VIDEO Care sunt secretele unei afaceri de succes în IT?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristi Badea (Mavenhut), Sebastian Văduva (Appscend) şi bloggerul adevarul.ro Mircea Goia au discutat, la Adevărul Live, joi după-amiază, despre secretele startup-urilor.

Cristi Badea a fondat împreună cu Elvis Apostol şi cu Bobby Voicu, Mavenhut, un studio de jocuri sociale care a avut succes cu "Solitaire Arena". Lor le-a venit ideea de a face un joc eminamente pentru o singură persoană. L-au pus pe Facebook şi au avut succes.

Sebastian Văduva este CEO Appscend, firmă fondată din 2011. În loc să pornească un startup făcând o aplicaţie, el a vrut să creeze o platformă pentru cei care fac aplicaţii şi să-i ajute să le dezvolte mai uşor. Appscend permite dezvoltatorilor să creeze programe mai uşor şi mai rapid, dar Appscend nu s-a limitat doar la asta şi lucrează individual la unele creaţii.

Mircea Goia, blogger adevarul.ro, este implicat în mediul afacerilor de început din SUA. A plecat cu loteria vizelor din România, iar acum colaborează şi este partener la mai multe site-uri, printre care cinely.com, dar şi romanianstartups.com, o platformă unde doreşte să strângă toate firmele româneşti la început de drum.

În primul, una dintre cele mai presante întrebări ale celor care aspiră să devină dezvoltatori în IT este legată de bani. Întrebat de jurnalistul Vlad Andriescu, Cristi Badea a răspuns că e nevoie de bani încă din prima zi, începând cu nevoile de bază. 

Întrebarea este câţi bani sunt necesari, iar suma depinde de scopul pentru următorii ani, subliniază specialistul. „Una dintre nevoile de bani pe care le ai la început în business este să creşti cât mai repede. Iar într-o companie de tech sunt costurile cu echipa. Iar acum suntem 14 oameni.”

De cealaltă parte, Sebastian Văduva a răspuns că echipa lui a reuşit să-şi construiască baza de clienţi şi toate experimentele mai ales pe banii aduşi de membrii echipei. „Pentru noi a fost foarte important, şi o satisfacţie mare, când am văzut că se pot mişca lucrurile şi prin forţe proprii. Aşa că fiecare pas în faţă, fiecare client, a fost o bucurie mult mai mare, decât dacă ne-am fi dezvoltat pe o pătură de bani primiţi.” 

„Noi am experimentat şi încă experimentăm încă foarte multe direcţii, nişe în piaţă. E foarte plăcut să experimentezi pe banii tăi, când există o direcţie şi când ai cele mai bune cifre care indică un potenţial de creştere.”

Probabil că mulţi studenţi îşi spun că au idei, ştiu să facă unele lucruri foarte bine, poate sunt ingineri buni, dar nu-şi dau seama cum să treacă de la o idee la o afacere nefalimentară. 

Care este raportul între antreprenoriat şi inginerie

Badea a subliniat importanţa conştientizării punctelor slabe, a lipsurilor. „Totul depinde de capacităţile fondatorului, cât de mult este dispus să lupte. E un lucru care se pliază pe fiecare om în parte, nu cred că există o reţetă.”

Văduva a completat răspunsul şi a adăugat că fiecare nou antreprenor nu trebuie să facă ceva ce  nu-l pasionează. „Dacă nu este ceva care te atrage nu vei lucra la potenţialul maxim, indiferent de bani, prestigiu sau ceea ce mai dictează societatea. Dacă nu ai o pasiune naturală, nu o forţa pentru că la un moment dat vei claca.”

Mircea, fondatorul romanianstartups.com, afirmă că a simţit nevoia să creeze această platformă pentru că mediul era atât de vag conturat încât nu ştia unde să se orienteze şi unde să întrebe pentru a-şi rezolva nelămuririle. La aproximativ un an de la înfiinţare, romanianstartups a trecut prin multe încercări, dar este funcţional şi poate servi drept un instrument util dezvoltatorilor. Acum sunt aproape 100 de start-up-uri pe site, iar numărul este într-o continuă creştere.

Adevărul Live: Care sunt secretele unei afaceri de succes în IT?

Vorbind despre piedicile care apar înaintea dezvoltatorilor IT, Cristian Badea spune că în România frica de eşec este foarte accentuată şi nu este neapărat de condamnat, pentru că „fiecare are un anumit nivel de confort”. Mircea Goia contribuie la conversaţie şi spune că explicaţia  poate fi extinsă la nivelul întregii Europe, mai specific asupra Europei de Est, unde eşecurile transformă oamenii în paria. „În SUA e mai diferit, chiar dacă greşeşti. Din contră, te încurajează să mai încerci o dată şi încă o dată, până reuşeşti.

Deoarece România este un mediu nu atât de fertil pentru Mavenhut în momentul de faţă, Cristi Badea a spus că echipa lui se axează mai degrabă pe alte ţări, cum ar fi Statele Unite şi America Latină. Deschiderea Mavenhut este spre piaţa globală.

Evenimentele dedicate dezoltatorilor în IT – sunt utile sau nu? 

 „Contează mult să mergi la evenimente dacă eşti pe scenă, dacă ai un scop,dacă vine X, Y şi Z şi vei vorbi cu toţi ce ai nevoie. Nu cred că este în niciun fel util dacă mergi ca să bei cafea pentru că au cafea bună”, a explicat Sebastian Văduva. „Trebuie să te afli fie în centru atenţiei, pe scenă, comunicând către public sau cu un scop foarte bine definit.”  

Mai specific, Cristi Badea a exemplificat că scopul poate fi primirea cărţilor de vizită, de la cât mai multe persoane, „din care o parte se pot materializa în potenţiali clienţi sau investitori”. Iar tinerii trebuie să treacă de bariera simplelor convenţii sociale şi să intre în contact cu specialiştii pe care i-a întâlnit la acele evenimente, pentru a-i convinge să le dea credit cât să le prezinte propria idee de afacere.

Când ar trebui să se gândească la faptul că ideea lui nu este bună, după câte refuzuri?” 

„În primul rând trebuie să te gândeşti dacă au fost întrebate într-adevăr persoanele potrivite”, spune Cristian Bade. Dacă te duci la oamenii potriviţi, cel mai probabil nu o să refuze tânărul din faţa lor. „Dar dacă se întâmplă aşa, posibil să fie o idee plictisitoare.”


 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite