discipline – încât s-a simţit nevoia unei trieri prealabile, cu toate că până la începerea competiţiei lotul se mai „cerne” de la sine.

acum 11 zile · comentarii (3)

Filmul lui Cristi Puiu nu putea fi mai scurt. Povestea parastasului nu ar fi funcţionat. Sieranevada este filmul despre spaţiul nostru concentraţionar, prizonieri ai acestui spaţiu interior, despre cum nu avem loc unii de alţii. Spaţiul strâmt înţesat cu lucruri, pentru că noi ştim să trăim doar în spaţii mici, pentru că avem o teribilă angoasă faţă de libertate. Pentru că ne ţinem cu dinţii.

acum 15 zile · comentarii (5)

De la câştigarea importantului concurs „Lovro von Matačić” de la Zagreb în 2015, a competiţiei „Jeunesses Musicales” în 2010, tânărul şef de orchestră Gabriel Bebeşelea se află într-o puternică afirmare internaţională, cu concerte la Londra (Philharmonic Chamber Orchestra), Kiev, Kassel, Zagreb, Almaty etc., alături de prezenţele la Bucureşti şi în toată ţara.

acum 18 zile · comentarii (1)

DRAMEDIE În cel mai nou film al său, care l-a costat patru ani, Cristi Puiu combină mecanismul buñuelian, amintiri din „viaţa-i“, radiografia socială, dialoguri de-o naturaleţe rară, precum şi influenţele rohmeriene şi eustachiene, rezultând aproape o capodoperă, în orice caz un film mare. Cel mai recent film al celebrului regizor Cristi Puiu, „Sieranevada“, are de vineri premiera în Bucureşti şi în alte 30 de oraşe.

acum 18 zile · comentarii (0)
Postari Recente