Samsung Galaxy Fold 4G - Winner – smartphone pentru vizionari [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Samsung Galaxy Fold. FOTO Adrian Pogîngeanu
Samsung Galaxy Fold. FOTO Adrian Pogîngeanu

Samsung Galaxy Fold, a fost probabil cel mai aşteptat smartphone în 2019 şi în mod clar cel care a suscitat cel mai mare interes din partea publicului.

Sigur că retragerea lui la puţină vreme după prima lansare a contribuit la această aură de ”neatins”. Şi preţul de circa 2000 de euro, 9500 de lei în România, pentru varianta 4G.

Oricum, în ianuarie 2020 a ajuns la noi în redacţie. Poate că nu l-am primit cu entuziasmul meritat pentru că-l mai văzusem la IFA Berlin şi la lansarea oficială din România, cu toate astea l-am savurat ca pe o raritate. Până am scris eu acest review s-a lansat şi Samsung Galaxy Z Flip, pe 11 februarie. 

Specificaţii Galaxy Fold 4G, modelul testat e SM-F900F (Global):  Snapdragon 855 (7nm), placă grafică Adreno 640, 12GB de memorie RAM, 512 GB spaţiu de stocare şi Android 9. Ecranul mare e Dynamic AMOLED cu rezoluţie 1536 x 2152 p (densitate 362 ppi) de 7.3 inci, cu standard HDR10+. Ecranul exterior e un Super AMOLED de 4.6 inci, cu rezoluţie 720 x 1680 pixels (21:9). 

Dimensiuni:

  • deschis 160.9 x 117.9 x 6.9 mm
  • pliat 160.9 x 62.9 x 15.5 mm
  • greutate 263 g

Galaxy Fold sau Winner cum l-au numit cei de la Samsung e un smartphone complet atipic. Multe din obiceiurile de folosire ale unui smartphone clasic sunt date peste cap de acest model. Evident, primul dintre ele e ecranul flexibil şi mărimea pe care o furnizează când e deschis. Un scurt video de preazentare al dispozitivului Galaxy Fold.

Apropo de ecran flexibil, ştiţi că Samsung a prezentat primele ecrane flexibile în ianuarie 2013, la CES? Da, acum mai bine de 7 ani, Samsung a prezentat YOUM Flexible. Nu seamănă exact cu ce avem noi azi, dar nici nu diferă fundamental.

Când a fost retras pentru problema cu folia de pe ecran, articulaţia (balamaua) a fost şi ea modificată, întărită, securizată etc. Totuşi, din punct de vedere estetic, când e pliat, Fold arată foarte gros. Evident sunt două ecrane unul peste altul, dacă te uiţi cu atenţie o să vezi şi că nu sunt paralele, nu se lipesc perfect. Contează asta, e un defect? Habar n-am, eu spun doar ce am observat.


Mă întorc la ecran şi la senzaţia pe care o experimentezi când îl deschizi şi începi să consumi conţinut pe ecranul de 7.3 inci. Tot ce ştii, modul de utilizare cu care eşti obişnuit e schimbat radical. Conţinutul e mare şi mai viu, mai frumos. Navigarea prin meniurile telefonului, prin aplicaţii, în special pe reţele sociale şi în gaming e o experienţă unică, excelentă. Nu sunt un mare fan al opţiunii de ”Story” pe Instagram şi am văzut că unii utilizatori de Fold se plâng de asta. Pe Galaxy Fold, pentru că are o formă atipică, unele poze şi unele ”Story” nu se văd întregi. Sincer, pe mine nu mă deranjează asta şi Instagram mi se pare una dintre aplicaţiile care e foarte avantajată de ecranul de 7.3 inci. Videoclipurile din Youtube, filmele, jocurile, pentru toate un ecran mai mare e un câştig.

Samsung Galaxy Fold FOTO Adrian Pogîngeanu

Iată în video cum decurge interacţiunea cu Galaxy Fold, captură de ecran.

Mă uitam în metrou la un video pe ecranul deschis, am coborât şi am trecut pe ecranul mic, exterior. Sigur că nu e aceeaşi senzţie, dar îţi faci treaba şi poţi să vezi şi ce e în jur. 

Samsung Galaxy Fold FOTO Adrian Pogîngeanu

Camerele, partea de foto video, n-am folosit-o decât foarte puţin, prin redacţie, mai mult în joacă. Timpul scurt nu mi-a permis să fac testele obişnuite. 

Samsung Galaxy Fold FOTO Adrian Pogîngeanu

Specificaţii, pe spate avem un sistem format din trei camere:

  • wide de 12 MP cu f1.5
  • tele de 12 MP f2.4 
  • ultra-wide de 16 MP f2.2. 
Samsung Galaxy Fold FOTO Adrian Pogîngeanu

Camera duală de selfie are 10 MP cu f2.2 şi 8 MP cu f1.9.

M-am jucat mult pe Samsung Galaxy Fold, la ce e bun un ecran mare dacă nu pentru jocuri! Vezi în continuare o partidă, aproape întreagă de Call of Duty (Simple Mode), înregistrată pe ecranul de la Fold. 

Şi o cursă din Asphalt 9. 

Aproape tot ce am scris până acum e despre părţile bune ale lui Fold. La care se adaugă:

- sunetul e excelent, Fold are două difuzoare care fac o treabă grozavă, plus Dolby Atmos

- în pachet ai şi o pereche de căşti Galaxy Buds, care se aud super şi o husă de protecţie

- vine cu Snapdragon 855, poate ţi se pare puţin, dar Galaxy Fold e singurul smartphone Samsung care vine cu acest procesor în România (EMEA);  ar mai fi Samsung A90 5G,  dar n-a ajuns deocamdată aici.

Samsung Galaxy Fold Galaxy Buds husa de protecţie FOTO Adrian Pogîngeanu

Iată şi ce nu mi-a plăcut:

- nu poate fi deschis cu o singură mână

Samsung Galaxy Fold  senzor amprenta FOTO Adrian Pogîngeanu

- senzorul de amprentă nu funcţionează aproape deloc când dispozitivul e pliat

- recunoaşterea facială, deblocare cu faţa poate fi îmbunătăţită

- să faci poze cu el deschis e o provocare, e cam mare şi incomod la acest capitol

- prefer modelul 5G, către asta ne îndreptăm.

Teste sintetice, viteză internet, baterie.

1. AnTuTuBenchmark

Samsung Galaxy Fold AnTuTu Benchmark

2. 3DMark

Samsung Galaxy Fold test 3DMark

3. Geekbench 5.

Samsung galaxy fold Geekbench 5

4. Test viteză internet mobil şi wireless cu aplicaţia Speedtest.

Samsung Galaxy Fold Speedtest

5. O aproximare a bateriei obţinută cu aplicaţia AccuBaterry.

Samsung Galaxy Fold test AccuBaterry

Mai sunt multe de spus despre Fold, mai menţionez doar 2 lucruri, specifice acestui model:

  • în primul an de folosire, orice problemă ai avea cu ecranul telefonului, va fi reparată de Samsung la un preţ redus
  • ai 24h / zi, 7 zile pe săptămână o linie telefonică dedicată acestui model, detalii aici.

Dacă l-aş cumpăra? E o întrebare pe care nu mi-o pun foarte des în privinţa unui smartphone. Sigur că această decizie nu ţine doar de calităţile dispozitivului, ci şi de buget. Lăsând la o parte partea financiară, presupunând că am banii de Fold, da, l-aş cumpăra. Pentru că Samsung Galaxy Fold vine cu ultima tehnologie de ecran şi pentru că e altfel, pentru că e o privire în viitor. Şi pentru că cineva trebuie să plătească mai mult, ca toată lumea să ajungă să folosească o tehnologie la un preţ decent.

Fiecare individ vede lucrurile diferit şi dacă eu nu-mi permit acest smartphone, nu înseamnă că el nu merită banii. Prima dată când s-a anunţat preţul lui Galaxy Fold au apărut o grămadă de glume, gen ”telefonul care valorează cât o maşină la mâna a doua”. Eu mi-aş lua mai degrabă Fold şi i-aş lăsa pe glumeţi să circule cu maşina aia de 9500 de lei. 

Sigur că pentru 2019 sau 2020, cei aproape 2000 de euro sunt o sumă mare, dar şi produsul e unul revoluţionar. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite