Viteza de atac a gripei noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Speriaţi de posibilitatea îmbolnăvirii cu noua gripă, românii au luat cu asalt cabinetele medicale
Speriaţi de posibilitatea îmbolnăvirii cu noua gripă, românii au luat cu asalt cabinetele medicale

„Adevărul“ arată cum au evoluat îmbolnăvirile cauzate de virusul A(H1N1) de la un caz pe zi, în septembrie, la 54 pe zi în ianuarie. Specialiştii spun că recordul de nouă decese înregistrat ieri nu iese din estimările lor. Numărul morţilor putea fi mai mic dacă vaccinarea începea mai repede.

Timişoara: Pandemia „porcină" a cucerit întreaga regiune de Vest în anul 2009

O femeie a murit la Timişoara din cauza unor complicaţii produse de virusul AH1N1

Arădenii se pot testa singuri dacă au sau nu gripă porcină

Nouă persoane au murit în ultimele 24 de ore din cauza gripei A(H1N1), ceea ce constituie un record de decese al acestei pandemii. Alte 120 de persoane s-au îmbolnăvit.

Mai citeste:
Streinu Cercel: Ianuarie, punctul culminant al infecţiilor cu gripă nouă

Reşiţa: Gripa nouă bagă frica în locuitorii din cartierul Lend 

Buzău: Şefii judeţului, marii absenţi ai centrelor de vaccinare anti-porcină

Hunedoara: Al doilea deces cauzat de gripa porcină: un bărbat din Petroşani, de 51 de ani

De şapte ori mai multe cereri de vaccinare în ultimele două zile la Arad

Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii declară că ultima zi nu constituie un vârf al cazurilor: „Cifrele sunt în conformitate cu estimările specialiştilor făcute pe trendul ascendent pe care ne aflăm", spune secretarul de stat Adrian Streinu‑Cercel.

Potrivit secretarului de stat Streinu-Cercel, cele 82 de decese cauzate de gripă până ieri în România sunt infinit mai puţine decât puteau fi: „Estimările negative arătau că la această oră puteam avea între 3.300 şi 6.000 de morţi, iar cele mai pesimiste indicau chiar şi peste 20.000 de decese.

Dacă începeam să ne vaccinăm încă din decembrie aşa cum o facem acum, nu mai discutam de atâţia morţi, ci doar de 20, maximum 30".

Teste care „depistează" virusul A(H1N1)

Mai multe farmacii din vestul ţării au pus în vânzare teste de depistare a infecţiei cu virusul A(H1N1). În Arad, testul produs de o companie farmaceutică italiană este disponibil la preţul de 49 de lei. Testul „Screen Flu" se găseşte şi într‑o farmacie din Timişoara.

Reprezentanţii farmaciei spun că depistează pe loc virusul gripal de tip A şi B, dar şi virusul A(H1N1). „Pachetul conţine un beţişor, o soluţie şi o plăcuţă. Beţişorul trebuie introdus în nas, după care trebuie băgat în soluţia din pachet. Câţiva stropi se pun pe plăcuţa pe care vor apărea două linii în cazul în care rezultatul este pozitiv", explică farmacista Adelina Jivănescu.

Pe de altă parte, reprezentanţii Institutului Cantacuzino susţin că astfel de teste nu sunt sigure. „Aceste teste nu sunt indicate, ele nu pot diagnostica cu exactitate boala. Este posibil ca o persoană bolnavă să-şi facă acest test şi să-i iasă negativ. Nu se duce la doctor cu gândul că are doar o răceală şi moare. Cine răspunde?", spune Viorel Alexandrescu, directorul Institutului Cantacuzino. ; Claudia Adjudeanu, Olivia Tulbure

Centre de vaccinare împotriva gripei noi

Spitalele de boli infecţioase din ţară vor deschide centre de vaccinare antipandemică. Aceste centre se adresează în special persoanelor neasigurate sau care nu au medic de familie. Autorităţile recomandă vaccinarea ca fiind cel mai eficient mijloc de prevenire a infectării.

" Cifrele sunt în conformitate cu estimările specialiştilor făcute pe trendul ascendent pe care ne aflăm."

Adrian Streinu-Cercel
secretar de stat

" Testele din farmacii nu sunt indicate, ele nu pot diagnostica cu exactitate boala.  "
Viorel Alexandrescu
director Institutul
Cantacuzino

Rata de îmbolnăvire pe ultimele luni

„Adevărul" a calculat media îmbolnăvirilor pe ultimele luni şi a ajuns la concluzia că ele au crescut de la aproximativ un caz pe zi în septembrie la 54 pe zi în ianuarie.

Între cele două niveluri am avut un vârf în luna noiembrie, cu o medie de 90 de cazuri pe zi, unde în toată luna s-au înregistrat 2.704 de noi cazuri. Un alt vârf mai mic a fost în decembrie, cu 78 de cazuri. Luna ianuarie se află însă abia la început şi se aşteaptă ca ea să-şi păstreze trendul ascendent până la începutul lui februarie.

No title

Potrivit prof. Streinu - Cercel, acum ne aflăm pe valul al doilea al gripei. Primul a fost în vara - toamna anului trecut şi a trecut relativ uşor, cu 100 de cazuri şi un singur deces. Cel de-al doilea se va încheia la sfârşitul lunii martie 2010.

Al treilea val este estimat să apară între lunile aprilie şi octombrie ale acestui an, iar al patrulea poate să înceapă prin noiembrie 2010 şi să se sfârşească în aprilie 2011. Ministerul Sănătăţii recomandă în continuare vaccinarea ca singura metodă de protecţie pe parcursul întregii pandemii. 

Primul român care s-a asigurat pentru virusul A(H1N1)

Robert Muşat şi-a făcut asigurare de frica gripei

No title

Ultima găselniţă a firmei de asigurări Euroins este poliţa pentru gripa porcină, lansată pe piaţă în urmă cu două zile, ca supliment la asigurarea pentru accidente. Bucureşteanul Robert Muşat a plătit 80 de euro pentru „poliţa de asigurare A(H1N1)".

Persoanele care se îmbolnăvesc de gripă nouă îşi pot asigura cheltuielile de spitalizare, precum şi cele de covalescenţă prin poliţa lansată de firma Euroins. De asemenea, în cazul decesului, firma oferă 5.000 de euro, conform contractului. Toate acestea sunt valabile dacă semnaţi contractul de asigurare pentru accidente, în valoare de 50 de euro, şi cumpăraţi suplimentul pentru virusul A(H1N1), valoarea minimă a acestuia fiind de 30 de euro pe an.

Robert Muşat a fost primul român care a semnat acest contract. Bucureşteanul, în vârstă de 26 de ani, lucrează la o firmă de telefonie mobilă, iar ieri, la prima oră, s-a prezentat la sediul firmei Euroins pentru a achiziţiona această asigurare.

„Lucrez într-o companie alături de foarte mulţi oameni, aproape 300 de persoane pe etaj. Sistemul de ventilaţie a clădirii este centralizat, iar acest lucru cred că reprezintă un risc foarte mare pentru sănătatea mea. Dacă ia cineva virusul, sigur ajunge şi la mine", a explicat Robert.

El a avut o prietenă care a contractat acest virus şi s-a panicat atunci când a aflat de situaţia ei. „Mihaela a luat virusul, iar când toate cunoştinţele au aflat de boala ei a urmat o întreagă poveste. Prietenii, familia, colegii de birou, toţi s-au speriat şi s‑au dus să facă analizele sau chiar vaccinul împotriva gripei", a spus Robert. Tânărul a preferat însă să se asigure.

„Nu vreau să-mi fac vaccinul deoarece mi-e frică de efectele secundare, dar cu asigurarea n-am decât de câştigat. O poliţă de asigurare nu are niciun efect negativ şi eu cred că e varianta cea mai bună", a adăugat Robert.

Contract valabil după şapte zile

Perioada minimă pentru care poţi să închei asigurarea A(H1N1) este de trei luni, dar Robert a semnat pentru şase. „Din câte am citit, efectele pot să apară şi după trei-patru luni", explică Robert.

Contractul este însă valabil după şapte zile de la semnarea acestuia. „Vrem să fim siguri că persoana nu este deja bolnavă atunci când vine la noi", a explicat Cristi Dăscălescu, marketing manager la Euroins.

Astfel, dacă tânărul se va îmbolnăvi, acesta va primi de la firma asiguratoare 20 de euro pentru fiecare zi petrecută la spital, perioada maximă fiind de 45 de zile. Pentru fiecare zi de convalescenţă, tânărul primeşte 15 euro, iar dacă el va muri, poliţa îi asigură 5.000 de euro din care se scad cheltuielile de spitalizare, respectiv convalescenţa.

„Compania mai are un pachet, cu prima de asigurare de 55 de euro. În acest caz, spitalizarea este plătită cu 40 de euro zilnic, convalescenţa cu 30, iar decesul cu 10.000 de euro. De asemenea, poliţa se poate plăti şi în patru rate", a adăugat Cristi Dăscălescu.

82 de persoane au încheiat o astfel de poliţă de asigurare împotriva gripei noi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite