VIDEO Codul rutier al internetului - ce spune un expert în securitate despre visul SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Avădanei la Tech în 3
Andrei Avădanei la Tech în 3

SRI doreşte să înmatriculeze fiecare calculator din ţară pentru a combate atacurile informatice şi pentru a identifica hackerii. Am vorbit la Tech în 3 pe Prima TV cu Andrei Avădanei despre această idee şi am ajuns la concluzia că SRI luptă cu morile de vânt.

Potrivit apador.org, Dumbravă susţine că ritmul cu care se dezvoltă ameninţările cibernetice este prea rapid, iar dezbaterea îndelungată a Legii privind securitatea cibernetică afectează grav securitatea României. 

„În fiecare secundă sunt 8 noi utilizatori ai Internetului şi 18 victime ale diverselor fraude pe Internet. În 24 de ore se scriu 250.000 de coduri maliţioase. Un troian poate să infecteze în zilele noastre 1,2 miliarde de PC-uri. Noi putem să avem răbdare, dar realitatea obiectivă şi virtuală nu are răbdare cu noi. Câte victime au fost în cele două săptămâni de secunde de când discutăm noi această lege?”, a declarat acesta.

Potrivit proiectului de lege privind securitatea cibernetică,percheziţia informatică se poate efectua chiar dacă persoana vizată nu a comis nicio faptă penală sau infracţiune şi fără să mai fie nevoie de autorizaţia unui judecător.

Generalul SRI spune că este normal ca serviciile să poată avea acces oricând la datele de logare dintr-un computer infectat, care poate e folosit în criminalitatea cibernetică fără ca utilizatorul lui să ştie (din cauza unui virus). Dumbravă consideră că, dimpotrivă, apelul la decizia unui judecător nu este esenţital, câtă vreme „dacă mergi cu computerul la depanat nu treci mai întâi pe la judecător ca să-i ceri avizul ca depanatorul să se uite în computerul tău”.

Articolul complet pe adevarul.ro

Ce crede expertul în securitate Andrei Avădanei despre această idee? Am aflat duminica aceasta la Tech în 3. Varianta completă a interviului poate fi văzută mai jos. 

Andrei, se vorbeşte zilele acestea în România despre înmatricularea calculatoarelor. Ce înseamnă calculatoare înmatriculate?

Autorităţile încearcă să identifice pe toată lumea şi să obţină un acces, doresc să reglementeze în aşa mod încât oricând atunci când au nevoie de datele de pe un calculator să poată să extrage informaţiile fără a fi necesară trecerea printr-un procuror sau printr-un mandat. Se speculează că astfel se va îmbunătăţi monitorizarea infrastructurii din România şi se vor găsi mai repede atacatorii.

Urmăreşti domeniul supravegherii şi securităţii online de câţiva ani. 2014 e un an când Guvernul s-a trezit că are nevoie de mai mult control asupra internetului?

Cred că 2013 a fost pasul principal şi 2014 începe să aducă şi în valoare şi în faţa publicului deciziile luate în prealabil. Cred că mai este mult de lucru în zona aceasta, dacă ţinem cont că există norme europene de care nu se ţine cont în ţară acum.

Despre ce fel de decizii vorbim aici?

Se încearcă să se implementeze o politică de securitate la nivel european, care să permită colaborarea între naţiuni mai lejer şi care să ducă la prevenirea atacurilor informatice.

Există un beneficiu atunci când vorbim de calculatoare înregistrate? De a şti că un calculator e elementul X?

Din punct de vedere tehnic e un beneficiu pentru că uşurează munca celui care vrea să detecteze un atac. Marea problemă a acestei decizii e faptul că e singulară şi, implicit, ţinând cont de faptul că internetul este global, decizia locală nu te ajută pe termen lung. Majoritatea atacurilor targetate pe o ţară provin din alte ţări. Nu se vor folosi infrastructuri locale pentru a se ataca România. Hackerii tot timpul se internaţionalizează.

Dacă un atac informatic vine din multe alte ţări, care ar fi interesul pentru înregistrarea calculatoarelor?

Mi-e greu de spus. Nu văd un interes concret şi vizibil. În acest moment nu există un raport privind atacuri foarte grave şi care au adus probleme de securitate, la nivel de infrastructură, cât şi de natură economică. 

Tech în 3, episodul 15: Mumia care clipeşte şi LG G3, regele Android

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite