ESA va trimite o gheară uriaşă pe orbită pentru a curăţa gunoiul spaţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, aproximativ 2.800 de sateliţi activi orbitează în jurul Pământului. Sunt mulţi, dar nu în comparaţie cu cantitatea de obiecte defecte /dezafectate - cunoscute şi sub denumirea de gunoi spaţial - care înconjoară tot globul.

Potrivit CNET, oamenii de ştiinţă estimează că aproape 3.000 de sateliţi dezafectaţi orbitează planeta noastră, fără să numărăm cele 900.000 de bucăţi / resturi cu o lungime mai mică de 10 centimetri care ar putea fi un pericol pentru echipamentele în funcţiune, cât şi pentru oameni.

Oamenii de ştiinţă şi inginerii se străduiesc să rezolve problema, iar Agenţia Spaţială Europeană (ESA) se află în primele etape ale executării uneia dintre aceste soluţii: o gheară spaţială ar putea prinde sateliţi defecţi şi i-ar orienta înapoi în atmosfera Pământului, unde ar arde, iar resturile ar cădea în ocean.

Planul a fost conceput iniţial în 2019, dar acum ESA semnează oficial un contract cu startup-ul elveţian ClearSpace pentru a construi şi lansa prima sa misiune de eliminare a resturilor, numită ClearSpace-1.

Prima ţintă a ghearei este un VESPA (Vega Secondary Payload Adapter) care orbitează Pământul de când a ajutat la lansarea unei rachete ESA Vega în 2013. VESPA cântăreşte 112 kg şi, potrivit ESA, are dimensiuni apropiate de ale unui satelit mic.

ClearSpace-1 capturând VESPA FOTO ESA

ClearSpace-1 capturând VESPA FOTO ESA

   

ESA contribuie cu 86 de milioane de euro la costul misiunii. Se aşteaptă ca ClearSpace să achite diferenţa, în timp ce încearcă să facă o afacere pe termen lung din eliminarea gunoiului spaţial.
ClearSpace speră să lanseze prima sa misiune în 2025.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite